Ολοι οι διάλογοι μεταξύ Τόμσεν με Βελκουλέσκου

Τα… πρακτικά από τον ωμό εκβιασμό των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον εκβιασμό που ήθελαν να στήσουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Πολ Τόμσεν και Νάντια Βελκουλέσκου είναι ο πλήρης διάλογος που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks. Τα… πρακτικά -που δημοσιεύει στα ελληνικά η «δημοκρατία»– αποδεικνύουν ότι το Ταμείο επιχειρεί να «εμβολίσει» όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της.

Τόμσεν: Το γεγονός για το οποίο ανησυχώ είναι ότι θέτουμε μία ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, τη στιγμή που μπορεί να μην έχουμε συμφωνία εντός της τρόικας για το πώς να συνεχίσουμε.
Βελκουλέσκου: Αλλά, Πολ, εσύ το πρότεινες, επομένως είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε σε αυτό.
Τόμσεν: Πώς μπορούμε να το περάσουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω. Φυσικά δεν θέλω να επιστρέψω τόσο σύντομα. Δεν πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες ή σε δέκα ημέρες θα μπορεί να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος από αυτή που βρισκόμαστε τώρα. Αλλά πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θα ήμασταν κολλημένοι στην κατάσταση. Και πιστεύω ότι στην επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι αυτό σχεδιάζουν, να έχουν μια καταληκτική ημερομηνία, σωστά; Σχεδιάζουν να τελειώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι τις συνομιλίες της άνοιξης, διότι αυτές οι υποτιθέμενες συνομιλίες θα σημειωθούν μέχρι τις συναντήσεις της άνοιξης. Επομένως, δεν ξέρω. Νιώθω ότι αυτή η πίεση θα επιστρέψει κατά κάποιον τρόπο σε εμάς, έτσι… δεν ξέρω. Δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορεί να εξελιχθεί, αλλά θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο.
Τόμσεν: Αλλά γιατί; Εννοώ, μπορούμε… Θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα μία συνάντηση όπως αυτή που είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουμε πώς να προχωρήσουμε.
Βελκουλέσκου: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό και μπορούμε να έχουμε ακόμα ένα έγγραφο, αλλά ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί, Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και μετά, την επόμενη ημέρα το εγκαταλείπουν. Το είπαμε ξανά και ξέρουμε ότι δεν κάνουν αυτό που λένε. Απλώς δεν λειτουργεί. Για αυτούς όλα υπόκεινται σε αλλαγή, αν οι Αρχές το θέλουν.
Τόμσεν: Μπορείς να το αλλάξεις, ώστε να μην έχει συγκεκριμένη ημερομηνία; Φερ’ ειπείν αρχές Απριλίου;
Βελκουλέσκου: Αυτό θα είναι καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.
Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν ήδη αφήσει να φύγεις, άρα… Χαχαχα
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις (με ανθρώπους) στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει… Πιστεύω… Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο.

Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Ναι.
Πέτροβα: Πολ, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για τη συμφωνία στο 2,5%, γιατί δεν περνάει από την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύω ότι στις 2 Απριλίου θα είναι καλά. Αλλά, από τη δική σου πλευρά, η επιστροφή σε εκείνη την ημερομηνία θα είναι πραγματικά μια καταστροφή.
Τόμσεν: Λοιπόν, ρίξε την ευθύνη σε εμένα, εντάξει. Πότε θέλουν να ολοκληρωθεί η αποστολή;
Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου, άρα μία εβδομάδα. Είτε μέχρι τις 12 ή 13. Θυμήσου ότι στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να γίνει η συνάντηση της Washington Group για το χρέος στο πλαίσιο του Euro Working Group και μετά…

Τόμσεν: Αρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσεις μέχρι τις 6.
Βελκουλέσκου: Οχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euro Working Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για τη 15η και τη 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των συναντήσεων στην άνοιξη. Ετσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσουν…
Τόμσεν: Ναι, αλλά οι συναντήσεις της άνοιξης ξεκινούν στο μέσο της εβδομάδας στις 11. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσεις μέχρι τις 8 ή 9 και να έχεις επιστρέψει ως τότε.
Βελκουλέσκου: Ακριβώς, πρέπει να τελειώσουμε μέχρι τις… Οχι… Τις 11 ή 12 ή κάπου εκεί και μετά να πετάξουμε κατευθείαν για Ουάσινγκτον. Και μπορούμε να τελειώσουμε με μία συμφωνία ή όχι, εννοώ ότι ενδέχεται να καταλήξουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα κατά κάποιον τρόπο. Και, ναι, θα υπάρξει μεγάλη πίεση και θέλουμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε.
Τόμσεν: Γι’ αυτό υπάρχει η εμπλοκή, σωστά.
Βελκουλέσκου: Ακριβώς, σωστά. Γι’ αυτό πρέπει να το έχουμε, συμφωνώ μαζί σου, το συντομότερο δυνατό. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος κατηγορίες εναντίον μας, για τη φορολογία στο εισόδημα και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα, όμως, που δεν είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι πώς θα καταλήξει αυτή η συζήτηση για τον στόχο.
Τόμσεν: Θα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν τον στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα.
Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα;
Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία για την εκταμίευσή τους για την ελάφρυνση χρέους, αλλά δεν θα το πουν αυτό.
Βελκουλέσκου: Το ζήτημα είναι αν θα δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, για τον σκοπό του προγράμματος και τους στόχους μας για τον σκοπό της ελάφρυνσης χρέους.
Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό… Σίγουρα πρέπει να αποδεχθούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση χρέους. Αλλά αν βγεις, θα πεις ότι γι’ αυτό το έτος, για παράδειγμα, θα καταλήξεις με ένα, ας πούμε, -0,5, -1 ή κάτι τέτοιο;
Βελκουλέσκου: …-0,5, ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.
Τόμσεν: ΟΚ, ας πούμε -0,5 και η Κομισιόν θα πει ότι θα καταλήξει με 0 ή με +0,25 ή ό,τι έχουν.
Βελκουλέσκου: …+0,5.
Τόμσεν: Ναι… Δεν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα. Γιατί παίρνουν χρόνο για κάτι που λες ότι δεν θα συμβεί.
Βελκουλέσκου: Ναι…
Τόμσεν: Αρα το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους… Ούτε η ελάφρυνση χρέους δεν έρχεται, γιατί δεν είναι σε τροχιά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Βασικά πρέπει να συμφωνήσουν να θέσουν τους στόχους ΜΑΣ στη βάση τους και μετά να έχουν κάτι με την ελπίδα να το ολοκληρώσουν.
Βελκουλέσκου: Ναι, σωστά.
Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.
Βελκουλέσκου: Οχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ θα ορίσει μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 30 αυτού του μήνα.
Τόμσεν: Τηλεφωνική συνομιλία με ποιον;
Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι θα είναι Euro Working Group. Μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα… Για την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.
Τόμσεν: Θέλω να πω… Θα θέσει όλες τις συνομιλίες που θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euro Working Group και θα πω στο Eurogroup: «Δεν φτάνει στο 3,5 και δεν θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι ελαττώσουν τους στόχους τους στο 1,5». Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν «όχι», θα θέσουν νέα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω αν το πουν, αυτό είναι το ζήτημα. Χρειάζεται να πάρουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Τόμσεν: Είναι ξεκάθαρο ότι θα κρατήσουν την μπάλα στο γήπεδό τους… Και θα στείλουν πίσω την αποστολή.
Βελκουλέσκου: Ναι, αλλά θα το κάνουμε; Γιατί, ακόμα και αν συμφωνήσουμε στο 2,5, δεν θα φτάσουμε, εκτός αν συμφωνηθεί ο στόχος.
Τόμσεν: Λοιπόν, ναι, μετά θα σε στείλουν πίσω να βρεις ακόμη περισσότερα σκληρά μέτρα και να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Γι’ αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5 και είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα από κάποια κράτη-μέλη. Θα πούμε, βέβαια, «δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό», θα πω ότι «πιστεύω ότι θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5», αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να πάμε εκεί.
Βελκουλέσκου: Επομένως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι το πρώτο στάδιο, όπως είπες. Αν δεν φτάσει στο επόμενο στάδιο, δεν είναι αρκετό.
Τόμσεν: Φυσικά, Ντέλια. Δεν μου αρέσει να σας έχω εκεί να περιμένετε, παιδιά, αν δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς να συνεχίσουμε.
Βελκουλέσκου: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση.
Τόμσεν: Πρέπει να σκεφτούμε πότε να επιστρέψουμε… Θα πρέπει απλώς να θέσουμε στο τραπέζι τι θέλουμε.
Βελκουλέσκου: Θα έπρεπε.
Τόμσεν: Αντί να περιμένουμε για εκείνους… Δεν θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται.
Βελκουλέσκου: Ναι, όχι, κατάλαβα. Τους το είπαμε, είναι πολύ ξεκάθαρο τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, αλλά είναι πολύ απλό, είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιος φόρος κατανάλωσης… Αλλά σε καθένα από αυτά έχουμε ανοιχτά σοβαρά πολιτικά θέματα, που αφορούν τους Ελληνες. Και το άλλο ζήτημα είναι για την ανάλυση βιωσιμότητας (DSA).
Τόμσεν: Δεν ξέρω. Αλλά γι’ αυτό… Σκέφτομαι διαφορετικά. Τι είναι αυτό που θα οδηγήσει στη συμφωνία; Στο παρελθόν υπήρχε μόνο μία φορά, όταν η απόφαση είχε ληφθεί, και ήταν τότε που οι Ελληνες επρόκειτο σοβαρά να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά.
Τόμσεν: Και είναι πιθανόν αυτό να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για έναν μήνα πριν από το Brexit και κάποια στιγμή θα θελήσουν να κάνουν μια διακοπή και να ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα.
Βελκουλέσκου: Σωστά.
Τόμσεν: Αυτή είναι η μία πιθανότητα. Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το Προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε: «Κοίτα, κυρία Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;». Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.
Βελκουλέσκου: Σωστά. Πότε θα συμβεί; Δεν ξέρω, είμαι έκπληκτη που δεν έχει συμβεί ακόμα. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των άλλων, θα ήθελα να συμβεί συντομότερα από ό,τι αργότερα. Ελπίζω να συμβεί με τις συζητήσεις για το χρέος που ξεκινούν στα μέσα Απριλίου.
Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα. Αυτή η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο. Και το τραβάνε ακόμη γιατί δεν βρίσκονται κοντά στο αποτέλεσμα.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ, χρειάζεται ένα αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρουμε ποιο θα είναι. Αλλά πιστεύω ότι ο Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να ξεκινήσει τη συζήτηση για το χρέος.
Τόμσεν: Ναι, αλλά, ξέρεις, η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να κρατήσει για πάντα, μέχρι την καταβολή του Ιουλίου ή μέχρι να αποφασίσουν οι ηγέτες ότι πρέπει να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα κρατήσει για πάντα.
Βελκουλέσκου: Ναι. Μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα νωρίτερα. Συμφωνώ.
Τόμσεν: ΟΚ. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων ότι θα βρούμε σύντομα μία λύση. Εννοώ, ας το παραδεχθούμε, παιδιά, δεν θα συμφωνήσετε… Αυτές οι συζητήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν… Δεν πρόκειται να δεθτούν την οπτική μας. Σωστά. Δεν πρόκειται.
Βελκουλέσκου: Οχι, δεν πρόκειται.
Τόμσεν: Και δεν πλησιάζουν καν. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν… Και για τη μεταρρύθμιση, για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο.
Τόμσεν: Αν καταλήξουν να μας δώσουν το 2,5% και όχι ιστορίες «Μίκυ Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει το σενάριο ότι πιέζονται αρκετά… Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να ενδώσουν και στα δύο. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν προτίθεται να συμβιβαστεί, και αυτό είναι πρόβλημα. Κατά κάποιον τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν με την ελάχιστη κοινή θέση και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η Κομισιόν ξεκινά από αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει. Αρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά θέσαμε στους Ελληνες κάτι χειρότερο, θέσαμε στους Ελληνες το ελάχιστο και ήμασταν πρόθυμοι να το συζητήσουμε, και τώρα οι Ελληνες μας λένε: «Δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι η ημερομηνία είναι κακή για εμάς, γιατί θα κολλήσουμε, όπως λες, και άρα πρέπει να σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε.
Τόμσεν: Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν από τις συναντήσεις της άνοιξης.
Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ημερομηνία. Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Ελληνες, πριν πάμε πίσω.

«Die» Welt:Ποιος ευθύνεται για την καυτή  διαρροή

Γρίφος για μεγάλο διάστημα θα παραμείνει η πηγή της διαρροής στα WikiLeaks της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, υποστηρίζει η «Die Welt» σε δημοσίευμα με τίτλο «Τι πραγματικά σκέφτεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα». Σε αυτό αναφέρεται ότι η πηγή της διαρροής μπορεί να είναι εξίσου η ελληνική πλευρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού αμφότεροι μπορούν να «αξιοποιήσουν» πολιτικά τη θέση που παίρνει το Ταμείο. Το Ταμείο δείχνει με διακριτικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων στη διαπραγμάτευση, ενώ η ελληνική πλευρά απαιτεί μια δημόσια εξήγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Η εφημερίδα εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μετριάσει κάπως τους όρους του, χαμηλώνοντας τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%, χωρίς όμως να γνωρίζει αν οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν τον συμβιβασμό. Το Ταμείο εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τις διαρκείς διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων, καταλήγει, αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«F Times»:Τα…είχε ξαναπει

Τις απόψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα και τα ζητήματα που έθιξε στην τηλεσυνδιάσκεψη με την Ντέλια Βελκουλέσκου, την οποία αποκάλυψε το WikiLeaks, ο Πολ Τόμσεν τα έχει διατυπώσει ο ίδιος δημόσια στο blog του, όπως επίσης σε ιδιωτικές και δημόσιες τοποθετήσεις του στο παρελθόν, επισημαίνει η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Παρότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της συνομιλίας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της που αποκαλύφθηκε επαναλαμβάνει γνωστές θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ ο ευθύς τρόπος με τον οποίο τις εκφράζει στο ντοκουμέντο αυτό ο Τόμσεν δείχνει ξεκάθαρα και τις σημαντικές διαφορές του με την Κομισιόν, για την οποία το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν διαθέτει πλέον την αξιοπιστία να κρίνει τις ελληνικές δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις. Η εκτίμηση πάντως των «F.T.» είναι ότι ο διάλογος επιβεβαιώνει πως το ΔΝΤ επιδιώκει να ελαφρύνει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Το «ορθογραφικό» λάθος που έφερε μίνι αναστάτωση

Ο τρόπος γραφής του ονόματος της ρουμανικής καταγωγής Ντέλια Ντελκουλέσκου στον ιστότοπο των αποκαλύψεων WikiLeaks κίνησε τις υποψίες του δημοσιογράφου της «Wall Street Journal» Μάρκους Γουόκερ, ο οποίος επιχείρησε να στοιχειοθετήσει το σενάριο ότι η διαρροή του διαλόγου της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα με τον προκάτοχό της στην τρόικα Πολ Τόμσεν προήλθε από ελληνική πηγή. «Το όνομά της γράφτηκε VELKOULESKOU, ενώ στην πραγματικότητα είναι Velculescu. Αυτό ίσως σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να γράφτηκε από ελληνική υπηρεσία» σχολίασε στο twitter ο Γουόκερ. Το WikiLeaks τον διέψευσε απαντώντας: «Ωραία θα ήταν, αλλά το κείμενο και η ορθογραφία του ονόματος (από τον ελληνικό Τύπο) είναι δικά μας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα