Αγνωστη λέξη η ανάπτυξη στη Λέσβο

Φρένο στα έργα έβαλε η κυβέρνηση για τη Λέσβο, ανακόπτοντας την αναπτυξιακή πορεία που είχε ξεκινήσει επί Ν.Δ. Στο νησί εδώ και αρκετούς μήνες δεν… κινείται φύλλο στον τομέα των μεγάλων έργων, όπως δηλώνει στη «δημοκρατία» ο αναπληρωτής τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής.

Εχοντας διατελέσει δύο τετραετίες (από το 2002 ως το 2010) νομάρχης Λέσβου, ο παραλίγο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (έχασε στο νήμα από τον Θανάση Γιακαλή του ΠΑΣΟΚ) γνωρίζει πλήρως τα ζητήματα του νησιού και διαπιστώνει ότι χάθηκε το αναπτυξιακό momentum. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι όχι μόνο δεν προχωρούν σημαντικά έργα, όπως οι οδικοί άξονες και το λιμάνι στο Σίγρι, αλλά η κυβέρνηση ακυρώνει δρομολογημένα προγράμματα! Είναι ενδεικτική η περίπτωση της δημιουργίας μουσείου παλαιοντολογίας στην περιοχή Βρύσας Βατερών του πρώην Δήμου Πολυχνίτου. Το σπουδαίο έργο, που θα αναδείκνυε σημαντικά ευρήματα (χελώνα τριών μέτρων, ανθρωποπίθηκος, πρόγονος του αλόγου κ.λπ.) της περιοχής και θα γινόταν σε συνεργασία με το τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είχε προενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με 5.300.000 ευρώ, τελικά με κυβερνητική απόφαση τίθεται εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ετσι χάνεται, πέραν της επιστημονικής πλευράς, και μια αναπτυξιακή ευκαιρία για την περιοχή, η οποία ερημώνει!

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Αιγαίου δεν κρύβει την ανησυχία του και για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο μολονότι είναι ψηλά στη λίστα αξιολόγησης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απαξιώνεται και κινδυνεύει με μαρασμό εξαιτίας της οικονομικής στενότητας και της αρνητικής αντίληψης του υπουργείου Παιδείας, που το θεωρεί βάρος!

Οσον αφορά τον πρωτογενή τομέα ο Παύλος Βογιατζής επισημαίνει: «Η λογική της επιδότησης ήταν καταστροφική, μας άλλαξε τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης, μας οδήγησε στο εύκολο χρήμα»· και τονίζει ότι οι νέοι θα στραφούν προς τη γεωργία μόνον όταν αισθάνονται περήφανοι για το αντικείμενό τους.

Γενικά για τη νησιωτική πολιτική θεωρεί ότι πρέπει να έχει τους ακόλουθους άξονες: «Δεν πρέπει να υπάρχει νόμος στον οποίο να μην υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής του στον νησιωτικό χώρο. Να μελετηθεί και να εφαρμοστεί το νησιωτικό ισοδύναμο. Να απολαμβάνει δηλαδή και ο νησιώτης ό,τι και ο κάτοικος της Αθήνας και με το ίδιο τίμημα. Ακόμη να ληφθεί υπ’ όψιν η γειτνίαση με την Τουρκία κι όχι να κλείνουμε τα μάτια σαν να μην υπάρχει».

«Ολα αυτά», συμπληρώνει, «συνθέτουν τη νησιωτική πολιτική, την οποία ενστερνίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Επιπλέον, ο κ. Βογιατζής χαρακτηρίζει μεγάλο πλήγμα για τους νησιώτες την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σε σχέση με τους φορολογικούς συντελεστές υπενθυμίζει ότι στη γειτονική Τουρκία ο φόρος είναι 12,5%, όταν εδώ βρίσκεται στα ύψη!

Ως προς τα ζητήματα των αιρετών περιφερειών ο Παύλος Βογιατζής, ενώ τονίζει ότι πίστεψε και στήριξε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, διαπιστώνει ότι σήμερα είναι απογυμνωμένη τόσο από πλευράς πόρων όσο και αρμοδιοτήτων. Εκτιμά ότι η κατάσταση στον χώρο είναι απαράδεκτη και σημειώνει ότι έτσι δεν υπηρετείται το μεγάλο ζητούμενο, δηλαδή η διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο νόμος για τις περιφέρειες δεν προέβλεψε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, όπως η απουσία κτηνιατρικής υπηρεσίας σε νησιά με αναπτυγμένη κτηνοτροφία (π.χ. Λήμνος, Ικαρία)! Κατά τον κ. Βογιατζή προβλήματα προκαλεί και η κατάργηση των επαρχείων, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε κατοίκους μεγάλων νησιών να εξυπηρετούνται επιτόπου, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν όπως συμβαίνει σήμερα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα