Ο Γεραπετρίτης ακύρωσε προκλητικά την επιτροπή λοιμωξιολόγων

Οι επιστήμονες αντέδρασαν στο κυβερνητικό «πραξικόπημα»! Τη Δευτέρα ανοίγει με όρους το λιανεμπόριο, από το Σάββατο μετακινήσεις «6» και με όχημα

Άρχισε επισήμως η χαλάρωση των μέτρων μετά τη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, παρά τη διάσταση απόψεων μεταξύ τους. Η απόφαση είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες μέρες από κυβερνητικά στελέχη, φέρνοντας προ τετελεσμένου τους ειδικούς. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκανε την εισήγηση στην επιτροπή, είχε ήδη προεξοφλήσει την άρση των περιορισμών.

Αυτό είχε αποτέλεσμα την αντίδραση πολλών επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν ακόμα μία φορά το κυβερνητικό επιτελείο να τους καπελώνει, βάζοντας ως εισηγητή το «δεξί χέρι» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η συνεδρίαση της επιτροπής καθυστέρησε να τελειώσει, καθώς εξελίχθηκε σε γρίφο η… φόρμουλα της χαλάρωσης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι ήταν διστακτικοί όσον αφορά το άτακτο «άνοιγμα» που ετοίμαζε η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής, η κυβέρνηση προχώρησε σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Οπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε ο υφυπουργός, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και έως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της μέρας. Θα επιτρέπονται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το click away, και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού, με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο για έως τρία άτομα ή μία οικογένεια. Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τονίσει ότι τον τελευταίο χρόνο διανύουμε μια υγειονομική κρίση, αλλά υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτιο υγειονομικά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται.

«Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το διάστημα, προσοχή! Ο,τι και αν κάνετε, να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή! Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά. Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας μπροστά στον κίνδυνο. Ζητώ να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική σας και των γύρω σας».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί και άλλο και ανακοίνωσε ότι από τις 7 Απριλίου το Θριάσιο μετατρέπεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid, με 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid, ενώ σταδιακά θα αναπτύξει έως 180 κλίνες Covid. Όλα τα non Covid περιστατικά θα πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και στην εφημερία, μαζί με το Ασκληπιείο, θα υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ: 16 στο «Γεννηματάς», πέντε στον Ευαγγελισμό, πέντε στο Λαϊκό, επτά στο Ιπποκράτειο, τέσσερις στο «Ελπίς», 10 στο Κωνσταντοπούλειο και τέσσερις στο Αττικόν. Τέλος, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι πλέον «μας ανησυχεί» η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εκεί ο Νίκος Χαρδαλιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα