Η Ελλάδα έβαλε «φρένο» στο πρώτο κύμα του κορονοϊού

Τσιόδρας: Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχουν δεύτερο και τρίτο κύμα!

Άλλοι έξι ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 79. Παράλληλα, προστέθηκαν στη λίστα ακόμη 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.755 από 1.735 που ήταν προχθές.

«Το επίπεδο της θνησιμότητας και ο ρυθμός αύξησής της φαίνονται ευνοϊκά αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει σε εφησυχασμό» είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και σημείωσε πως μπορούμε να πετύχουμε συντονισμένη αντιμετώπιση του πρώτου επιδημικού κύματος. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας, το 55% των συνολικών κρουσμάτων του κορονοϊού είναι άνδρες. Επίσης, 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, οι 19 εκ των οποίων είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ εννέα ασθενείς, ενώ συνολικά είναι 269 οι ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας. Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, το 29% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 86% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή/και ήταν άτομα άνω των 70 ετών.

Γονιδιακά αίτια

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά στα κρούσματα και στους θανάτους που αφορούν νέους ανθρώπους και παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όπως είπε, δεν αποκλείεται αυτές οι περιπτώσεις να σχετίζονται με γονιδιακά αίτια. Συγκεκριμένα, υπάρχει μία ουσία στους πνεύμονες (επιφανειοδραστικός παράγοντας), ο οποίος τούς καθιστά πιο ελαστικούς, άρα και πιο ανθεκτικούς στη λοίμωξη. «Οι νέοι που προσβάλλονται από κορονοϊό και πεθαίνουν μπορεί να έχουν λιγότερη ποσότητα αυτής της ουσίας» είπε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η αρνητική έκβαση αυτών των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποδοθεί και στο ότι οι νέοι συχνά δεν τηρούν τα προστατευτικά μέτρα. Σε σχέση με το πότε θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας, τόνισε πως υπάρχει «ένα φρένο» και ότι τα μέτρα αποδίδουν. «Είναι δύσκολη η ανάκαμψη και πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Δεν μιλάμε για κάμψη, αλλά επιπέδωση της καμπύλης» είπε ο καθηγητής, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες χώρες υπάρχει δεύτερο ή και τρίτο κύμα του ιού, όπως στην Απω Ανατολή».

«Εκατόμβες»

Σε ερώτηση αν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει ή όχι ανοσία σε ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, ο λοιμωξιολόγος απάντησε: «Αυτός είναι ο σκοπός. Να μη νοσήσουν πολλοί μαζί, αλλά σταδιακά, για να μην υπερφορτιστούν οι δομές υγείας, γιατί τότε θα είχαμε εκατόμβες νεκρών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη λήξη της καραντίνας έπειτα από 21 ημέρες για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά στη βόρεια Ελλάδα (βλ. ρεπορτάζ παραπλεύρως) και εξήρε την υποδειγματική στάση των κατοίκων, τους οποίους ευχαρίστησε για την ψυχραιμία και την υπομονή τους. Στο χωριό Εχίνος στην Ξάνθη η καραντίνα θα διαρκέσει ακόμη μία εβδομάδα, καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στον Σάββα από τη βόρεια Ελλάδα και τον Ανδρέα από την Κρήτη, που αποφάσισαν να δωρίσουν μόσχευμα μυελού των οστών, παρά τους δισταγμούς που υπάρχουν αυτόν τον καιρό. «Ένας εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι ήταν συμβατός για ένα παιδάκι από την Τουρκία» αποκάλυψε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα