Αμείλικτα ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής των κληρικών!

Η επίθεση με βιτριόλι και τα απανωτά παραπτώματα ιερωμένων κλονίζουν την πίστη και σκανδαλίζουν τους χριστιανούς

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη το αποτρόπαιο περιστατικό που συγκλόνισε τη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στο Συνοδικό Μέγαρο, όταν ένας κληρικός έριξε καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες, έναν ιερέα, δύο δικηγόρους και έναν αστυνομικό, αλλά και την περίπτωση του ιερέα στο Αγρίνιο, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή παιδικής πορνογραφίας, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για βιασμό.

Τα γεγονότα αυτά, δυστυχώς, δεν είναι τα μοναδικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που κληρικοί έχουν περιπέσει σε παραπτώματα, αμαυρώνοντας με τη συμπεριφορά τους την Εκκλησία. Οι ειδήσεις αυτές κλονίζουν την πίστη και σκανδαλίζουν τους χριστιανούς. Και σε αυτό το σημείο γεννάται ένα ερώτημα: Πώς και ποιος κρίνει αν κάποιος είναι ικανός να ενταχθεί στον ιερό κλήρο; Πώς και με ποιον τρόπο αποφασίζεται ότι κάποιος μπορεί και είναι ικανός να φορέσει το ράσο, να κοινωνήσει τους ανθρώπους, αλλά και να τους συμβουλεύσει ως πνευματικός τους πατέρας; Μεγάλο το ερώτημα, χωρίς να μπορεί κάποιος να δώσει μια σαφή απάντηση. Η ευθύνη, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος πέφτουν στους ώμους των επισκόπων, αφού αυτοί επιλέγουν και χειροτονούν τον κάθε κληρικό. Με τα έως σήμερα δεδομένα στην Εκκλησία της Ελλάδος, αυτός που επιθυμεί να γίνει κληρικός παρουσιάζεται στον επίσκοπό του και ζητά να χειροτονηθεί.

Ο επίσκοπος οφείλει -είναι υποχρεωμένος, δηλαδή, αφού πλέον αυτός φέρει την ευθύνη- να ερευνήσει τη ζωή, την ορθή πίστη και την ευλάβειά του, ενδεχομένως και να ρωτήσει αξιόπιστα πρόσωπα που τον γνωρίζουν καλά.

Κατόπιν, αφού ο υποψήφιος προσκομίσει την «κανονική συμμαρτυρία» από τον πνευματικό του πατέρα, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο με το οποίο ο πνευματικός του βεβαιώνει τον επίσκοπο και το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι δεν υπάρχουν κωλύματα ή άλλα θέματα που να απαγορεύουν και να κωλύουν τον υποψήφιο να λάβει τη χάρη της ιεροσύνης, σύμφωνα με τους θείους και ιερούς κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καταθέτει αίτηση στην Ιερά Μητρόπολη ζητώντας να χειροτονηθεί.

Παλαιότερα, μάλιστα, ήταν υποχρεωτική η ανάρτηση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας στον πίνακα ανακοινώσεων του ναού, όπου οι ενορίτες είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν την ένστασή τους.

Σήμερα, η μόρφωση, η κοινωνικότητα και κυρίως το ήθος του υποψηφίου πρέπει να ερευνώνται λεπτομερώς και να μην επιτρέπεται να χειροτονούνται άνθρωποι που απλώς είναι άνεργοι και χρειάζονται ένα «κομμάτι ψωμί» ή θέλουν να «βουλώσουν» τα στόματα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, επειδή «ακόμη δεν έχουν παντρευτεί»!

Σημασία, λοιπόν, δεν έχει να καταθέσει ο υποψήφιος το αντίγραφο του ποινικού του μητρώου, την ακτινογραφία θώρακος από δημόσιο νοσοκομείο και τους τίτλους σπουδών -αν υπάρχουν- απλώς για να γίνει ο διορισμός του στο Δημόσιο, αλλά να είναι άξιος πνευματικά να δοθεί κατά την ημέρα της χειροτονίας το σύμψηφον από τον λαό, η έγκρισή του δηλαδή, αναφωνώντας «άξιος».

Έχουμε δει ιερείς που πιστεύουν λιγότερο από το ποίμνιό τους. Έχουμε ακούσει για κληρικούς που προσβάλλουν τα ήθη. Διαβάζουμε για παπάδες που ασελγούν σε ανήλικα παιδιά. Και ο δεσπότης τους σιωπά. Χρειάζεται κάθαρση. Απαιτείται εκπαίδευση. Στην παρούσα χρονική στιγμή -ώσπου να κατατεθεί και να μελετηθεί ο φάκελος- δεν θα αναφερθούμε στο νομοσχέδιο για τις εκκλησιαστικές ακαδημίες ή τις σχολές μαθητείας υποψήφιων κληρικών, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως αυτό που πρέπει να αφορά αρχιερείς και ιερείς είναι η αρτιότερη διαμόρφωση της προσωπικότητας των υποψηφίων κι όχι πώς θα εξασφαλίσουν έναν καλύτερο μισθό.

«Μας ράντισε με δύο λίτρα οξύ. Ήθελε να κάνει όσο περισσότερο κακό μπορούσε»!

Καλά στην υγεία τους είναι οι αρχιερείς που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό προχθές το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο. Ωστόσο, δηλώνουν συγκλονισμένοι για το φρικιαστικό γεγονός που σημάδεψε το μυαλό τους και καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές. «Είδα τα ράσα μου και τα παπούτσια μου να λιώνουν. Πήγα στο ΚΑΤ ξυπόλυτος!» περιγράφει ο μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος και τονίζει ότι επικράτησε πανικός στην αίθουσα. «Ηταν φοβερό αυτό που ζήσαμε στο συνοδικό δικαστήριο, η απρόσμενη ένταση και έκταση της φρίκης» δήλωσε ο μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος.

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος φανερά σοκαρισμένος περιέγραψε το χρονικό της επίθεσης: «Εμείς ήμασταν μέλη του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου και εξετάζαμε μία έφεσή του. Του ανακοίνωσε ο πρόεδρος ότι απορρίφθηκε η έφεση διότι την υπέβαλε εκπρόθεσμα. Αυτός τότε ρώτησε τον πρόεδρο, “Να κάνω μια ερώτηση”. Και αφού πήρε την άδεια, ρώτησε “εάν μας είχε μιλήσει ο δεσπότης του, προκειμένου να βγάλουμε αυτή την απόφαση”. Του απάντησε ο πρόεδρος του συνοδικού δικαστηρίου: “Φυσικά, όχι”. Τότε εκείνος βγάζει ένα μπουκάλι, περίπου δίλιτρο και άρχισε να το εκσφενδονίζει κατά πάνω μας. Στην αρχή δεν κατάλαβα. Άλλοι νομίζανε ότι ήταν νερό, άλλοι νομίζανε ότι ήταν λάδι, αλλά είδαμε ότι καίγονταν τα ράσα μας» λέει και συνεχίζει με τρεμάμενη φωνή: «Εγώ ένιωσα ένα κάψιμο στον λαιμό, οπότε κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ καυστικό. Μόλις τελειώνει, πετάει κάτω το μπουκάλι, το οποίο σπάει. Και εκεί που νομίζαμε ότι τελείωσε, βγάζει και δεύτερο μπουκάλι. Κρύφτηκα πίσω από το βήμα των ομιλητών. Ευτυχώς, τη γλίτωσα γιατί ήρθε προς το μέρος μου περισσότερο. Ηταν ένα τραγικό γεγονός». Στην ερώτηση αν συγχωρεί τον δράστη, ο συνοδικός αρχιερέας απαντά ότι πρέπει να τον συγχωρήσει ο Θεός.

«Οταν ο δράστης άκουσε την απόφαση έκανε μία κίνηση στα πόδια του και έβγαλε ένα δίλιτρο γυάλινο καφέ μπουκάλι. Το κράταγε με τα δύο χέρια και ράντιζε όλο το προεδρείο με κυκλικές κινήσεις. Φοράγαμε μάσκες, μόνο τα μάτια μας ήταν ακάλυπτα» περιέγραψε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος, ο οποίος στην αρχή νόμιζε ότι ήταν αγιασμός. «Αρχισαν να με τσούζουν τα μάτια μου. Εβαλα τα χέρια για προφύλαξη και άρχισα να τρέχω. Εριξα νερό σε μια βρύση έξω» περιέγραψε ο μητροπολίτης, συμπληρώνοντας πως δεν είχε σημαντικά τραύματα στο πρόσωπο, καθώς είχε καλυφθεί με τα χέρια του. Αμέσως μετά, μπήκε στο αυτοκίνητο και πήγε με τον οδηγό του στον Ευαγγελισμό, όπου τον ανέλαβαν στα Επείγοντα και τον ενημέρωσαν πως δεν έχει υποστεί ζημιά στα μάτια, παραπέμποντάς τον στον ΚΑΤ, προκειμένου να κάνει περαιτέρω έλεγχο ένας χειρουργός. Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη μίλησε και ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος.

«Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό. Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» είπε σε δηλώσεις του χθες το πρωί, διευκρινίζοντας ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.
«Με έσωσαν τα ράσα μου!» δήλωσε ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές: «Ηταν ακριβώς πίσω μου όταν έριξε το καυστικό υγρό και έπεσε σχεδόν όλο στην πλάτη μου! Ευτυχώς φορούσα δύο ράσα, αυτό με έσωσε, τα ράσα και το καλυμμαύχι. Τα ράσα μου σχεδόν αμέσως έλιωσαν, αυτό με έσωσε, αλλιώς θα είχα σοβαρό πρόβλημα στην πλάτη» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι ο δράστης απειλούσε και έβριζε από την προηγούμενη απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

«Η πρόθεσή του ήταν να κάνει όσο περισσότερο κακό μπορούσε. Σκόρπαγε με μένος και προς όλες τις κατευθύνσεις το υγρό. Έλεγε: “Θα δείτε τι θα πάθετε… Εσένα θα σε κανονίσω και αργότερα” μου είπε, ενώ φορούσε χειροπέδες» κατέληξε.

Ανακοίνωση για την επίθεση του καθαιρεθέντος κληρικού εξέδωσε και ο μητροπολίτης Βεροίας, κληρικός της οποίας ήταν ο δράστης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι συμπαρίσταται στους πληγέντες αρχιερείς και κάνει γνωστό ότι ο δράστης χειροτονήθηκε στη Λιβύη, προσήλθε στη Μητρόπολη Βεροίας το έτος 2014 από τη Μητρόπολη Γόρτυνος, ενώ το 2018, εξαιτίας βαρυτάτης κατηγορίας, ετέθη σε προσωρινή αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Ένοχος κρίθηκε από το επισκοπικό δικαστήριο το έτος 2019 και η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στο αρμόδιο συνοδικό δικαστήριο. Τη λύπη και την αποδοκιμασία του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα