Ακόμη πιο σκληρός φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Οι νέοι συντελεστές αναμένεται να αυξήσουν το χαράτσι -δηλητήριο για πολλούς φορολογούμενους!

Ακόμα βαρύτερος αναμένεται να είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ, καθώς η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων και ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο θα επιβληθεί για άλλη μια χρονιά, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», αλλά θα είναι αυξημένος για πολλούς φορολογουμένους.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό ύψους 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλαγές στη δομή του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές αυτές έχουν δύο στόχους: Αφενός, να κλείσουν την εισπρακτική «τρύπα», ύψους 350.000.000 ευρώ, που προκύπτει από τις μειώσεις των αντικειμενικών τιμών και, αφετέρου, να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200.000.000 ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια που αυξάνουν τους ισχύοντες συντελεστές υπολογισμού του φόρου, προκειμένου να μην προκύψει υστέρηση στα έσοδα λόγω της μείωσης των αντικειμενικών τιμών. Παράλληλα, επιχειρείται να αντληθούν πρόσθετα έσοδα σε σχέση με πέρυσι, μέσω αλλαγών στο συμπληρωματικό σκέλος του ΕΝΦΙΑ. Το συμπληρωματικό κομμάτι του φόρου επιβαλλόταν μέχρι σήμερα στην αστική ακίνητη περιουσία με συνολική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν μείωση αυτού του αφορολόγητου ορίου από τα 300.000 ευρώ στα 150.000-200.000 ευρώ, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα γίνει ταυτοχρόνως επαχθέστερος σε σχέση με πέρυσι για όσους διαθέτουν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ έφτασε πέρυσι το 80%, καθώς βεβαιώθηκαν φόροι συνολικού ύψους 3,246 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 2,634 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, με βάση τις αντικειμενικές αξίες της 1ης Ιανουαρίου 2015, φθάνει τα 697 δισ. ευρώ.
Πέρα από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, εξετάζονται περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων. Επιπλέον, έχει προταθεί ακόμα και η επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2017

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα