Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για την περίεργη δράση των ακτιβιστών! Ξεσηκώνουν τώρα τους εξαθλιωμένους μετανάστες
Ρεπορτάζ: Φανή Χαρίση
Ακόμα ένας «πονοκέφαλος» έχει προστεθεί στην Ελληνική Αστυνομία σε σχέση με το Προσφυγικό: η δράση ορισμένων αλληλέγγυων, εθελοντών και ΜΚΟ που φαίνεται ότι ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες υποσχόμενοι ότι με πορείες και διαμαρτυρίες θα ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα μας.
Την περασμένη Κυριακή στην Ειδομένη η πλειονότητα των προσφύγων πίστεψε «είδηση» που μεταδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ ότι θα γίνει πορεία με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και μελών ΜΚΟ κι ότι έτσι θα ανοίξουν τα σύνορα.
Και χθες όμως επικράτησε σύγχυση, όταν αναρτήθηκε χαρτί με το λογότυπο του Newsthatmoves (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη. Το χαρτί απομακρύνθηκε από το σημείο ανάρτησης, όμως την ίδια ώρα έντονη ήταν και η φημολογία ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στις 4 Απριλίου. Το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πρότζεκτ ανέφερε ότι πρόκειται για φήμη που κάποιοι προφανώς «ξέθαψαν» από ρεπορτάζ του Reuters στις 20 Μαρτίου, το οποίο περιέγραφε το σχέδιο της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες καθώς και τη συμφωνία με την Τουρκία.
Tην περασμένη Πέμπτη πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά μαζί με αλληλέγγυους έκαναν πορεία στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν με σκηνές στην πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ασκώντας κριτική στους φορείς της πόλης αλλά και στην Αστυνομία.
Μία μέρα μετά, υπό την καθοδήγηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γειτονιές σε δράση» Ελεάνας Ιωαννίδου -γνωστής για την οικολογική και ακτιβιστική δράση της-, οι πρόσφυγες συνάντησαν τον Γερμανό πρόξενο σε ένα άτυπο ραντεβού στην είσοδο του προξενείου, το οποίο έκλεισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος βρισκόταν όμως στην Κωνσταντινούπολη.
Η παρουσία και οι κινήσεις των λεγόμενων αλληλέγγυων στους πρόσφυγες της Ειδομένης και των Διαβατών έχουν αρχίσει να καταγράφονται και να ερευνώνται από την Αστυνομία, ωστόσο, όπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα το οποίο θα οδηγήσει σε σύλληψη. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες στην Ειδομένη υπήρξαν προσαγωγές ατόμων που δήλωσαν εθελοντές.
Εκρηκτικό κλίμα
«Κρίθηκαν περίεργες η συμπεριφορά τους και οι κινήσεις τους, όμως δεν αποδείχτηκε ότι ξεσήκωναν τον κόσμο» έλεγε στην εφημερίδα αξιωματικός της Αστυνομίας.
Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Ειδομένη αλλά και η παρουσία αλληλέγγυων και ΜΚΟ ακόμη κι από τα Σκόπια, που όμως δεν είναι καταγεγραμμένοι στους καταλόγους του αρμόδιου υπουργείου ότι δρουν στην περιοχή, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποφασίσει την αποστολή κλιμακίου διερμηνέων στον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να συνομιλούν με τους πρόσφυγες αλλά και από τα μεγάφωνα, για να αποφευχθούν φαινόμενα ξεσηκωμού.
Και στα Διαβατά όμως, παρότι το κέντρο λειτουργεί υπό άλλες συνθήκες από αυτές της Ειδομένης, οι περίπου 2.000 πρόσφυγες αποτελούν «εύκολο στόχο» των δήθεν εθελοντών, που με το πρόσχημα της αλληλεγγύης καταφέρνουν να τους ξεσηκώσουν χωρίς τελικά να μπορούν να τους βοηθήσουν ουσιαστικά.
Και βοήθεια $20.000.000 από τις ΗΠΑ
Οικονομική ενίσχυση ύψους 20.000.000 δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για το έργο τους σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στη δυτική Τουρκία και στα Βαλκάνια ανακοίνωσε χθες, κατά την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σε συνέντευξη Τύπου η Χέδερ Χίγκινμποτομ μίλησε με θερμά λόγια για τη Λέσβο, τη στάση των κατοίκων του νησιού αλλά και των τοπικών Αρχών απέναντι στους πρόσφυγες.
Πάνω από 13.000 εγκλωβισμένοι δεν μετακινούνται
Με… σύμμαχο τον ήλιο, περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μετακινήσεις προς τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Οι παραμένοντες προτιμούν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μεταφερθούν ούτε για λίγες ημέρες σε κάποιο κέντρο, από τον φόβο μήπως χάσουν τη σειρά τους, σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα. Μάλιστα, φήμες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης, με την παρέμβαση του Στρατού και της Αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη συγκεκριμένο πλάνο για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας.
Σοβαρές επιπτώσεις και στην εμπορευματική δραστηριότητα της χώρας και ιδιαίτερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, μετά την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες και μετανάστες. Η χρήση εναλλακτικών οδών μέσω Βουλγαρίας καθυστερεί την αποστολή των εμπορευμάτων κατά 1,5 ημέρα και αυξάνει το μεταφορικό κόστος κατά 5-10.000 ευρώ ανά συρμό.
Αρ. Μάτιος
FAS: Οι δουλέμποροι θα αλλάξουν τις διαδρομές!
Το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα από τους βόρειους γείτονες οδηγεί ήδη, σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» («FAS»), τους διακινητές των λαθραίων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών, κυρίως μέσω της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει, κατά τη γερμανική εφημερίδα, ότι από τον Απρίλιο θα κάνουν την εμφάνισή τους στην ανατολική Μεσόγειο ψαροκάικα και μικρά εμπορικά πλοία που, εκκινώντας από τις τουρκικές ακτές, θα κατευθύνονται μέσω διεθνών υδάτων προς Ιταλία, φορτωμένα κάθε φορά περίπου με 200 άτομα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που παραπέμπει σε μαρτυρίες διακινητών (των οποίων τα τηλέφωνα βρέθηκαν στο facebook), το ταξίδι χρεώνεται 3.000 έως 5.000 ευρώ ανά κεφάλι.
Η ΠΓΔΜ κλείνει (!) εως τέλος του ’16 τα σύνορα
Την παράταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 αποφάσισε χθες η Βουλή της ΠΓΔΜ, λόγω των αυξημένων προσπαθειών των μεταναστών να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας. Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο, ως απαραίτητη για την αποτελεσματική συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης είχε παραταθεί αρχικά μέχρι τις 15 Ιουνίου και με τη νέα απόφαση της Βουλής επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.
Μαξίμου: Κωδικός αποσυμφόρηση
Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του Γιάννη Μουζάλα, σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο Προσφυγικό. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στους πρόχειρους καταυλισμούς στην Ειδομένη και στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν ως άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και η ενίσχυση της εκστρατείας να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Παράλληλα, αποφασίστηκαν η επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας των νέων 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και η πληρέστερη καταγραφή του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά. Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί έως την Τετάρτη, με το οποίο θα διευθετούνται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, τα ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και το θέμα της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.
ΟΗΕ: «Νέο κύμα από 1.200.000 ιρακινούς»!
Περίπου 1.200.000 άνθρωποι από το Ιράκ αναζητούν ασφαλές καταφύγιο (πολλοί από αυτούς θα κινηθούν προς την Ευρώπη), σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ενώ η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις είναι σε εξέλιξη, εκφράζονται φόβοι ότι ο στρατός του Ιράκ, όταν μπει σε αυτή, θα βρει μια πόλη απολύτως κατεστραμμένη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν νάρκες τόσο διαβολικά τοποθετημένες, που δεν μπορεί να ανακαλυφθούν και να εξουδετερωθούν, ενώ το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι σύντομα θα ακολουθήσει ένα νέο μαζικό προσφυγικό κύμα περίπου 1.200.000 ανθρώπων από το Ιράκ προς την Ευρώπη, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, από όπου θα θελήσουν να περάσουν για να συνεχίσουν προς τη Γερμανία.
Κουρουμπλής: Πρέπει να κατέβουν και στον Νότο!
Την ανάγκη να «απλωθεί το Προσφυγικό προς τα κάτω» με κέντρα φιλοξενίας στη νότια Ελλάδα υπογράμμισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ώστε να αποφορτιστούν τα κέντρα στη Μακεδονία που έχουν δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων και ειδικά η Ειδομένη. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει την Ειδομένη Καλέ», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ασκηθεί βία, αλλά θα επιχειρηθεί να πειστούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε άλλους χώρους. Οσον αφορά τον γενικό φόβο των τοπικών κοινωνιών, ο υπουργός έσπευσε να πει: «Στην Ειδομένη υπάρχουν 12.000-13.000 άνθρωποι και δεν εκλάπη ούτε κότα, μίλησα με την πρόεδρο της Ειδομένης. Το μόνο παράπονο που μου έκανε -και είναι λογικό- είναι πως οι πρόσφυγες βρίσκονται σε καλλιεργήσιμα εδάφη και έχουν γίνει κάποιες ζημιές».
Τζιτζικώστας: Ο Βορράς δέχεται ασήκωτο βάρος
Στρατηγικό σφάλμα χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει πολλά κέντρα μετεγκατάστασης στην κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Υπάρχουν και θέματα ασφαλείας» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ζήτησε αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφασίζει χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
«Δεν είναι δυνατό να συγκεντρώνεται σε μία μόνο περιφέρεια άνω του 60% των προσφύγων που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα» σημείωσε και επεσήμανε ότι από τους περίπου 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα στην κεντρική Μακεδονία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 25.000 και πλέον, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στους 30.000.
Ψαρεύουν και κολυμπούν στον Πειραιά
Να κολυμπούν στο λιμάνι του Πειραιά «συνέλαβε», πριν από μερικές ημέρες, ο φωτογραφικός φακός νεαρούς πρόσφυγες, ενώ χθες μικροί και μεγάλοι επωφελήθηκαν από την ηλιοφάνεια, πήραν τις πετονιές και δοκίμασαν την τύχη τους στο… ψάρεμα. Μια παρέα προσφύγων, από τους χιλιάδες που έχουν βρει καταφύγιο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (το οποίο έχει μετατραπεί σε απέραντο hot spot), εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό και αποφάσισαν να… σκοτώσουν την ώρα τους ψαρεύοντας στα (ακατάλληλα, λόγω των λυμάτων) νερά του λιμανιού, με δόλωμα λίγο ψωμί και με φόντο τα δεμένα πλοία. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στέκονταν για ακόμα μία ημέρα στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό, ενώ άλλοι πήραν τις σκούπες σε μια προσπάθεια να κρατήσουν καθαρό τον χώρο γύρω από τις σκηνές που τους φιλοξενούν. Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει «εκρηκτική», καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ υπερβαίνουν πλέον τους 5.300.