Νύχτα τρόμου στην Ιτέα! Εγκατέλειψαν πολλοί κάτοικοι τις εστίες τους

Ανεξέλεγκτα τα τρία μέτωπα στη Φωκίδα

Στον κλοιό του πύρινου εφιάλτη μπήκε χθες η χώρα, με πολλές και διάσπαρτες πυρκαγιές που διέσπασαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτι που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το να αναχαιτιστούν, αναγκάζοντας τις Αρχές να διατάξουν εκκενώσεις πολλών περιοχών.

Στη Φωκίδα τρία μεγάλα μέτωπα φωτιάς χθες το βράδυ μαίνονταν ανεξέλεγκτα, έτσι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο δήμαρχος Δελφών κάλεσαν τους κατοίκους της βόρειας Ιτέας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς τα ανατολικά στην Κίρρα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Σερνικάκι, εκκενώθηκε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με τις οκτώ μοναχές, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά, με δεδομένους τους ανέμους που τοπικά έπνεαν με ένταση 7 μποφόρ.

Στα μέτωπα της Φωκίδας επιχειρούσαν έως χθες το βράδυ περίπου 150 πυροσβέστες, με ενισχύσεις από Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας 11 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού από αέρος. Παράλληλα, εθελοντές και όλος ο μηχανισμός δήμων και περιφέρειας είχαν πέσει στη μάχη της πυρόσβεσης. Επίσης, ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς κατέστρεψε ελαιώνες της Αμφισσας. Στο μεταξύ, μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά που έκαιγε για δεύτερη μέρα σημειώθηκε και στη Βάλμη Ηλείας, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Και εκεί γύρω στις 6 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάτα να εκκενώσουν προς Εφύρα.

Πολλά μικρά διάσπαρτα μέτωπα έκαναν στην Ηλεία δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, που έδιναν ολοήμερη μάχη με τις φλόγες. Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι κοινότητες Βάλμη, Κότρωνα, Δαλαμπουρέικα και Καραγιαννέικα. Η φωτιά είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Κυριακής από τις Πόρτες Αχαΐας και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν.

Σκηνικό τρόμου στήθηκε και στο Κρανίδι από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε εκεί και επεκτάθηκε στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής «Amanzoe», το οποίο εκκενώθηκε. Οι ένοικοι του συγκροτήματος οδηγήθηκαν για την ασφάλειά τους στην παραλία του συγκροτήματος και στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές φθορές σε μπανγκαλόου.

Πυρκαγιές όμως εκδηλώθηκαν στον Αραξο, βόρεια από το δάσος της Στροφυλιάς, που ελέγχθηκε χθες το βράδυ. Επίσης στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στο ακρωτήριο Αράπης, ενώ στη Ζάκυνθο η φωτιά ελέγχθηκε έγκαιρα. Νωρίτερα στο Σχηματάρι οι κάτοικοι βρέθηκαν απροστάτευτοι να σβήνουν μόνοι τους τη φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα.

Παρά την υποτιθέμενη υψηλή ετοιμότητα της κρατικής μηχανής, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έμειναν μόνοι τους να προστατέψουν τις περιουσίες τους, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Τραγική απόδειξη πως κάηκαν σπίτια, οχήματα, μία αποθήκη και μία βάρκα στο Δήλεσι, προτού φτάσουν οι πυροσβέστες.

Άνδρες και γυναίκες προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν τις περιουσίες τους ρίχνοντας νερό με λάστιχα, ενώ άλλοι έσπασαν με τσάπα την πόρτα μιας κλειδωμένης αποθήκης που είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

«Μόνος μου, το λάστιχο ακόμα τρέχει, η Πυροσβεστική δεν φάνηκε. Κάηκαν το αυτοκίνητό μου, η βάρκα μου», δήλωσε απεγνωσμένος κάτοικος. «Μόνοι μας τη σβήσαμε τη φωτιά, δεν ήρθε ούτε πυροσβεστικό. Ενα πυροσβεστικό ήρθε μετά και έσβησε μια φωτιά εδώ κάτω, όπου κάηκαν ένα αμάξι και μια βάρκα» ανέφερε άλλος κάτοικος.

«Η φωτιά έκαιγε πίσω ακριβώς από το σπίτι μου, στα 2,5 μέτρα. Μιάμιση ώρα ήμουν μόνος μου, δεν ήταν κανένας άλλος. Δόξα τω Θεώ δεν έχει γίνει κάτι» συμπλήρωσε άλλος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα