Εφιάλτης δίχως τέλος σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν για ακόμη μία μέρα οι πυροσβέστες σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, με την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες, αυτοκίνητα, κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη και αποκαΐδια μέσα σε λίγες στιγμές, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να ζουν έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Στη Νεμούτα

Στον νομό Ηλείας τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον οικισμό Λάλα, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν χθες όλη μέρα στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπούν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Από νωρίς χθες το πρωί τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στα μέτωπα της Νεμούτας και των άλλων χωριών του οροπεδίου του Λάλα. Αναζωπυρώσεις υπήρξαν από το Χελιδόνι έως τη Μιράκα, τη Λιναριά και τη Μουριά, στο Κρυονέρι, στο Δούκα, στο Λάσδικα και τον Πόθο, στις Μηλιές, στην Αχλαδινή, στον Ξηρόκαμπο και στο Βασιλάκι. Στο έργο της κατάσβεσης εξακολουθούν να συμμετέχουν και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

«Σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Βίλλια της Νεμούτας, όπου επιχείρησαν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να περιορίσουν τη φωτιά και να μη μετακινηθεί προς την περιοχή Ξηρόκαμπος. Είναι σημαντικό να περιοριστεί η φωτιά στα Βίλλια, διότι, αν επεκταθεί προς Ξηρόκαμπο, αλλά και προς τις περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλό και Ασπρα Σπίτια, τότε θα βρει δασικές εκτάσεις που δεν έχουν καεί» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει άλλη μία αναζωπύρωση στην περιοχή Δούκας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την αντιμετωπίζουν, ώστε να μην προχωρήσει προς την περιοχή Νεράιδα».

Στη Γορτυνία

Ανεξέλεγκτη έκαιγε χθες και η πυρκαγιά που πέρασε από την Ηλεία στην Αρκαδία και απειλούσε χωριά του Δήμου Γορτυνίας. Το φλογερό μέτωπο είχε κατεύθυνση προς τους οικισμούς Καπέλη, Δωδεκάμετρο, Τουμπίτσι, Λιβαδάκι και Νεοχώρι, με την κατάσταση να ήταν αρκετά δύσκολη, όπως επισήμανε ο δήμαρχος της περιοχής.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι από νωρίς χθες το πρωί επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονταν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

«Στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και μηχανήματα έργου, ενώ έχουν αρχίσει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης, ώστε να περιοριστεί η φωτιά» δήλωσε.

Στην περιοχή έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, περισσότεροι από οκτώ οικισμοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τις ζημιές που προκάλεσε η επέλαση της φωτιάς, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούσαν και στο μέτωπο της Μεγαλόπολης που πέρασε από τη γειτονική Μεσσηνία.

Δώδεκα διακομιδές

Χθες το απόγευμα διακομίστηκαν 12 άτομα στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Οι εννέα από αυτούς αντιμετώπιζαν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και οι άλλοι τρεις έφεραν ελαφριά εγκαύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους παρασχέθηκε η κατάλληλη φροντίδα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Μεσσηνία και Μάνη

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν και στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, όπου οι πύρινες γλώσσες εξακολουθούν να κατακαίνε στρέμματα και να καταστρέφουν σπίτια. Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα, άλλο ένα ενεργό πύρινο μέτωπο απειλούσε την Ανατολική Μάνη, με τους κατοίκους να προσπαθούν για ακόμη μία ημέρα να σώσουν τις περιουσίες τους με ό,τι μέσο διαθέτουν. Ομως οι πύρινες γλώσσες κατέστρεψαν πολλά σπίτια, παρόλο που υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ επιχειρούσαν και δύο αεροπλάνα. «Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την πρώτη καταγραφή ζημιών από τη φωτιά και, όπως προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν καμένα σπίτια. Μάλιστα, ίσως να είναι περισσότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί τις προηγούμενες ημέρες» παραδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος πρόσθεσε:

«Στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας υπάρχει το βασικότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Μάνη… Σημειώθηκε μία αναζωπύρωση στην περιοχή του Κρυονερίου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την περιορίσουν».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα