Προσπάθησε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να περάσει κλίμα ενότητας αλλά και συστράτευσης
Ρεπορτάζ
Μαρίνα Μάνη
«Αρκετά μελαγχολήσαμε, τώρα μπαίνουμε στη μάχη» ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα κλείνοντας χθες το βράδυ τις εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, μέσα από την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να περάσει κλίμα ενότητα και συστράτευσης. Σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε, αφού στελέχη που εμφανίζονταν διστακτικά, όπως οι Ευ. Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανακοίνωσαν ότι στρατεύονται «με το κόμμα και τον Αλέξη».
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σχεδόν ισοπαλία με τη Ν.Δ. και τη μνημονιακή συμφωνία να απαγορεύει προεκλογικές υποσχέσεις, η Κουμουνδούρου «σηκώνει από σήμερα τα μανίκια». Ο κ. Τσίπρας ξεκινά αύριο από την Κρήτη τις περιοδείες του. Την Παρασκευή θα βρεθεί στη Θεσσαλία και θα ανέβει Θεσσαλονίκη για να μιλήσει την Κυριακή στο Βελλίδειο, με αφορμή τη ΔΕΘ. Το αν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για τον αριθμό των διακαναλικών συνεντεύξεων που θα επιτραπούν στους αρχηγούς των κομμάτων.
Τα διλήμματα
Η εκλογική καμπάνια θα έχει επίκεντρο την αντιπαράθεση ανάμεσα «σε παλιό – νέο», το δίλημμα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης» και τη δέσμευση «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προστατέψει τα λαϊκά στρώματα από τις αδικίες του Μνημονίου».
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε ότι ζητά αυτοδυναμία ώστε «να μη βρεθούμε όμηροι του παλιού κατεστημένου» (αναφερόμενος σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Μεϊμαράκη ότι «δεν μπορεί να εκφράσει το νέο κάποιος που στα νιάτα του ήταν αρχηγός των Κενταύρων». Με αφορμή δε την πρόσκληση του προέδρου της Ν.Δ. για debate, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ακου λέει, και ένα και δύο και τρία debates θα κάνουμε, όσα θέλει»…
Για άλλη μια φορά δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει τα λαϊκά στρώματα από τις αδικίες του Μνημονίου («κόκκινα» δάνεια, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.). Κάνοντας αυτοκριτική για λάθος επιλογές (και «φωτογραφίζοντας» τον Γ. Βαρουφάκη), προειδοποίησε ότι «όποιος ζητά εκλόγιμη θέση… δεν θα είναι καν στα ψηφοδέλτια», για να προσθέσει με νόημα: «Από τα παθήματά μας να μάθουμε, αρκετά με τους σταρ».
Με τη φράση «όχι στον αριστερό εμφύλιο, ο εχθρός βρίσκεται εκτός των τειχών και είναι το παλιό σύστημα», έδωσε το σινιάλο για χαμηλούς τόνους απέναντι στη ΛΑ.Ε. του Π. Λαφαζάνη.
Στη μάχη (με κριτική) ο Ευ.Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε πρώτος τον λόγο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, για να βάλει τέλος στα σενάρια περί αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ασκήσει κριτική στην ηγεσία του κόμματος.
«Μαζί μ’ εσάς, μαζί με τον Αλεξη, θα δώσω τη μάχη και θα πάμε όλοι μπροστά» ήταν η φράση του τέως υπουργού Οικονομικών που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, καθώς με τον τρόπο αυτόν τερμάτισε και τις συζητήσεις για αποχώρηση της «ομάδας των 53», της οποίας ηγείται ατύπως ο ίδιος.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος επεφύλαξε δύο «κρυάδες» για την ηγετική ομάδα:
Πρώτον, άσκησε κριτική στο περυσινό προεκλογικό (και υπερφίαλο) «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ξεκαθαρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι στοχευμένο και εφικτό. «Οποιος έχει πολλές προτεραιότητες δεν έχει προτεραιότητες» είπε χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, επέκρινε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες πριν διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος. Εξαιτίας αυτής της αθέτησης, άλλωστε, «κατέβασαν ρολά» και στελέχη που δεν είχαν καμία σχέση με τον Π. Λαφαζάνη και δεν τον ακολούθησαν στο κόμμα του.
«Παράλληλο πρόγραμμα» υποσχέσεων
Το «παράλληλο πρόγραμμα» που θα εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική δέσμευση εγκρίθηκε χθες από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.
Τον όρο «παράλληλο» λάνσαραν στελέχη (Ολγα Γεροβασίλη, Νίκος Φίλης), θέλοντας να υποδηλώσουν ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει μεν την άρτι υπογραφείσα συμφωνία-Μνημόνιο με τους εταίρους, αλλά μέσα από διαρκή διαπραγμάτευση, επίτευξη στόχων και ισοδύναμα θα βελτιώνει τα σημεία που αφορούν τα λαϊκά εισοδήματα – και γενικά τις αδικίες. Είναι ενδεικτικές οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «με κυβέρνηση Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του» και «το παλιό σύστημα, κυρίως η Ν.Δ., είναι υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».
Οι συγγραφείς του 68σέλιδου προγράμματος Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς παρουσίασαν ένα «εφικτό», όπως είπαν, πλαίσιο (για «πραγματοποιήσιμες προτεραιότητες» έκανε λόγο ο πρώτος), στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται: εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό σύστημα, φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και, φυσικά, διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους.
Ειδικά για τα capital controls, που έχουν γονατίσει κυρίως τις επιχειρήσεις, αναφέρεται ότι θα έχουν αρθεί έως το τέλος του έτους, ενώ εμφανίζεται ως στόχος να αλλάξει η αποδοτικότητα των μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές για τις φορολογικές αλλαγές στους αγρότες.
Πάντως, για πολλές από τις αδικίες δεν γίνεται λόγος για διόρθωση ή κατάργηση – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ συνοδεύεται από την ασαφή δέσμευση περί «δικαιότερης κατανομής των βαρών», ενώ στο συνταξιοδοτικό παραμένει η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει έξοδο στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2017 και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως τον Νοέμβριο.
Σκληρό ντέρμπι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις
Σε ντέρμπι δείχνει να εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ελάχιστες ώρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι μετρήσεις δίνουν διαφορά από 1% έως 3,5% μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μέχρι στιγμής εκείνο που θα γείρει την πλάστιγγα από τη μία ή την άλλη πλευρά. Ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση με μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για το «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 27,3% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 24,2%. Η Χ.Α. συγκεντρώνει 6,8%, το Ποτάμι 5,5%, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3%, το ΠΑΣΟΚ 4,3%, η Λαϊκή Ενότητα 4,8% και η Ενωση Κεντρώων 3,3%.
Σε άλλη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εμφανίζεται μόλις στο 1,5%. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,6%, η Ν.Δ. 21,1%, η Χ.Α. 6,3%, το Ποτάμι 5,1%, το ΚΚΕ 4,7%, οι ΑΝ.ΕΛ. 2,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, η Ενωση Κεντρώων 3% και το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%. Στο 6,5% βρίσκεται η αποχή και στο 13,6% οι αναποφάσιστοι.
Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με ποσοστό 23,2%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%. Στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ Λαϊκή Ενότητα και Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 3,8%. Στη Βουλή φαίνεται να εισέρχονται οριακά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν 3%.
Προβάδισμα 1,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., στην πρόθεση ψήφου, δίνει, τέλος, δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγορά». Σύμφωνα με την MRB, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,6%, η Ν.Δ. 22,8%, η Χρυσή Αυγή 6,2%, το Ποτάμι 5,6%, το KKE 4,7%, η Ενωση Κεντρώων 4,7%, η Λαϊκή Ενότητα 4,2%, το ΠΑΣΟΚ 3,9% και οι ΑΝ.ΕΛ. 2,3%.
Η σιγουριά Καμμένου για τις εκλογές
Βέβαιος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μετά την 20ή Σεπτεμβρίου δήλωσε ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι «στις 21 Σεπτεμβρίου θα είμαστε εδώ για να ελέγξουμε τα χρήματα που μπαίνουν στη χώρα, ώστε να μην τα πάρουν οι διαπλεκόμενοι που τα βγάζουν στο εξωτερικό, αλλά για να πέσουν στην αγορά και να ξανακερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ξανανοίξουν δουλειές».
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε συνέντευξη που έδωσε σε σαββατιάτικη εφημερίδα, αναφέρθηκε στη συμφωνία με τους εταίρους λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για Μνημόνιο – πρόκειται για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Το αγγλικό δίκαιο δεν υπάρχει πια. Η δέσμευση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους τους επόμενους μήνες είναι εδώ. Και, βεβαίως, ένα πακέτο αναπτυξιακό». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σημειώνοντας ότι «η απάντηση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξη, ότι αυτοί είναι η ”Εθνική τής Διαπλοκής”, απεικονίζει την αλήθεια» και έβαλε στο στόχαστρό του τόσο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που «έριξε την κυβέρνηση».
Αλ. Διαμάντης