«Ο Τραμπ δεν θα κάνει ό,τι ο Ομπάμα με το ISIS»

Τι είχε πει (στο Ιντερφαξ) ο ομογενής σύμβουλος του (νέου) πλανητάρχη Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επαναλάβει τα λάθη του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και προτίθεται να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, προεκλογικά, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ, ο ομογενής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος. Είχε επικρίνει, επίσης, την αμερικανική εξάρτηση επί Ομπάμα στο συριακό από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι ο Ομπάμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές αεροπορικές βάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), όπως το Ακρωτήρι της Κύπρου.

Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία πιστεύουν ότι, αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας θα βελτιωθούν σημαντικά. Πιστεύετε ότι αυτές οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές;

Ο κ. Τραμπ έχει εκφράσει δημόσια την προθυμία να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το αν η Ρωσία θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας έφτασαν στο ναδίρ υπό τη διοίκηση Ομπάμα και την εποχή που η Κλίντον ήταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με βάση, επί του παρόντος, το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, τις στρατιωτικές συγκρούσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία ακόμα και τη Συρία, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας να μειώσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών. Αυτή η απειλή είναι κυρίως ο ισλαμισμός και η βίαιη έκφρασή του, ο τζιχαντισμός. Το να εργαστούν από κοινού για να πολεμήσουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ, μαζί με άλλες χώρες, κυρίως την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Ελλάδα, θα ενώσει Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Ρωσία γύρω από την κοινή απειλή.

Ομως, η κυβέρνηση Ομπάμα ισχυριζόταν για χρόνια ότι πρόθεσή της ήταν η συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών, όπως η τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια με τα δικά σας. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ. Οπότε ποια είναι η διαφορά Ομπάμα – Τραμπ σε αυτό το θέμα;

Η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα το διακήρυττε, χωρίς όμως να προβαίνει στις σχετικές ενέργειες. Δεν υπήρχε συνεργασία στην πράξη και τα λόγια τους διέφεραν από τις πράξεις τους. Γι’ αυτό η Ρωσία δεν πιστεύει στις αμερικανικές υποσχέσεις και η ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης έχει χαθεί. Αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη αυτή.

Ερώτηση: Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το βασικό λάθος της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία;

Το βασικό λάθος της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία είναι ότι δεν αντιμετώπισε ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση, τη στρατολόγηση και τα εδαφικά οφέλη του ISIS. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Τουρκία για την καταπολέμηση του ISIS, όμως η Τουρκία έχει ενεργήσει σε αυτή τη σύγκρουση, κατά κύριο λόγο, αντίθετα με τα συμφέροντα της Δύσης.

Η Τουρκία κράτησε τα σύνορά της διάτρητα από την αρχή του Εμφύλιου Πολέμου, για να επιτρέψει στους τζιχαντιστές να πολεμήσουν τον Ασαντ. Αυτό το στοίχημα γύρισε μπούμερανγκ για την Τουρκία και η χώρα, δυστυχώς, αντιμετωπίζει ανάφλεξη στο έδαφός της από τη διπλή απειλή του ISIS και του PKK. Περαιτέρω, με το να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται το ISIS, υποσκάπτει την πρόοδο της πιο αποτελεσματικής δύναμης μάχης εναντίον του ISIS. Θα έπρεπε η κυβέρνηση Ομπάμα να κάνει περισσότερα για να στηρίξει το YPG. Σε συνεργασία με τους συμμάχους, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές αεροπορικές βάσεις, όπως αυτές στο Ακρωτήρι της Κύπρου ή σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στο Ιράκ και στη Συρία.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι το καθεστώς Ασαντ πρέπει να φύγει αμέσως από τη Συρία;

Δεν υποστηρίζουμε τη βίαιη ανατροπή καθεστώτων οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας. Δείτε τι έγινε στη Λιβύη και στο Ιράκ. Ολοι το θυμόμαστε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τον Ασαντ.

Συμφωνείτε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία;

Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να στρέψουν τη Ρωσία στην Κίνα ως πρωταρχική αγορά για τα ρωσικά αγαθά, τις υπηρεσίες και την ενέργεια. Δεν είναι προς το συμφέρον της Δύσης να ενώνει σε μια γεωπολιτική συμμαχία την Κίνα και τη Ρωσία, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να θεωρούν την Κίνα ως αναδυόμενη υπερδύναμη απειλή, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα επόμενα 50 χρόνια.

Θα υποστηρίξετε πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ ή όχι; Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της για τις υποδομές του ΝΑΤΟ που μετακινούνται κοντά στα σύνορά της.

Πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες. Εάν υπάρχει η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, τότε θα κατανοήσουμε καλύτερα τις προσδοκίες ο ένας του άλλου και θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις «κόκκινες» γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Ωστόσο, ό,τι συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ, και ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση γενικότερα, δημιουργεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση, στην οποία το παραμικρό επεισόδιο μπορεί να αποβεί θανάσιμο.

Η εμπειρία σας επαγγελματικά σχετίζεται με την παγκόσμια ενέργεια. Συμφωνείτε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια;

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ανταγωνιστούν στις αγορές αερίου στην Ευρώπη και στον Ειρηνικό. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Δυστυχώς, για τις ΗΠΑ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Εως το 2020 οι ΗΠΑ προβλέπεται να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εξάγοντας στην Ευρώπη μικρές ποσότητες και κλειδώνοντας μακροπρόθεσμες συμβάσεις, η Ευρώπη θα έχει την πολυτέλεια να επαναδιαπραγματευτεί συμβόλαια με πετρελαιο-τιμαριθμική αναπροσαρμογή, παρέχοντας χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή.

«F.T.»: Οι επτά πολιτικές που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τις ΗΠΑ

Μετά το αρχικό παγκόσμιο σοκ για την εντυπωσιακή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η εφημερίδα «Financial Times» επιχειρεί να καταγράψει τις επτά ριζικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών, εντός και εκτός Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ καταρχάς έχει δηλώσει ότι θα αντικαταστήσει τις διατάξεις των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστών και ως Obamacare. Αλλο ένα επίτευγμα του προέδρου Ομπάμα, η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, θα αναδιαρθρωθεί -στην καλύτερη περίπτωση-, αν δεν ανατραπεί εντελώς. Επιπλέον, ο Τραμπ αμφισβητεί ανοικτά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ προτείνει μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δέσμευση

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ, κατά τους «Financial Times», έχει δεσμευτεί ότι θα «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα! Την ίδια ώρα, σκοπεύει να σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της Γης. Το θέμα της μετανάστευσης ήταν εκείνο που δημιούργησε τα μεγαλύτερα πάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να χτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την απέλαση 11.000.000 μη αναγνωρισμένων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια οι δηλώσεις του ήταν λιγότερο σαφείς. Αλλη μια σημαντική του δέσμευση ήταν εκείνη της μείωσης των φόρων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης φορολογικής επανάστασης από την εποχή του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, ενώ καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15%, έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών! Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά. Παράλληλα, σκοπεύει να επιβάλλει δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

Ο Ελληνας που «αποθέωσε» στην πρώτη ομιλία

Οι ομογενείς που είχε «στρατολογήσει» ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και μετεκλογικά, προβάλλοντας τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ειδικά ο 44χρονος Ελληνογερμανός Ράινχολντ «Ράινς» Πρίμπους, με Ελληνίδα μητέρα, πρόεδρος από το 2011 της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής και ο άνθρωπος που κλήθηκε να ενώσει το κόμμα του υπό τον Τραμπ και πίστεψε σε αυτόν, ήταν αυτός που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε στο βήμα κατά τη νικητήρια ομιλία του, δηλώνοντας: «Σας λέω ότι ο “Ράινς” είναι πραγματικό αστέρι και ο πιο σκληρά εργαζόμενος». Θεωρείται μάλιστα πλέον φαβορί για τη θέση του προσωπάρχη του στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ένας από τους συμβούλους του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με ειδίκευση στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται επίσης να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ανάδειξη των ελληνικών ζητημάτων.

Συνεργάτης

Πρόκειται για τον συνεργάτη που μετεγγράφηκε στο επιτελείο Τραμπ από την καμπάνια του Μπεν Κάρσον, αναλυτή και ερευνητή στο Hudson Institute της Ουάσινγκτον από το 2011 ως το 2015, ο οποίος είχε κάνει ένα σύντομο «πέρασμα» ως πρόεδρος του Κέντρου για τη Διεθνή Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους, τον Νόμο και την Ασφάλεια του London Centre of International Law Practice. Υπήρξε, επίσης, για ένα διάστημα συνεργάτης της Energy Stream του Αντώνη Λιβάνιου.

Ρόλο-κλειδί προεκλογικά έπαιξε και ο Γιώργος Τζιτζίκος, γιος Ελληνα κληρικού και επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης εκδηλώσεων και εμφανίσεων του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, που μιλούσε και συμβούλευε καθημερινά τον νέο πλανητάρχη. Διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ομογενειακή κοινότητα και θεωρείται πως έχει συντελέσει στη διασφάλιση μεγάλων δωρεών προς ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος του Χρήστου Μαραφάτσου, του νεαρού οικονομολόγου με καταγωγή από τη Χίο και τη Σπάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στριμώχτηκε και άρχισε τις ειρωνείες ο Χατζηδάκης: “Γιατί οι Έλληνες δεν πάνε να...

"Και γιατί οι Έλληνες δεν πάνε να ζήσουν στη Ρουμανία ή στη Βουλγαρία";Αυτό ήταν το ...αφοπλιστικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, στην ερώτηση...

Νέα τροπή στη δίκη των Τεμπών: Μήνυση κατά Κυρανάκη καταθέτει ο κατηγορούμενος Νικολάου...

«Δηλώνει υποστήριξη της κατηγορίας ενώ θα έπρεπε να είναι απολογούμενος για όσα έχουν συμβεί»Λίγες ώρες μετά την έναρξη της δίκης για την τραγωδία των...

Στα μουλωχτά νόμος Παπασταύρου «καίει» τα δάση

Το νέο σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος δήθεν για τον εκσυγχρονισμό των ανανεώσιμων πηγών και τη «βιώσιμη ανάπτυξη» κατατέθηκε στη Βουλή με διαβούλευση-εξπρές 15...

Στέλνουν Rafale με πυρηνικά στην Ελλάδα

Το ρίσκο είναι μεγάλο, όχι τόσο για τις ελίτ, αλλά για τους λαούς, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση που η κατάσταση...

Δημόσια αμφισβήτηση του Μητσοτάκη από 5 βουλευτές της ΝΔ: Πλήρης αποδόμηση του Επιτελικού...

Η κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» ως εργαλείο αποτελεσματικότητας και σύγχρονης διακυβέρνησης, ωστόσο, η διάψευση είναι ηχηρή και μάλιστα έρχεται... εκ...

Τα δάκρυα ειδικευόμενης γιατρού μετά από 5 ημέρες ασταμάτητης εφημερίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκλονίζει το βίντεο που ανέβηκε στο Facebook στο οποίο μιλά μια νεαρή ειδικευόμενη παιδίατρος η οποία έχει καταρρεύσει σωματικά και ψυχικά έπειτα από πέντε...

Ο Άρειος Πάγος στις υπηρεσίες της κυβέρνησης: Δεν ανασύρει από το αρχείο τη...

Σε μια απόφαση που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις προχωρά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο οποίος έκρινε ότι...

Έρευνα-σοκ: Δημογραφικό «κραχ» στην περιφέρεια – Καμία γέννηση στο 86% των δήμων το...

Μεγάλη έρευνα της «δημοκρατίας» με επίσημα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών από τα ληξιαρχεία όλης της χώρας - Το top 10 των Περιφερειών με την...

ΔΥΠΑ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και «εκπαραθύρωση» συμβούλων – Στάση εργασίας την Τρίτη

Εντός τροχιάς κινητοποιήσεων εισέρχεται η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη Διοίκηση του οργανισμού με φόντο ένα νέο πρόγραμμα προσλήψεων που...

Ηθικολογία και εθνικό συμφέρον

Εάν υψωθεί ξανά η Γαλανόλευκη στην Κερύνεια, δεν πειράζει, ας έχουμε κάνει «ανήθικες» συμμαχίες, με το κράτος του Ισραήλ, που δίνει τον πιο ηθικό...
Advertisement 1





















spot_img

Ροή ειδήσεων




spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ