Οι Τούρκοι βανδάλισαν και πάλι την Αγια-Σοφιά

Ήμαρτον! Προκάλεσαν καταστροφές στην αυτοκρατορική πύλη. Το καθεστώς του «σουλτάνου» δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο

Κανείς δεν περίμενε πως η Αγκυρα και το ερντογανικό καθεστώς θα σεβαστούν -ή, τουλάχιστον, θα προστατεύουν στο εξής- το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγια-Σοφιά, μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Μετατροπή που αποτελεί βέβαια προσωπική επιλογή του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την κίνησή του αυτή απέδειξε για ακόμα μία φορά πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προκαλεί με τον πιο χυδαίο τρόπο, προκειμένου να ικανοποιήσει το ακραίο ακροατήριό του στο εσωτερικό της γείτονος. Από χθες κάνουν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες ντροπής που δείχνουν την καταστροφή που υπέστη η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας. Εικόνες που προκαλούν τη δίκαιη οργή κάθε πολιτισμένου ανθρώπου.

Σε ανάρτησή της στο twitter, η Ενωση Ιστορίας της Τέχνης έγραψε χαρακτηριστικά «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20.45 σήμερα το βράδυ (18/04/2022)», ενώ παρέθεσε και τη σχετική φωτογραφία. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην απάντηση του υπευθύνου Ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε… άγνοια για το περιστατικό! «Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος Ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι “δεν ήταν τίποτα, μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”. Οταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο, μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή» σημείωσε η ένωση.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη και αποτροπιασμό για τις εικόνες, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο μνημείο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα