Επιτελικό φιάσκο με πανδημία – Εύβοια

Επτά νεκροί, ένας αγνοούμενος και… 112 δικαιολογίες

Επτά νεκροί, εκατοντάδες νοικοκυριά θαμμένα στα λασπόνερα, άνθρωποι σε απόγνωση και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι ο απολογισμός του επιτελικού φιάσκου που συντελέστηκε στην Εύβοια. Ενώ οι αρμόδιες Αρχές γνώριζαν από την περασμένη Πέμπτη από την ΕΜΥ για τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα, δεν έθεσαν σε λειτουργία ούτε το 112, το περιβόητο sms, με οδηγίες προς τους πολίτες!

Θυμίζουμε απλώς για την ιστορία ότι η Ν.Δ. είχε κάνει αντιπολιτευτική σημαία το 112 και στις πλημμύρες της Μάνδρας και στις φωτιές στο Μάτι. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι το 112 θα έσωζε ζωές στο Μάτι. Τώρα λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων!

Από το φονικό μπουρίνι που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στην Εύβοια έχασαν τη ζωή τους επτά συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών, ενώ ακόμη ένας αγνοούνταν έως αργά χθες. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πνίγηκε το άτυχο αγγελούδι σοκάρουν! Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του βρέφους παραθέριζε στα Πολιτικά, όταν πλημμύρισε το υπόγειο διαμέρισμά τους. Τα λασπόνερα έσπασαν το τζάμι του υπνοδωματίου και εισέβαλαν με ορμή, τρομάζοντας τους γονείς του παιδιού, που μέσα στον πανικό τους έτρεξαν προς την εξώπορτα, την οποία άνοιξαν για να γλιτώσουν. Η απόφασή τους, όμως, αποδείχθηκε μοιραία, καθώς μέσα σε δευτερόλεπτα ο σαρωτικός χείμαρρος πλημμύρισε τα πάντα, παρασύροντας και το βρέφος, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του! Σε κατάσταση σοκ οι γονείς ειδοποίησαν τις Αρχές, ωστόσο ήταν ήδη αργά όταν οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το μωρό. Το αγγελούδι είχε αφήσει την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στην απόγνωση τους τραγικούς γονείς.

Τα θύματα

Ο δήμαρχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς δήλωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας 85χρονος και μια 86χρονη από την περιοχή των Πολιτικών, ενώ στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν λίγο αργότερα μια 70χρονη από τις παρόχθιες περιοχές του Λήλαντα, ένας 39χρονος από το Μπούρτζι, μια 38χρονη γυναίκα στην Αμφιθέα και ένας ακόμη άνδρας στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων. Μια γυναίκα, η οποία θεωρούνταν αγνοούμενη, εντοπίστηκε νωρίς χθες το μεσημέρι και διασώθηκε με τη βοήθεια ελικοπτέρου!

Στο μεταξύ, οι ομάδες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δεν σταμάτησαν λεπτό να επιχειρούν στην περιοχή. Άνδρες του ΕΚΑΒ έσωσαν μια 97χρονη, η οποία εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι να επιπλέει στο νερό μαζί με το στρώμα της! Το κέντρο της Πυροσβεστικής είχε δεχθεί 658 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων σε Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα. Επίσης, έως εκείνη την ώρα είχαν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με τη βοήθεια εναέριων διασωστών της ΕΜΑΚ. Σε πολλά σημεία του νησιού χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί για να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και περιπολικό που παρασύρθηκε στην προσπάθεια των αστυνομικών να απομακρύνουν κάτοικο της περιοχής. Από τους ορμητικούς χειμάρρους παρασύρθηκαν επίσης κορμοί δέντρων, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε γέφυρες, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ενώ λύγισαν ακόμα και κολόνες της ΔΕΗ!

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Ωστόσο, η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση «έδειξε» πάνω από 350 χιλιοστά! «Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για τη δήλωσή του ότι θα είχαμε εκατόμβη νεκρών αν λειτουργούσε ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112!

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή» ανέφερε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις πυροδοτεί η βιβλική καταστροφή στην Εύβοια, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές. Η φονική πλημμύρα προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει ψηλά τους τόνους, κάνοντας λόγο για «πλήρη διάλυση» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε προσωπικά στον Νίκο Χαρδαλιά για τις δηλώσεις για το 112, υποστηρίζοντας πως «αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα και την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι, ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα».

Την ίδια ώρα, ότι «σε αυτές τις τραγικές στιγμές δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και αδράνεια της κρατικής μηχανής» υπογράμμισε το Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως πως δεν ελήφθησαν τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας.

Το ΚΚΕ ζήτησε την κήρυξη της Εύβοιας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ελληνική Λύση εξέφρασε την οργή της για την «ανικανότητα» του κράτους να προστατεύσει τους Ελληνες πολίτες, αλλά και τα συμφέροντα στην περιοχή, επισημαίνοντας πως στα καμένα της Εύβοιας «φύτρωσαν ανεμογεννήτριες» αντί να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αναδάσωσης.

Απεγκλωβισμός μωρού «λύγισε» τους διασώστες

Αγγίζει ευαίσθητες χορδές ένα βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και το οποίο απεικονίζει τις πρώτες στιγμές μετά τον απεγκλωβισμό ενός βρέφους στο Μπούρτζι Ευβοίας!
Στο εν λόγω βίντεο, το οποίο κατέγραψε το Star Κεντρικής Ελλάδας, διακρίνεται ένας διασώστης να φιλάει στο κεφαλάκι ένα μωρό λίγων μηνών, προτού το αφήσει στα χέρια μιας γυναίκας, πιθανότατα της γιαγιάς του. Όμως, το συγκεκριμένο βίντεο, το οποίο καταδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν σταματά εκεί, καθώς στη συνέχεια διακρίνεται ένας άλλος διασώστης να δίνει μια ροζ κουβερτούλα στη συγγενή του βρέφους και να της λέει με τρυφερή φωνή: «Να τού σκεπάσουμε τα ποδαράκια»! «Είναι βρεγμένα», ακούγεται η γυναίκα να τού απαντά.

Γιαγιά και εγγονάκι φαίνεται ότι εγκλωβίστηκαν στο σπίτι τους και δεν μπορούσαν να φύγουν, εξαιτίας των ορμητικών νερών. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε μάλιστα το σάιτ zougla.gr φαίνεται η γυναίκα να έχει σκαρφαλώσει πάνω στη δαγκάνα μιας μπουλντόζας, μαζί με δύο διασώστες.

Ο ένας εξ αυτών, ο οποίος ήταν και εκείνος που της παρέδωσε το παιδί, έχει γονατίσει δίπλα της, κρατώντας προστατευτικά στην αγκαλιά του το βρέφος. Στο Μπούρτζι πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες επιχειρούσαν χθες στην περιοχή, να εργάζονται ακούραστα όλη τη μέρα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

Λαγκαδάς: 1,5 μ. νερό σε ναό

Η «Θάλεια» σάρωσε και τη Βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Καβαλάρι του Δήμου Λαγκαδά σώθηκαν μόνον οι εικόνες, οι οποίες είχαν μεταφερθεί σε άλλον χώρο, λόγω εργασιών που γίνονταν στον ναό! Όπως εξήγησε ειδικότερα ο πατέρας Διονύσιος, την ώρα που «χτύπησε» η φονική κακοκαιρία γίνονταν εργασίες αναστήλωσης στην εκκλησία, η οποία χτίστηκε το 1850. Το αποτέλεσμα ήταν από τον τεράστιο όγκο νερού να καταστραφούν ολοσχερώς όλα τα υλικά και να μετατραπεί σε… λίμνη ολόκληρος ο ναός!

Σύμφωνα με τον ιερέα, ο οποίος μίλησε στο Thesstoday.gr, το νερό μέσα στην εκκλησία ξεπέρασε το 1,5 μέτρο.

Πανδημία: Μειωμένο ωράριο σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

Νέα μέτρα αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά τον σταθερά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Η έξαρση του Covid-19, σε συνδυασμό με τη μικρή έως τώρα αύξηση των διασωληνωμένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μη περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης.

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ήδη πληροφορήσει εκπροσώπους του κλάδου ότι πιθανότητα από σήμερα θα τεθεί σε ισχύ το νέο ωράριο, σύμφωνα με το οποίο οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νέο ωράριο να ισχύσει έως και την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όμως η επιδημιολογική πορεία της χώρας θα είναι εκείνη που θα καθορίσει αν τελικά θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες θεωρούν πως ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον κλάδο τους που δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του γενικευμένου lockdown. Πολλοί είναι και οι καταστηματάρχες που ζητούν ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση, τόσο ως προς την καταβολή του ΦΠΑ όσο και ως προς το ύψος του ενοικίου που θα κληθούν να πληρώσουν παρά το γεγονός ότι με εντολή του κράτους θα κλείνουν αρκετές ώρες νωρίτερα και κατά συνέπεια θα έχουν μειωμένα έσοδα.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν πάρει ήδη στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση της Καταλονίας από τα τέλη Ιουλίου έχει απαγορεύσει την λειτουργία των κλαμπ και των μπαρ μετά τις 12 το βράδυ. Παράλληλα, έχουν απαγορευτεί και τα υπαίθρια πάρτι υπό την απειλή προστίμου έως 15.000 ευρώ σε όσους συμμετέχουν σε αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης με sms, με σκοπό την προστασία των ηλικιωμένων που αποτελούν και την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

Θλιβερό ρεκόρ: 203 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο!

Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκε χθες, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 203 νέα περιστατικά. Από αυτά, μόνο τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 38 στην Αττική, τα 35 στη Θεσσαλονίκη, τα 50 στη Χαλκιδική και τα υπόλοιπα σε Αργολίδα, Βοιωτία, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κόρινθο, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες και Τρίκαλα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.623, εκ των οποίων τα 1.438 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 2.705 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής τρόπος μετάδοσης.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξήθηκαν και οι εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται στους 22, με διάμεση ηλικία τα 63 έτη.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος από τον ιό, με τα θύματα του Covid-19 να φτάνουν τα 212. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Οι ειδικοί εκφράζουν σε όλους τους τόνους τις έντονες ανησυχίες τους, συστήνοντας μια σειρά από μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συνωστισμού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υιοθετηθεί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα η τηλεργασία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Δυστυχώς οι προβλέψεις από κάποιους επιστήμονες είναι δραματικές για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη της αναζωπύρωσης στο άνοιγμα του τουρισμού.

Πέφτουν βροχή τα πρόστιμα

Αυξάνονται διαρκώς οι έλεγχοι και τα λουκέτα που επιβάλλουν οι αρμόδιοι φορείς σε καταστήματα εστίασης και μπαρ, καθώς πολλά από αυτά δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Το βράδυ του Σαββάτου διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε μπαρ των Χανίων, της Χερσονήσου και της Ιεράπετρας. Στα καταστήματα μπήκε λουκέτο για 15 ημέρες, ενώ οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να καταβάλουν πρόστιμα που φτάνουν έως τα 10.000 ευρώ.

Πρόστιμο της τάξης των 30.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες επιβλήθηκε και σε νυχτερινό μαγαζί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αφού αστυνομικοί του τοπικού τμήματος αντιλήφθηκαν ότι το κλαμπ δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα μέτρα. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότεροι πελάτες από όσοι θα έπρεπε με βάση τα τετραγωνικά.

Στο μεταξύ, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι για τη μη χρήση μάσκας σε ολόκληρη τη χώρα, με τις Αρχές να επιβεβαιώνουν μόνο για το Σάββατο 8 Αυγούστου 523 παραβάσεις. Οι έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και μπαρ αναμένεται να κορυφωθούν εν όψει Δεκαπενταύγουστο, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση.

50 θετικοί σε βιομηχανία στη Χαλκιδική! Ανησυχίες για lockdown

Απλώνεται ολοένα και περισσότερο η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς πολλές περιοχές αποτελούν εστίες μετάδοσης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου κατά τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν περιστατικά κορονοϊού που αφορούσαν προσκεκλημένους σε βάπτιση. Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 50 νέα κρούσματα που αφορούν εργαζομένους βιομηχανίας τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο εβδομάδες δύο εκ των εργαζομένων επέστρεψαν από τις διακοπές τους και εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου.

Κατά τη διάρκεια εργαστηριακού ελέγχου διαπιστώθηκε πως είναι θετικοί στον Covid -19, με αποτέλεσμα να υποβληθούν σε τεστ και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Λάρισα, όπου μετά τα αυξημένα κρούσματα μεταξύ γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης σειρά είχε ένας γάμος που αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του ιού. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επτά περιστατικά, μεταξύ των οποίων κι ένας παπάς ο οποίος συμμετείχε στο γαμήλιο γλέντι.

Αναστάτωση επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αίγινα, όπου το βράδυ της Παρασκευής επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας του νησιού αλλοδαπός ταξιδιώτης με έντονη δύσπνοια. Ο τουρίστας μεταφέρθηκε εσπευσμένα με πλωτό μέσο σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου βρέθηκε θετικός στον ιό. Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε έκλεισε προκειμένου να γίνει απολύμανση, ωστόσο κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιβληθεί τοπικό lockdown, όπως συνέβη στον Πόρο, σε περίπτωση που έχει διασπαρεί ο ιός.

Έντονη ανησυχία υπάρχει και στο Ξυλόκαστρο μετά την επιβεβαίωση δύο θετικών κρουσμάτων. Πρόκειται για μια αλλοδαπή γυναίκα, η οποία εργάζεται ως αποκλειστική νοσοκόμα ενός ηλικιωμένου άνδρα, που επίσης νοσεί από τον ιό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής. Οι επιχειρηματίες του Ξυλόκαστρου και των περιχώρων εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι μετά το περιστατικό, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο όχι μόνο να έχει διασπαρεί ο ιός, αλλά και να σημειωθεί περαιτέρω πτώση του τουριστικού τζίρου.

Πόλεμος του δημάρχου με την Αστυνομία στον Πόρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Πόρο, καθώς οι καταγγελίες του δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη εις βάρος αστυνομικών για μειωμένους ελέγχους προκάλεσαν τις αντιδράσεις του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και την απομάκρυνση του διοικητή του τοπικού τμήματος. «Κάναμε πολλά τεστ, αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά για το νησί μας και μια άλλη διαφορά σε σχέση με άλλα μέρη είναι ότι εδώ δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων, εκτός από τον δήμο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την Αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα» ανέφερε ο δήμαρχος Πόρου σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κι ενώ η διαδικασία απομάκρυνσης του διοικητή του αστυνομικού τμήματος του νησιού βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά προχώρησε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι με τη στάση του αυτή προσπαθεί τεχνηέντως να απεμπολήσει δικές του ευθύνες.

«Είναι γνωστή σε όλη την ελληνική κοινωνία η προσφορά των εργαζόμενων αστυνομικών και στην αντιμετώπιση του Covid-19. Είναι απορίας άξιον η θέση που “επιλέγει” ο κ. δήμαρχος και τον παρακαλούμε να επιλέξει την οδό της συγγνώμης και σωφροσύνης πριν τα γεγονότα από μόνα τους τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα. Για αρχή, ίσως θα ήταν φρόνιμο να αποδώσει “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”, αφού κάνει τη δική του αυτοκριτική, καθώς οι εποχές του “αποδιοπομπαίου τράγου” έχουν παρέλθει στην Ελλάδα ανεπιστρεπτί» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται πως μετά την επιβολή τοπικού lockdown εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων, ο Πόρος έχει ερημώσει και οι επιχειρηματίες του νησιού κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή.

«Εως δέκα φορές περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα»

Σε μια ζοφερή εκτίμηση για τον πραγματικό αριθμό των περιστατικών Covid-19 στη χώρα μας προχώρησε ο Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας πως δεν αποκλείεται τα κρούσματα να φτάνουν ακόμη και τα 1.500.

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς επισήμανε ακόμη μια φορά τη σημασία της ατομικής ευθύνης αλλά και της Πολιτείας προκειμένου να μην τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου.

«Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος, κατά οκτώ με δέκα φορές. Θα θυμάστε ότι δεν σταμάτησα να ενημερώνω σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις της νόσου. Ακόμη και όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Οταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τώρα χρειάζονται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. «Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε ή μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί» σημείωσε.

Η ανάρτησή του έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους ακολούθους του, ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που επέρριπταν τις ευθύνες της τωρινής κατάστασης στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των συνόρων.

{{-PCOUNT-}}44{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα