Χιλιάδες μετανάστες στήνουν τώρα σκηνές στη Βουδαπέστη όπου έφτασαν με τρένα, ενώ η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα
Η Βουδαπέστη είναι πλέον ο τόπος συνάντησης για τα καραβάνια των απελπισμένων που προσπαθούν να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, την ώρα που οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. διαφωνούν για τους τρόπους αντιμετώπισης της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία ζητούν να αναλάβουν και άλλες χώρες τη φιλοξενία μεταναστών, καθώς αρκετές αρνούνται.
Το δράμα έχει μεταφερθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές. Το απόγευμα της Δευτέρας αναχώρησαν για τη Βιένη τέσσερα τρένα με εκατοντάδες πρόσφυγες, που παρέμειναν ακινητοποιημένα για ελέγχους επί ώρες στα αυστροουγγρικά σύνορα αφότου επετράπη η αναχώρησή τους από τη Βουδαπέστη. Η εικόνα από τα σύνορα είναι μία: Ενα τεράστιο μποτιλιάρισμα οχημάτων, καθώς η Αυστρία έχει ενισχύσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό διακινητών μεταναστών μετά το σοκ με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες σε φορτηγό. Περίπου 60 πρόσφυγες έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων τους.
Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε εν τω μεταξύ ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε ότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί. Η Ανγκελα Μέρκελ παρεμβαίνει σχεδόν καθημερινά. «Εάν υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και εμείς την έχουμε δείξει στους υπολοίπους, τότε τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε όλοι. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο» υπογράμμισε, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι ο ευρωπαϊκός Νότος -Ιταλία, Ελλάδα- αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Γερμανία, δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν εις το διηνεκές όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η διαμάχη σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη μετακίνηση στη βάση της Συνθήκης Σένγκεν. Η καγκελάριος ζήτησε για ακόμη μια φορά να υπάρξουν ποσοστώσεις υποδοχής ανά ευρωπαϊκή χώρα. Τα πυρά του εναντίον της ισχύουσας πολιτικής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτή τη συμπεριφορά μεμονωμένων κρατών απέδωσε μάλιστα την επί του παρόντος αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες. «Ντροπή» χαρακτήρισε την πολιτική της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτύχει», υπογράμμισε, «εξαιτίας αυτού του σκανδαλώδους χειρισμού» στην προσφυγική κρίση.
Συνασπίζονται οι «σκληροί»
Συνασπίζεται το μπλοκ των «σκληρών» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η Σλοβακία και η Τσεχία ελπίζουν να διαμορφώσουν κοινή στάση με την Ουγγαρία και την Πολωνία και απορρίπτουν τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των μεταναστών. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα προσκάλεσε τους ομολόγους του για να συζητήσουν την κρίση την Παρασκευή ή την Κυριακή. Το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια σκληροπυρηνική στάση στο θέμα, εν όψει και της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 14 Σεπτεμβρίου.