Χιλιάδες φάρμακα «μαϊμού», επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, που φτάνουν -κυρίως- μέσω διαδικτύου έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τους ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, τους οποίους διενεργεί ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ.
Σημειώνεται ότι το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας του Οργανισμού, σε νόμιμα σημεία διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), καθώς και σε μη αδειοδοτημένους χώρους, διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας και κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών και σκευασμάτων, από τα οποία προκύπτουν αγορές από μη νόμιμες πηγές, όπως το διαδίκτυο. Επίσης, διαπιστώθηκαν πωλήσεις φαρμάκων σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα να κατέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα εντός και εκτός Ελλάδας και διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
Νοθευμένα
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα που διακινούνται στο ίντερνετ είναι πλαστά ή νοθευμένα. Είναι ενδεικτικό ότι στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς από χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.
Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΕΟΦ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων EudraGMDP με τα στοιχεία των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης.



