Ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου εμπόδισε τον απερχόμενο ανακριτή Διαφθοράς να βάλει την υπόθεση στο αρχείο

Ο εισαγγελέας που ακύρωσε την απόπειρα συγκάλυψης

Στο… μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών του Πειραιά είναι εκ νέου η εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά να διενεργηθούν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις, όπως ζητούσε ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον απερχόμενο ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο, που ήθελε να στείλει τη δικογραφία στο αρχείο.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά άναψε το πράσινο φως στον νέο ανακριτή Διαφθοράς Ελευθέριο Καλτάκη προκειμένου να διερευνήσει για ποιον λόγο πάνω από 20.000.000 δολάρια κατέληξαν στον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθύμιο Γιαννουσάκη από την αμερικανική εταιρία Maritime Capital Management Partners LLC και εταιρίες συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του.

Το 37σέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου είναι αποκαλυπτικό ως προς τα σοβαρά ερωτήματα που τίθενται όσον αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, των συγκατηγορούμενων συνεργατών του Νικόλαου Συντυχάκη και Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη αλλά και του Αιμίλιου Κοτσώνη, που είχε καταδικαστεί αρχικά, αλλά απαλλάχθηκε με ελαχιστότατες αμφιβολίες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Οπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, ο Αιμ. Κοτσώνης πρότεινε στον Β. Μαρινάκη να εμπλακεί επιχειρηματικά με το «Noor 1»! Αφήνει δε αιχμές σε βάρος του απερχόμενου ανακριτή Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλου, που ήθελε να βάλει στο αρχείο τη δικογραφία με «τυπικές κλήσεις», δηλαδή χωρίς απολογία των κατηγορουμένων.

Στο αποκαλυπτικό πόρισμα ο εισαγγελέας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «O κ. Ανακριτής, άγνωστο πώς, γνωρίζει και περιγράφει στην αναφορά του τις κρυφές επιδιώξεις του κατηγορούμενου Ευάγγελου Μαρινάκη για τη δημιουργία στον Περσικό Κόλπο εταιρίας με τον αυτό επιχειρηματικό σκοπό, με την εταιρία Horizon.

Γίνεται δεκτό από τον κ. Ανακριτή ότι ο Αιμίλιος Κοτσώνης, με κύρια ενασχόλησή του την εμπορία αυτοκινήτων, εκμεταλλευόταν τη γνωριμία του με τον κατηγορούμενο Ευάγγελο Μαρινάκη και άλλους εφοπλιστές, στους οποίους πουλούσε αυτοκίνητα, επιτυγχάνοντας έτσι διά ζώσης να σπουδάσει τη ναυτιλία και τα μυστικά της, εντός και εκτός νομίμων διαδικασιών, γύρω από τα πετρελαιοειδή.

Γίνεται, επίσης, δεκτό από τον κ. Ανακριτή ότι ο Αιμίλιος Κοτσώνης πρότεινε επιχειρηματικές δράσεις στον Περσικό Κόλπο στον κατηγορούμενο Ευάγγελο Μαρινάκη με τη μορφή της αμέσου συνεργασίας. Από ασκούμενος δηλαδή και μαθητευόμενος στη ναυτιλία, παρακολουθώντας τις συσκέψεις στην επιχείρηση του κατηγορούμενου Ευάγγελου Μαρινάκη και έχοντας επαφές και με άλλους εφοπλιστές, τους οποίους γνώριζε πουλώντας τους αυτοκίνητα, τάχιστα, με ρυθμό που θα τον ζήλευαν και οι λαμπρότεροι υπότροφοι φοιτηταί του Πανεπιστημίου του City στο Λονδίνο ή του University College του Λονδίνου, πέρασε στο επίπεδο του επιχειρηματικού συνομιλητού και συμβούλου του κατηγορούμενου Ευάγγελου Μαρινάκη.

Μάλιστα ο Αιμίλιος Κοτσώνης ανέπτυξε τόσο γρήγορα τις δραστηριότητές του στον Περσικό Κόλπο, που πέτυχε, ο κολοσσός Horizon, να χρησιμοποιήσει το άθλιο πλοίο “Noor 1” του καταδίκου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, χωρίς την υποστήριξη κανενός. Κανείς δηλαδή μεγαλοσχήμων της παγκόσμιας ναυτιλίας δεν εγγυήθηκε ούτε υποστήριξε τη δράση του, νεοφώτιστου στα ναυτιλιακά ζητήματα, Αιμίλιου Κοτσώνη και την προώθηση του επικίνδυνου καιροσκόπου Ευθύμιου Γιαννουσάκη σε ανώτερες σφαίρες επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Και συμπληρώνει σε άλλο σημείο: «Είναι σαφείς οι αντιφάσεις, οι οποίες προκύπτουν αναφορικά με το πλοίο “Noor 1”. Από τη μία πλευρά ο Αιμίλιος Κοτσώνης ισχυρίζεται ότι ο κατηγορούμενος Ευάγγελος Μαρινάκης τον απέτρεψε από το να ασχοληθεί με το πλοίο αυτό και τον προέτρεψε να συνεργαστεί με την εταιρία Asco, από την άλλη πλευρά αναφέρεται ότι ο Αιμίλιος Κοτσώνης πρότεινε στον κατηγορούμενο Ευάγγελο Μαρινάκη εμπλοκή του τελευταίου με το πλοίο αυτό».

Ως προς τον καταδικασθέντα Ευθύμιο Γιαννουσάκη, ο εισαγγελικός λειτουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξής του από τον Β. Μαρινάκη, καθώς και για λαθρεμπόριο πετρελαίου, με βάση τις συνομιλίες του εφοπλιστή με τον πρώην νόμιμο εκπρόσωπο της Capital και συγκατηγορούμενό του Ν. Συντυχάκη. Ο κ. Τσορμπατζόγλου αναφέρει σχετικά: «Η επιχείρηση G TANKERS συμφερόντων Ευθυμίου Γιαννουσάκη διέθετε αρχικά πολύ μικρό εταιρικό κεφάλαιο. Η εκτίναξή της όμως, χωρίς καμία υποστήριξη, έγινε με τρόπο και με ταχύτητα που θα ζήλευε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Μία συντηρητική επιχείρηση (ως αναφέρεται στο καταστατικό της), όπως η MCMP MARITIME CAPITAL MANAGEMENT PΑRTNERS LLC, συνεχίζει, αντίθετα από κάθε επιχειρηματική λογική, να αποστέλλει χρήματα στην G TANKERS, παρά το ότι η τελευταία, από το καλοκαίρι του 2013, δεν καταβάλλει ναύλους για την εκμετάλλευση του πλοίου “GRAND ISLAND”, συμφερόντων της πρώτης. Και αυτή η αντισυμβατική συμπεριφορά εντάσσεται, κατά τον κ. Ανακριτή, στο λεγόμενο εύλογο περιθώριο συμμόρφωσης.

Οι καταγεγραμμένες συζητήσεις μεταξύ των κατηγορουμένων Ευάγγελου Μαρινάκη και Νικολάου Συντυχάκη αναλίσκονται εν πολλοίς σε μία σειρά απόψεων περί λαθρεμπορικών πράξεων, όπως αναφέρει ο κ. Ανακριτής στη σελίδα 71 της αναφοράς του. Η συζήτηση είναι θεωρητική, αλλά καταδεικνύει μια σχετική γενικότερη διάθεση τελέσεως ποινικώς κολασίμων πράξεων, κάτι το οποίο απάδει φυσικά των όσων αναφέρει ο κ. Ανακριτής, για την προσωπικότητα του Ευάγγελου Μαρινάκη».

Σε άλλο σημείο του εισαγγελικού πορίσματος αφήνεται ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο διαπλοκής της εταιρίας MCMP IL, που έστελνε εκατομμύρια δολάρια στον Ευθ. Γιαννουσάκη, με την Capital του Β. Μαρινάκη, ζητώντας για τον λόγο αυτό δικαστική συνδρομή από την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλημάτων Homeland.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα