Υπερκατανάλωση νερού, πυκνή δόμηση και συσσώρευση σκουπιδιών προκαλούν ανησυχία
Σε κορεσμένο προορισμό, που κινδυνεύει να χάσει την αίγλη και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, μετατρέπεται η Σαντορίνη με τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που τη «βομβαρδίζουν» κάθε καλοκαίρι.
Η υπερβολικά πυκνή δόμηση, που αγγίζει το 11%, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1%, η υπερκατανάλωση νερού λόγω αυξημένης ζήτησης και η συσσώρευση σκουπιδιών έχουν δημιουργήσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο στις υποδομές του νησιού, με τους μόνιμους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι.
«Ο πληθυσμός έχει εκτιναχθεί, γιατί όλος ο κόσμος θέλει να δουλέψει εδώ» δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος. «Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ζουν πλέον μόνιμα εδώ και έχουμε περίπου 150 γεννήσεις ετησίως, πιθανόν τον υψηλότερο αριθμό στην Ελλάδα. Δεν έχουμε παιδικές χαρές ή τις ανάλογες υποδομές για να υποστηρίξουμε τα νέα δεδομένα» συμπληρώνει.
Στο νησί, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 700 χώροι εστίασης, με την πλειονότητα αυτών στην πρωτεύουσα Φηρά, λειτούργησαν φέτος 10.000 επιπλέον κλίνες σε σχέση με πέρυσι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Την ανησυχία του εκφράζει και ο επικεφαλής της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος. «Η φήμη του νησιού είναι πηγή χαράς, αλλά με τρομάζει ταυτόχρονα» δηλώνει και τονίζει ότι «ο τουρισμός απειλεί την κοινωνική συνοχή. Παντού ο κόσμος χτίζει σπίτια ή νοικιάζει τα σπίτια του».


