Η κόλαση επέστρεψε και απείλησε να κάψει (πάλι) τα Βίλια

Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια και αποθήκες στον Προφήτη Ηλία. Σε επιφυλακή και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Mόνο για λίγα 24ωρα κατάφεραν να πάρουν μια μικρή ανάσα οι κάτοικοι, αλλά και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε επιφυλακή στα Βίλια, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα και έσβησε ύστερα από πέντε ημέρες. Χθες, υπήρξε πάλι μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων, για μια νέα φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή της Κάζας, πάλι σε δασική έκταση.

«Είναι παρθένο δάσος. Είναι τεράστια πυρκαγιά. Η κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τα Βίλια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία – ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο μέτωπο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν έρθει τα πτητικά μέσα και κυριολεκτικά μάχονται» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί πως από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για εμπρησμό. Λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των Βιλίων και του Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι στα Βίλια, οι οποίοι δεν μπορούν να ηρεμήσουν λόγω των έντονων φαινομένων των τελευταίων ημερών, ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να κατευθυνθούν προς την Ψάθα και αυτοί του Προφήτη Ηλία προς τη Μάνδρα.

Νέα εστία

Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά δεν ήταν αναζωπύρωση του μετώπου που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, καθώς και σπίτια και αποθήκες, προκαλώντας τεράστια αγωνία στους κατοίκους δεκάδων οικισμών την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για μια εντελώς νέα εστία φωτιάς.

Η μεγάλη ένταση των ανέμων, που έφτασαν ακόμα και τα 8 μποφόρ, δυσκόλεψε πολύ το έργο των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα ορισμένα σπίτια και αποθήκες στον Προφήτη Ηλία να παραδοθούν στις φλόγες. Μάλιστα, οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη ανέφεραν πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα και ξαφνικά, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα δεν ένιωσαν την απειλή της πύρινης λαίλαπας.

Τεράστια μάχη

Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη και κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά στο νότιο κομμάτι, συνεχίζοντας να προσπαθούν για να μην επεκταθεί στο δυτικό κομμάτι, δηλαδή πάλι προς τα Βίλια και τον Κιθαιρώνα. Να σημειωθεί πως, λόγω της φωτιάς, διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από το ύψος του κόμβου Βιλίων έως το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, και του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Πυροσβεστικής. Στην αεροπυρόσβεση συμμετέχουν επίσης 14 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο της Αεροπορίας Στρατού και ενός ως συντονιστικού, καθώς και 14 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σήμερα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (επίπεδο 4) ισχύει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας). Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΓΠΠ, σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της επικράτειας, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μεικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ύποπτες οι δύο φωτιές στην Κάρυστο! Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους

Οριοθετήθηκε χθες το πρωί, ύστερα από μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή Φηγιάς, στην Κάρυστο της Εύβοιας. Ωστόσο, το βράδυ ήταν εφιαλτικό για τους κατοίκους, που έβλεπαν τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια τους. Τα ξημερώματα δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Κοκκίνης και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιατρών. Λίγο μετά τις 07.30 το πρωί, με μήνυμα του 112 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση στο Μαρμάρι.

Όλο το βράδυ βρίσκονταν σε ετοιμότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στο Μαρμάρι για την παροχή συνδρομής. Τελικά, οι πυροσβέστες κατάφεραν να μη φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή και σταδιακά οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, στον οικισμό Κοκκίνη η φωτιά έκαψε εκτάσεις γης και ορισμένα σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές. Τη στιγμή που η εικόνα της φωτιάς έδειχνε να βελτιώνεται και οι πυροσβέστες ήταν σε επιφυλακή για τις διάσπαρτες εστίες, σήμανε νέος συναγερμός καθώς υπήρξε αναζωπύρωση στο Κοκκίνη και στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιατρών. Το έργο των πυροσβεστών ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς έπνεαν άνεμοι 7-8 μποφόρ. Μάλιστα, για κάποιο διάστημα τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να πετάξουν. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος σχολίασε πως «είναι περίεργο το γεγονός ότι είχαμε δεύτερη συνεχόμενη φωτιά στην περιοχή, καθώς προχθές τη νύχτα, ίδια ώρα, είχε ξεσπάσει φωτιά σε άλλη περιοχή του ίδιου δήμου. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ανησυχία».

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού ενισχύεται και από το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, σε περιοχή που βρίσκεται στη μέση τού πουθενά και με τρόπο που δεν δικαιολογείται. Στην πυρκαγιά αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πώς μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα» δήλωσε χθες το μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Λόγω της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Λεπούρων – Καρύστου, ενώ με εντολή του Λιμενικού δεν προσεγγίζουν τα φεριμπότ τον Αλμυροπόταμο, τα Νέα Στείρα και το Μαρμάρι. Τέλος, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην Ξάνθη, στην περιοχή Ωραίο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στα ορεινά του Δήμου Μύκης. Η κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αποτρέποντας την επέκτασή της σε σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες στα Πομακοχώρια. Στο σημείο επιχείρησαν 51 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

211 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. και 25 συλλήψεις για εμπρησμούς

Δεκάδες είναι οι συλλήψεις και οι προσαγωγές για εμπρησμό στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία από τις αρχές Αυγούστου, ύστερα από συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από τις 3 Αυγούστου μέχρι χθες το πρωί, δηλαδή σε χρονική περίοδο μόλις 20 ημερών, έγιναν 211 προσαγωγές και 25 συλλήψεις για εμπρησμό. Οι 12 από τους συλληφθέντες ήταν ύποπτοι για πυρκαγιές στην Αττική, ένας στη Φωκίδα, ένας στη Βοιωτία, ένας για πυρκαγιά στη Φθιώτιδα, ένας στη Μεσσηνία, ένας στα Ιωάννινα, ένας στη Λέσβο, ένας στην Καβάλα, δύο στις Σέρρες και από ένας σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Πέλλα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποθέσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέσσερις συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί μετά την προσαγωγή τους στον ανακριτή, τρεις κατηγορούμενοι για εμπρησμό έχουν οδηγηθεί στον Κορυδαλλό και ένας στις φυλακές Ναυπλίου. Τρεις καταδικάστηκαν σε ποινή Φυλάκισης με αναστολή, ενώ εκκρεμούν και εκδικάσεις υποθέσεων.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα