DEBATE (ΤΩΝ ΕΠΤΑ) ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Για κανένα κρίσιμο θέμα δεν υπήρξε τεκμηριωμένη απάντηση από τους πολιτικούς αρχηγούς χθες στην ΕΡΤ

Ενα debate περί…ανέμων και υδάτων, έξι χρόνια μετά το τελευταίο που είχε διεξαχθεί, δεν ήταν ό,τι το καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου. Και αυτό γιατί οι πολίτες που στάθηκαν μπροστά στις οθόνες τους για 180 λεπτά δεν πήραν ούτε μια απάντηση για όλα όσα τους απασχολούν. Και το κυριότερο, δεν έμαθαν τι θα γίνει από την επομένη των εκλογών που το Μνημόνιο 3 θα εφαρμόζεται σημείο σημείο και θα κάνει τους Ελληνες να ματώνουν ακόμη περισσότερο, με τα σκληρά μέτρα που περιέχει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατάλαβε τι παιζόταν στο στούντιο όπου στο παρελθόν γυριζόταν το «Θέατρο της Δευτέρας» και δύο φορές χτύπησε καμπανάκι λέγοντας ότι με όσα γίνονται στο στούντιο κερδισμένοι θα είναι αυτοί που απουσίαζαν από τη συζήτηση!

Τόσο ο τρόπος διεξαγωγής της τηλεμαχίας όσο και η επιλογή των αρχηγών να παίξουν άμυνα για να μην κάνουν το λάθος που θα τους στοίχιζε, αλλά και η πλειονότητα των αόριστων ερωτήσεων δεν έκαναν κανένα σοφότερο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε τη γνωστή του άνεση, αλλά, παρόλο που βρέθηκε στη γωνία από τους περισσότερους συνομιλητές του, δεν δέχθηκε το μεγάλο πλήγμα. Αρκέστηκε να υποσχεθεί (προσεχώς) την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να παίξει κατενάτσιο υπερασπιζόμενος τις επιλογές του.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τη μεριά του, μπήκε σε ένα κοστούμι που τον αδικούσε σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις του. Στοχοποίησε αρκετές φορές τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να αναδείξει την αναξιοπιστία του, αλλά η μορφή της συζήτησης δεν ήταν τέτοια που θα του έδινε πόντους. Μόνο προς το τέλος της συζήτησης, και κυρίως στο τμήμα της ελεύθερης ερώτησης, αφέθηκε και μίλησε με τη γλώσσα που τον έχουν συνηθίσει οι πολίτες. Ομως στην προσπάθειά του να απαντήσει στις κατηγορίες Καμμένου, έκανε το μεγάλο λάθος υπερασπιζόμενος τον Αντρίκο Παπανδρέου για τα CDS! Ο καβγάς του στη συνέχεια στον αέρα με τον Πάνο Καμμένο ακόμη και για τη Siemens και τον Παπασταύρου δεν του έδωσε πόντους και σίγουρα έκανε τον Τσίπρα να τρίβει τα χέρια του.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν κατάφερε να πείσει για το εναλλακτικό σχέδιό του και κυρίως δεν μπόρεσε να «κλέψει» ψήφους από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, πιστός στη γραμμή του Περισσού σε όλα τα θέματα, θωράκισε τους ψηφοφόρους του εύκολα, μια και κανείς, πλην ίσως του Π. Λαφαζάνη, δεν τους διεκδικούσε. Μόνιμη επωδός του, ότι είναι ο μοναδικός από τους αρχηγούς που προτείνει άλλη πολιτική.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπάθησε να εμφανιστεί ως έτοιμος κυβερνητικός εταίρος για την επόμενη μέρα, είτε κερδίσει η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με μείγμα νεοφιλεύθερων μνημονιακών θέσεων και σοσιαλδημοκρατικών μπήκε σε θολά νερά.

Ο Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος με την εμφάνισή του έκανε δυναμικό comeback εκεί που τον θεωρούσαν όλοι χαμένο. Εκανε την αυτοκριτική του για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και επιχείρησε να κερδίσει τους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς, που δεν συγχώρεσαν τη συνεργασία της Ν.Δ. του Σαμαρά με τον Βενιζέλο, αλλά και τα φαινόμενα τύπου Παπασταύρου. Μάλλον έφυγε από το στούντιο πιο χαρούμενος απ’ ό,τι μπήκε.
Η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε σε χαμηλές πτήσεις με εξυπνακισμούς περί χρυσού βατόμουρου και με εκκλήσεις περί επιστροφής όσων έφυγαν στο… άμεμπτο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας θυμηδία!
Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η Ολγα Τρέμη. Υψωσε τους τόνους χωρίς να έχει τον λόγο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπλοκή και τις άδειες των καναλιών. Εκτέθηκε και πήρε απάντηση-φαρμάκι από τον τ. Πρωθυπουργό, που την «κάρφωσε» για τη σπουδή της να προστατέψει τα συμφέροντα των καναλαρχών.

Οι μαύρες τρύπες των προέδρων στην τηλεμαχία και το αυτογκόλ από τον Μεϊμαράκη

Μπορεί η τηλεμαχία να εξελίχθηκε σε… φιάσκο μονολόγων, ωστόσο δεν έλειψαν οι στιγμές που οι πολιτικοί αρχηγοί κατάπιαν τη γλώσσα τους έπειτα από ερώτηση των δημοσιογράφων. Η Φώφη Γεννηματά εκτέθηκε (και μάλιστα πολύ) πρώτη, όταν άκουσε τον Αντώνη Σρόιτερ να τη ρωτά για το περίφημο πόρισμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και επιχείρησε να ξεφύγει «διά του αρραβώνος» λέγοντας ότι το θέμα δεν αφορά την κοινωνία, εκνευρίστηκε και έχασε τα λόγια της! «Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου σε βάρος κάποιου. Σπαταλάμε χρόνο για μια ερώτηση που δεν αφορά τον λαό» είπε ενοχλημένη η κυρία Γεννηματά, ενώ αργότερα αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από τις κακοτοπιές δεν ξέφυγε ούτε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε κυρίως να απαντήσει για την περίφημη υπόθεση των υποβρυχίων. «Το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί και γνωρίζουν όλοι την απάντηση, είναι η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή που έχει επί μήνες ελέγξει τα πάντα και έχει καταλήξει σε πόρισμα» αρκέστηκε να πει, προσπερνώντας την ερώτηση. Επίσης, «αναγκάστηκε» να κρατήσει αποστάσεις από δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό, αφού σε ερώτηση σχετικά με «ακραίες φωνές μέσα στην παράταξη» σημείωσε: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ακούγονται αυτές οι απόψεις και δεν θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας». Και φυσικά ουδέποτε σχολίασε την αποστροφή του Π. Καμμένου ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν εκπροσωπούν το μέρος της Κεντροδεξιάς που σχετίζεται με τη Siemens, τη «λίστα Λαγκάρντ» αλλά και τον Στ. Παπασταύρου. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και το έντονο επεισόδιο που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. για την υπόθεση των υποβρυχίων, που τον αποκάλεσε υπόδικο. Το μεγάλο αυτογκόλ, όμως, του κ. Μεϊμαράκη ήταν όταν, στην προσπάθειά του να απαντήσει, υπερασπίστηκε την οικογένεια Παπανδρέου για την υπόθεση των CDS!

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τα βρήκε σκούρα κληθείς να απαντήσει για τον ΕΝΦΙΑ και το γεγονός ότι παλαιότερα έλεγε ότι δεν θα πληρώσει τον φόρο. Αυτό που υπαινίχθηκε ήταν ότι το σπίτι δεν ήταν δικό του, αποφεύγοντας την ερώτηση! Ο (σχετικά άπειρος) Παναγιώτης Λαφαζάνης δυσκολεύτηκε όταν ρωτήθηκε για τη δραχμή. Με… τρεμάμενη φωνή υποστήριξε: «Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου». Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές του Περισσού με τη ΛΑ.Ε., δεν μπόρεσε να πείσει.

Φάρσα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού

Απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ παραλίγο να… τινάξει στον «αέρα» το ντιμπέιτ των επτά πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μόλις λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η εκπομπή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε τηλεφώνημα από άγνωστο, ο οποίος προειδοποιούσε ότι στο κτίριο έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα ενεργοποιούνταν στις 22.30!

Στον χώρο εκείνη την ώρα βρίσκονταν ήδη ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία ξεκίνησαν να ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το Ραδιομέγαρο. Παράλληλα, στο σημείο έσπευσαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής για να συντονίσουν την έρευνα, ενώ ήδη έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να παύσει, για λίγη ώρα, ή και να ματαιωθεί το ντιμπέιτ. Κατά τους ελέγχους, ωστόσο, δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο και η μετάδοση έγινε κανονικά.

«Το μνημονιακό τόξο φοβάται τη Χρυσή Αυγή»

Σε νέα επίθεση κατά των υπόλοιπων κομμάτων επιδόθηκε χθες ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος εξαιτίας του αποκλεισμού του από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Οπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, «συλλήβδην το μνημονιακό τόξο φοβάται να αντιπαρατεθεί με την αλήθεια της Χρυσής Αυγής», υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη του κόμματός του δεν συμμετέχουν και στα πάνελ που διοργανώνονται εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. «Κόμματα και κανάλια έχουν συμφωνήσει τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής, δηλαδή μισού εκατομμυρίου Ελλήνων πολιτών από την ενημέρωση, γιατί η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει πρόγραμμα και θέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, της ανέχειας, της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας και για οικονομική άνθηση της Ελλάδος μέσω της πρωτογενούς παραγωγής και της αυτάρκειας, μέσω της ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είχε πει εξάλλου πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης.

Οι ατυχείς απόπειρες για να σπάσει ο πάγος και ο καφές του Κουτσούμπα

Ο Θεοδωράκης έκανε…αστεία και ο Λαφαζάνης ανεφέρθηκε στις «λαφαζανιές»

Λίγο μετά τις οκτώ άρχισαν να καταφτάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, συνοδευόμενοι από τους συνεργάτες τους, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Τελευταίος, μάλιστα, περπάτησε την είσοδο του κτιρίου της Μεσογείων ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ την ώρα που έκανε δηλώσεις η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εισήλθε ο Αλέξης Τσίπρας. Την πρώτη… ατυχία αντιμετώπισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς ο καφές που κρατούσε ανεβαίνοντας τα σκαλιά χύθηκε στο πουκάμισό του. Ευτυχώς για τον ίδιο, ο λεκές δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης φάνηκε ιδιαίτερα χαλαρός, καθώς όχι μόνο δεν φορούσε το σακάκι του, αλλά κρατούσε και τη γραβάτα του στο χέρι. Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε εκ νέου να μη φορέσει γραβάτα, όπως επίσης και οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αμέσως μετά την είσοδό τους στο Ραδιομέγαρο, οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί με τα επιτελεία τους οδηγήθηκαν στους χώρους «φιλοξενίας» που είχαν προκαθοριστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ολγα Γεροβασίλη και τον Νίκο Παππά προετοιμάστηκε στο γραφείο του Διονύση Τσακνή. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μαζί με την Πηνελόπη Γαβρά και τον Θ. Αμπατζόγλου στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Πάνος Καμμένος με τη σύζυγό του Ελενα Τζούλη και τον Τέρενς Κουίκ στο γραφείο του συμβούλου ενημέρωσης. Η Φώφη Γεννηματά με τον Ν. Βοσδογάνη και τον Π. Χρηστίδη στο γραφείο του νομικού συμβούλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Ν. Γκιόκα στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου και ο Σταύρος Θεοδωράκης με την Α. Δρέττα και τον Δ. Τσιόδρα στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης.

Ολοι τους, ύστερα από τις τελευταίες συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες τους, εισήλθαν στο στούντιο λίγα λεπτά πριν από τις εννιά. Το κλίμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμό, ενώ τελευταίος μπήκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Τον πάγο κλήθηκε να σπάσει ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, όχι όμως με επιτυχία. Απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, τον ρώτησε «τι γίνεται», για να τον… αγνοήσει ο κ. Κουτσούμπας. «Κάνουμε πολλές λαφαζανιές» επανήλθε ο κ. Λαφαζάνης, δίχως όμως να συνεχιστεί η κουβέντα. Τη σκυτάλη πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς λίγα δευτερόλεπτα αργότερα «τόλμησε» να αστειευτεί με τον Ε. Μεϊμαράκη, ο οποίος αργοπόρησε να μπει στο στούντιο. «Ο κ. Μεϊμαράκης θα έρθει τελικά;» αναρωτήθηκε με εμφανή διάθεση για χιούμορ. Ωστόσο ο επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης δεν φάνηκε να έχει διάθεση, αφήνοντας το αστείο να… πέσει κάτω!

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα