Τσακαλώτος: Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τη θέση του για Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά

Mήνυμα προς το ΔΝΤ να διευκρινίσει τη θέση του για το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές των τελευταίων ημερών έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών».

Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός σήμερα, Δευτέρα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι βάσει συμφωνίας το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει στο νέο πρόγραμμα. Παραδέχθηκε δε ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικό) αλλά και από τους εταίρους (στο θέμα τους χρέους) προκειμένου να μετέχει, αλλά αρνήθηκε πως υπάρχει οποιαδήποτε νούμερο που έχει πέσει στο τραπέζι.

Δήλωσε δε διατεθειμένος να συζητήσει την όποια ένσταση των εταίρων και του ΔΝΤ με στόχο να βρεθεί λύση αρκεί όλοι να συμμερίζονται το χρονοδιάγραμμα για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του χρέους, αφού «αν αυτά δεν γίνουν ή γίνουν με μεγάλη καθυστέρηση το πρόγραμμα θα αποτύχει», όπως τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός.

Πάντως ο υπουργός, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την έναρξη σύντομα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προς το παρόν τουλάχιστον και με βάση την εικόνα που αποκόμμισε από τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του και την επαφή του με τους έξι ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αλλά και από το Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «ακόμη και στους πιο δύσκολους συνομιλητές μου διαπίστωσα διάθεση για να βρεθούν λύσεις και όχι να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα» τόνισε ο υπουργός ενημερώνοντας για τις επαφές του. Θετική διάθεση υπήρξε ως προς την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στο Εurogroup, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός δε επανέλαβε -στοιχεία που παρουσίασε και στους ευρωπαίους ομολόγους του- τις θετικές εξελίξεις στην πορεία των κρατικών εσόδων, επισημαίνοντας ότι ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα».

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία του 2015 και εάν υπάρχει πιθανότητα το έτος να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα, ο υπουργός -αν και για ακριβή στοιχεία παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη- δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και αρκέστηκε να πει «ότι το ελάχιστο θα είναι να πετύχουμε το στόχο που έχει τεθεί».

Ζητά ξεκάθαρες θέσεις από το ΔΝΤ, όχι διαρροές

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι βάσει συμφωνίας η Ελλάδα έχει απευθύνει πρόσκληση στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα. Δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει, είπε, παρά το ότι «κατανοούμε ότι θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε.»

» Είμαστε διατεθειμένοι για συζήτηση και συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί λύση», διευκρίνισε ο υπουργός εκφράζοντας όμως την έντονη ενόχλησή του για τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί απόρριψης του Ασφαλιστικού από το ΔΝΤ και απαίτησεων για νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος φέτος και κυρίως τα επόμενα χρόνια.

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουμε να κάνουμε διαπραγματεύση μέσω διαρροών, εγώ το έχω τηρήσει» τόνισε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δημοσιογράφοι με συμπαθούν με λένε φειδωλό και όσοι με συμπαθούν λιγότερο μιλούν για ακριβοθώρητο υπουργό». Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να κρατήσει την ίδια στάση το Ταμείο, δημοσιοποιώντας τις επίσημες θέσεις του για τα κρίσιμα ζητήματα, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές.

Με ατέρμονες συζητήσεις το πρόγραμμα θα αποτύχει

Τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τόνισε για άλλη μια φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, όπως στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα αποτύχει».

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί όλοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να συμμερίζονται την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να διευθετηθεί και το θέμα του χρέους τόνισε ο υπουργός.

«Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Αν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβανομένου του θέματος του χρέους), δεν θα πετύχει το πρόγραμμα όπως θέλουμε. Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι στοιχεία ζητά το κουαρτέτο για να έρθει

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει σύντομα και να τελειώσει σε εύλογο χρόνο. Απαντώντας σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των θεσμών ο υπουργός είπε ότι αφορούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το διάστημα μέχρι το 2018, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα προωθηθεί, καθώς και αναλογιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος.

πηγή: in.gr

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα