Κορονοϊός: Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών σε τρεις φάσεις!

Στη δημοσιότητα το πλάνο της επιχείρησης «Ελευθερία». Αρχή από 27 Δεκεμβρίου, αλλά με λίγες δόσεις, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο της επιχείρησης «Ελευθερία», που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης.

Ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες που έχει συνάψει ήδη κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Ε.Ε. θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία προμήθειας των εμβολίων, να εξοικονομήσει πόρους και να αποτρέψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών για την απόκτησή τους μέσω διμερών συμφωνιών. Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις παραγωγούς εταιρίες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σε αντίθεση με όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα γίνει λόγω της κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτήν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Η χώρα μας θα λάβει τις εξής δόσεις:

  • Pfizer/BioNTech – 4,7 εκατ. δόσεις
  • AstraZeneca/Oxford – 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson – 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi/GSK – 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna – 1,8 εκατ. δόσεις
  • Curevac – 5,3 εκατ. δόσεις

Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται, ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιριών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο εμβολιασμού θα χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, όταν θα αρχίσει να χορηγείται το εμβόλιο, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Σε αυτή τη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας.
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης.
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Η δεύτερη φάση τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων εμβολίων και σε αυτήν θα εμβολιαστούν:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Περαιτέρω προτεραιοποίηση των συγκεκριμένων ατόμων: α) άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, β) άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, γ) άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, δ) άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν με Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους.
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν με Covid-19.

Τέλος, κατά την τρίτη φάση, με εκτιμώμενο χρόνο εκκίνησης τον Ιούνιο του 2021, θα υπάρχει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων και θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Καθηγητής Γώγος: Η πιθανότητα για επιπλοκές όση και να πέσει αεροπλάνο

Στην ασφάλεια των εμβολίων και στις ομάδες του πληθυσμού που ενδέχεται να μην μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση» δήλωσε καθησυχαστικά σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος απ’ ό,τι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να συστήνουν τον εμβολιασμό για τα παιδιά και τις γυναίκες που κυοφορούν. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν εμφανίσει πολύ έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εμβόλιο θα αυξήσει την ανοσία του οργανισμού τους. Ο καθηγητής θεωρεί ότι ο στόχος της Πολιτείας να εμβολιαστούν το 60%-70% του πληθυσμού είναι εφικτός, ωστόσο απαιτείται προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία, ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση αυτό το ποσοστό του πληθυσμού -και φυσικά των υγειονομικών- πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο» δήλωσε.

Θεσσαλονίκη: Ο Χαρδαλιάς πήγε με συνοδεία στα μυστικά ψυγεία

Εκτάκτως βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, μαζί με μεικτό κλιμάκιο των Σωμάτων Ασφαλείας, επιθεώρησε τους χώρους όπου βρίσκονται οι δύο καταψύκτες φύλαξης των εμβολίων στο Ωραιόκαστρο, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ έλεγαν οι αρμόδιοι υπουργοί (βλέπε Κοντοζαμάνης) ότι «θα είναι κρυφά τα σημεία που θα βρίσκονται οι καταψύκτες φύλαξης των εμβολίων», κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, αφού όλοι πλέον γνωρίζουν σε ποια περιοχή και σε ποιον χώρο θα τοποθετηθούν τα εμβόλια όταν αποσταλούν στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει εικοσιτετράωρη φύλαξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδαλιάς επρόκειτο να επισκεφθεί πρώτα τον χώρο φύλαξης των εμβολίων στα Ιωάννινα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο λόγω της πυκνής ομίχλης το πρόγραμμα τροποποιήθηκε.

Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευσαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, ακόμα και της Αντιτρομοκρατικής, αφού τα Σώματα Ασφαλείας θα αναλάβουν τη φύλαξη και την προστασία των χώρων αποθήκευσης και των εμβολίων.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν είχε γνωστοποιηθεί επισήμως, ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είχε ενημερώσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους τοπικούς φορείς την περασμένη Πέμπτη, όταν είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει σε συσκέψεις με φορείς της πόλης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί λόγω κορονοϊού.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα