Έβρος: Οι φλόγες κατατρώνε (για έκτη μέρα) το δάσος της Δαδιάς

Σκληρή μάχη στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Τεράστια η οικολογική καταστροφή, αφού πάνω από 25.000 στρέμματα (μέχρι στιγμής) έχουν γίνει στάχτη

Για πέμπτη ημέρα συνεχίστηκε χθες η τεράστια οικολογική καταστροφή στο προστατευόμενο πάρκο της Δαδιάς, με πάνω από 25.000 στρέμματα παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη, ενώ έχουν καεί φωλιές πουλιών που φιλοξενούνται στο πευκοδάσος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες σε δύο ενεργά μέτωπα. Πιο επικίνδυνο ήταν το νοτιοδυτικό προς Λευκίμμη, καθώς οι βόρειοι άνεμοι άνοιξαν το μέτωπο σε αυτό το τμήμα του δάσους της Δαδιάς. Εν αντιθέσει με άλλες περιοχές του Εβρου, στην περιοχή αυτή δεν έβρεξε καθόλου! Στο σημείο επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ελικόπτερα, ενώ υλοτόμοι έκαναν διαπλάτυνση σε ένα μονοπάτι για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη.

Στα άλλα μέτωπα έφεραν αποτελέσματα οι αντιπυρικές ζώνες που ανοίχτηκαν από πυροσβέστες και υλοτόμους τα τελευταία 24ωρα, αλλά και η ασθενής βροχή που έπεσε στον Εβρο. Καλύτερη ήταν η κατάσταση στο βόρειο τμήμα προς το χωριό της Δαδιάς και στο βορειοανατολικό προς Μονή και δασικό φυτώριο. Ευτυχώς, η καταστροφική πυρκαγιά που μαινόταν χθες για πέμπτη ημέρα δεν επεκτάθηκε στη ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου και στο 30% της Α2 ζώνης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως πρώτο στόχο να σώσουν την αποικία του σπάνιου μαυρόγυπα που φιλοξενείται στο πάρκο της Δαδιάς. Για τον λόγο αυτόν υλοτόμοι του Δασαρχείου δημιούργησαν δύο αντιπυρικές ζώνες, όπου τοποθετήθηκαν επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας. Χθες στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα, με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών και προσωπικού τοπικών δήμων με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προληπτική απομάκρυνση πάνω από 400 πολιτών από τα σπίτια τους. Στα Κρέστενα της Ηλείας η πυρκαγιά θεωρείται ελεγχόμενη από χθες το απόγευμα, καθώς έπεσε ο αέρας διευκολύνοντας το έργο της κατάσβεσης. Τα μέτωπα είναι μικρά και περιορισμένα. Στην περιοχή επιχειρούσαν 160 πυροσβέστες με επτά πεζοπόρα τμήματα, 60 οχήματα, οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις. Το ενδεχόμενο εμπρησμού στην Ηλεία άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, «όλα διερευνώνται», επισημαίνοντας πως υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Στο μεταξύ, χθες το πρωί συνελήφθη 63χρονος που επιχείρησε να βάλει τέσσερις φωτιές στην Κύμη της Εύβοιας, οι οποίες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Ο εμπρηστής που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα ομολόγησε τις πράξεις του. Μάλιστα, πριν από 10 ημέρες είχε συλληφθεί πάλι για εμπρησμό και κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί του Αλιβερίου τον είχαν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση και τον εντόπισαν να αγοράζει γκαζάκια από κατάστημα της περιοχής. Χθες κάτοικοι που τον είδαν να περιφέρεται με ένα μηχανάκι και να προσπαθεί να βάλει φωτιά ειδοποίησαν την Αστυνομία και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.

Χθες ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Υπηρεσία Copernicus / Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής των Κρεστένων. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων που προκύπτουν από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Συναγερμός σήμανε χθες στην Πυροσβεστική, όταν ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές στη Χαλκιδική, έπειτα από κεραυνούς που έπεσαν στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Στη Φούρκα επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασε φωτιά και κοντά στην Αγία Γαλήνη στον νομό Ρεθύμνου. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικό ελικόπτερο, τρία οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση Ζαΐτη, όπου καιγόταν πευκοδάσος. Εξάλλου, η Πυροσβεστική επιλήφθηκε σε πυρκαγιές σε χαράδρα με θάμνους στην Πέλλα και ξερά χόρτα στον Σκαραμαγκά.

Στην περιοχή μεταξύ Ωρωπού και Καλάμου έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και δύο αεροσκάφη Air Tractor για να περιορίσουν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα