«Χριστός Ανέστη» σε όλους τους ναούς

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μεγάφωνα οι λειτουργίες των εκκλησιών, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ

Η Θέση μας: Ο Χριστός μαζί μας

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες και οι ιερές μονές κατά τις άγιες ημέρες του Πάσχα αποφάσισε, χθες, το κυβερνητικό επιτελείο, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, στην οποία προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, για το διάστημα από 12 έως 20 Απριλίου.

Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Απαγορεύονται παρουσία κοινού οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

• Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ., ιεροψάλτης), των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα τέσσερα φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ. Σε ό,τι αφορά, πάντως, εκκλησίες που είναι έδρες μητροπόλεων, θα επιτρέπεται αυστηρά η παρουσία έξι ατόμων, ανάμεσα στους οποίους θα είναι ο μητροπολίτης.

• Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού -ατομικά ή ομαδικά- στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

• Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το τηλεοπτικό συνεργείο θα αποτελείται αυστηρά από τέσσερα άτομα.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η απόφαση οι λειτουργίες να μη μεταδίδονται από μεγάφωνα, προς αποφυγήν της συγκέντρωσης πιστών στο προαύλιο των ιερών ναών.

Η Ελλάδα θα υποδεχθεί το Άγιο Φως

Τον περίπλοκο γρίφο της έλευσης και διασποράς του Αγίου Φωτός καλείται να λύσει η κυβέρνηση, με τρόπο ώστε να μη δώσει πρόσφορο έδαφος στον κορονοϊό για να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να αναχωρήσει το Μεγάλο Σάββατο στρατιωτικό -και όχι το πρωθυπουργικό- αεροσκάφος για το Ισραήλ, στο οποίο δεν θα επιβαίνει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και δύο συνοδοί.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειωθεί στο Ισραήλ, δεν θα αποβιβαστεί κανείς από τους επιβαίνοντες, αλλά θα τους παραδοθεί το Αγιο Φως.

Αρχηγός κράτους

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η τελετή υποδοχής θα είναι λιτή. Αντί της μπάντας και του μεγάλου στρατιωτικού αγήματος, θα υποδεχθεί το Άγιο Φως ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, με ένα ολιγομελές στρατιωτικό άγημα, που θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές, όπως αρμόζει σε αρχηγό κράτους. Τις λεπτομέρειες συζήτησαν ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, και ο κ. Βλάσης, ο οποίος στη συνέχεια έγραψε στο facebook: «Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Αγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Μπορεί φέτος να μην κάνουμε Πάσχα όπως θα θέλαμε, όμως οφείλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την υγεία όλων μας».

Σημειώνεται ότι η διασπορά στην επικράτεια θα γίνει μόνο με τις προγραμματισμένες πτήσεις της ημέρας και όχι με ειδικές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα