Απαλλακτική η πρόταση για τον Κερκύρας

Πολλοί μητροπολίτες και πιστοί έσπευσαν στο πλευρό του μητροπολίτη Νεκταρίου, που δικάζεται επειδή έκανε το καθήκον του

Συνεχίζεται αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας η δίκη του μητροπολίτη Νεκταρίου, η οποία διεκόπη χθες, ύστερα από περίπου πέντε ώρες. Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο για να συμπαρασταθούν στον πνευματικό τους πατέρα, ενώ πλειάδα αρχιερέων έδωσε το «παρών» σε αυτήν τη για πολλούς παράλογη διαδικασία.

Ο σεβασμιότατος κατηγορείται για δύο υποθέσεις: η μία αφορά την προτροπή του προς το ποίμνιο, κατά το κήρυγμά του την 25η Μαρτίου, να πάει στις εκκλησίες να κοινωνήσει και η άλλη την παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης κατά τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα, εντός του ναού, την Κυριακή των Βαΐων.

Χθες η εισαγγελέας Ασημίνα Υφαντή πρότεινε να απαλλαγεί ο σεβασμιότατος λόγω έλλειψης δόλου, αφού με τις φράσεις που είχε χρησιμοποιήσει στο κήρυγμά του δεν προκύπτει να προέτρεψε τους πιστούς σε ανυπακοή. Επισήμανε, επίσης, ότι έπειτα από αυτή την πράξη δεν διαπιστώθηκε να μην τηρούν οι πιστοί την ΚΥΑ. Εξάλλου, όπως είπε, η τοπική Εκκλησία είχε εκδώσει σχετικά δελτία Τύπου, τα οποία προσαρμόζονταν στα νέα δεδομένα.

«Επιχείρησε να συγκεράσει το θρησκευτικό του καθήκον με τη νομοθεσία χωρίς να έχει καμία συνείδηση ότι προτρέπει τους πολίτες σε αξιόποινες πράξεις» φέρεται ότι ανέφερε η εισαγγελέας.

Με εντολή της εισαγγελέως, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα μόνο οι ιεράρχες. Συγκεκριμένα στο πλευρό του κ. Νεκταρίου βρέθηκαν οι μητροπολίτες Καστορίας, Δημητριάδος, Πειραιώς, Σερρών, Σύρου, Ζιχνών, Κοζάνης, Πατρών, Κυθήρων, Αιτωλίας, Λαγκαδά, Γλυφάδας, Ιερισσού, Λαρίσης, Καλαβρύτων, ενώ κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον μητροπολίτη Κερκύρας και ευχήθηκε να δικαιωθεί γρήγορα.

Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος αναφορικά με τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα είπε ότι πρόκειται για παράδοση 500 ετών πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία.

«Ο μητροπολίτης Κερκύρας δεν έκανε κάτι με δόλο, απλά τήρησε την παράδοση» υπογράμμισε. Εκατοντάδες είναι και τα μηνύματα συμπαράστασης στο διαδίκτυο, όπου γράφουν ότι «διώχθηκε όχι για αδικήματα που διέπραξε ο ίδιος, αλλά γιατί έκανε το αυτονόητο χρέος του ως επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού». Δήλωση συμπαράστασης έκανε και ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας, ο οποίος τόνισε:

«Θεωρώ αυτονόητη την παρουσία μου εδώ, την ώρα που ο πνευματικός μας πατέρας περνάει αυτή τη δοκιμασία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα