Καρφιά του πρώην υπ. Δικαιοσύνης της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, εναντίον Παυλόπουλου για τη Βασιλική Θάνου
Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ως νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός και διαλυθεί η Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, με σκληρή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της Χ. Αθανασίου, επιχειρεί να μπλοκάρει την τοποθέτησή της! Και αυτό τη στιγμή που σήμερα το μεσημέρι (13.00) επιστρέφει (όπως αναμενόταν) άκαρπη τη διερευνητική εντολή και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επειτα από αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων και κατόπιν να ανακοινώσει το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που, παρά τις αντιδράσεις της Ν.Δ., θα είναι η Βασιλική Θάνου.
Σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό, την Παρασκευή θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο στις εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Ηδη άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε αυτήν. Σε επίπεδο κορυφής, πάντως, εάν συμβεί κάποιο έκτακτο συμβάν εκπροσώπησης της χώρας (π.χ. Συμβούλιο Κορυφής), τότε τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Υπουργοί
Τα πιο πιθανά ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Π. Μολυβιάτη, που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, του Γ. Χουλιαράκη (Οικονομίας), της Αγ. Κιάου (Παιδείας), του Αντ. Μανιτάκη (Εσωτερικών), ενώ για τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ακούγεται το όνομα του Γιάννη Γιάγκου, πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και για εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης αυτό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ορίσει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, μια και υποστηρίζει ότι η επιλογή της κυρίας Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου, που αποφασίστηκε παραμονή του δημοψηφίσματος, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της (μια και κατά εκείνον δεν τηρήθηκε η επετηρίδα), και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει.
Νίκος Ελευθερόγλου
Στον αέρα το deal ΠΑΣΟΚ με ΚΙΔΗΣΟ
Στασιμότητα επικρατεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ, με αποτέλεσμα να είναι για την ώρα στον αέρα η προεκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων και κάποιοι να μιλούν ήδη για ναυάγιο, προτού καν ξεκινήσουν ουσιαστικά οι συζητήσεις. «Υπάρχει καθυστέρηση» αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Στο δεύτερο που συμφωνούν είναι πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι και σήμερα Πέμπτη», καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος. «Αν δεν υπάρξει κάτι σύντομα, η συμπόρευση θα εκφυλιστεί» σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη των δύο πλευρών.
Σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι θετικοί στη συνεργασία, ωστόσο τα πρακτικά προβλήματα δείχνουν ότι η τελική συμφωνία είναι ακόμη μακριά, αν όχι και αδύνατη, επί του παρόντος. «Η τελική απόφαση θα είναι των Γεννηματά – Παπανδρέου» εκτιμούν στελέχη που γνωρίζουν το παρασκήνιο. «Δεν έχει σημασία να κάνεις συνεννοήσεις σε επίπεδο κορυφής, αν αυτό δεν έχει ανταπόκριση από τη βάση» ανέφερε χθες η κυρία Γεννηματά.
Εμπόδια
Οι δύο πλευρές έχουν πολλά να τις χωρίζουν, ενώ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις σε Χ. Τρικούπη και ΚΙΔΗΣΟ που εμποδίζουν την πρόοδο του διαλόγου. Το ερώτημα είναι αν θα απορροφηθεί το κόμμα Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση που δίνουν από το ΚΙΔΗΣΟ είναι ξεκάθαρη: «Δεχόμαστε συνεργασία μόνο ως αυτόνομο κόμμα».
Ο Σταύρος στα…βήματα του Γιώργου
Τις μεθόδους Γιώργου Παπανδρέου ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, μοιράζοντας όχι διαδικτυακά, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά χέρι με χέρι ένα ερωτηματολόγιο στη χθεσινή πρώτη προεκλογική συγκέντρωσή του στο Μουσείο Μπενάκη. Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά μέσω κινητών, τάμπλετ ή υπολογιστών. Οσον αφορά τις ερωτήσεις, ορισμένες είχαν πολιτικό αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ποιο είναι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, άλλες όμως είχαν χιουμοριστικό, το οποίο κατά περίπτωση… ξέφευγε. Λόγου χάρη, το ερωτηματολόγιο κλείνει τρολάροντας τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, καθώς οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα πού βρίσκονταν όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. Ετερη ερώτηση, ποιος πολιτικός άντρας δήλωσε «εάν έρθει Μνημόνιο, θα παραιτηθώ από την κυβέρνηση, από το κόμμα, από την πολιτική», με μία εκ των απαντήσεων να είναι ο… Πάνος Κιάμος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε, πάντως, πιο σοβαρό ύφος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μπροστά τους ήταν οι καρέκλες της εξουσίας, ήταν οι αρχηγοί ενός διψασμένου κομματικού στρατού. Ηταν έτοιμοι να κάνουν το δικό τους πλιάτσικο στη χώρα. Διόριζαν συγγενείς και φίλους, εξυπηρετούσαν κομματικές υποχρεώσεις, αλλά δεν κυβερνούσαν» υποστήριξε και επιτέθηκε στον Α. Τσίπρα.
Ο Μεϊμαράκης κάλεσε σε πανστρατιά όλα τα «γαλάζια» στελέχη!
Και ανοιχτή συγκέντρωση την Τρίτη στη Ρηγίλλης
Η αποκαθήλωση του Αντώνη Σαμαρά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη συνεχίζεται. Μετά την απομάκρυνση φωτογραφιών του πρώην πρωθυπουργού από τα γραφεία της Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης ετοιμάζεται για την επιστροφή του κόμματος στη Ρηγίλλης, κάνοντας την αρχή την προσεχή Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- ανοιχτή συγκέντρωση. «Θέλω να βλέπω και να ακούω Νέα Δημοκρατία, γαλάζιες σημαίες παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε «γαλάζιους» συνδικαλιστές, με τους οποίους συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο συνάντησης με πολιτευτές και πρώην βουλευτές του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Ολοι μαζί πάμε δυνατά στον αγώνα». «Είστε η αιχμή του δόρατος» τόνισε παράλληλα, απευθυνόμενος στα «γαλάζια» στελέχη, τα οποία κάλεσε σε πανστρατιά. Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης όρισε προηγουμένως τους εκπροσώπους του κόμματος: Σοφία Βούλτεψη, Σταύρο Καλαφάτη, Σίμο Κεδίκογλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Τασούλα.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι Ελληνες να βρουν την ηρεμία τους, να αισθανθούν ότι η χώρα κυβερνάται υπεύθυνα και όχι από μαθητευόμενους μάγους.
Οπως υπογραμμίζει, αυτοί που προκάλεσαν τα προβλήματα συνεχίζουν να ψεύδονται ως προς το αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσής» τους.
Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 12 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να θέσει τους βασικούς άξονες της προεκλογικής τακτικής του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ «αδειάζει» τον Σαμαρά για τα λάθη στη ΔΕΘ!
«Ανατροπές στο πρόγραμμα της επίσκεψης στη ΔΕΘ και οριακές αλλαγές στις λίστες του κόμματος»: Αυτή είναι η πρόταση-κλειδί που ακούγεται στη Θεσσαλονίκη εν όψει της πρώτης παρουσίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην έκθεση ως προέδρου της Ν.Δ., αλλά και της κατάρτισης των βουλευτικών ψηφοδελτίων του κόμματος στη συμπρωτεύουσα.
Για τη ΔΕΘ το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα διαφέρει κατά πολύ από την περυσινή επίσκεψη… εξπρές του Αντώνη Σαμαρά. Τότε, ο τέως πρωθυπουργός είχε φτάσει το πρωί στη Θεσσαλονίκη και, αφού μίλησε στο Βελλίδειο και επισκέφτηκε τα κλειστά περίπτερα της ΔΕΘ, είχε αναχωρήσει από την πόλη. Μόλις τέσσερις ώρες διήρκεσε το πρόγραμμά του, που έκλεισε με έναν καφέ στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου με τους βουλευτές του νομού.
Φέτος, το πρόγραμμα Μεϊμαράκη θα είναι πιο «βαρύ» και θα περιλαμβάνει σίγουρα μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης (Σάββατο πρωί), την ομιλία στο Βελλίδειο το βράδυ της ίδιας ημέρας και τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την Κυριακή το πρωί. Μια συνέντευξη ιστορική, καθώς θα είναι η πρώτη που θα δώσει αρχηγός της Ν.Δ. ύστερα από δύο χρόνια… αφωνίας του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Πιθανή είναι επίσης και η συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αντίθετα, στις βουλευτικές λίστες οι αλλαγές θα είναι ελάχιστες. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, η πρώτη δεκάδα (κατά σειρά κατάταξης: Καραμανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Ορφανός, Σιμόπουλος, Κοκκόρης, Ευθυμίου, Σαμαράς και Καρακωστάνογλου) δεν αναμένεται να αλλάξει, «εκτός αν προκύψει κάτι εξαιρετικό». Στη Β’ Θεσσαλονίκης, η σειρά στην πρώτη τριάδα θα είναι: Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ν. Οικονόμου