Δημεύτηκε η περιουσία του Κοκλώνη

Ο εισαγγελέας Βουρλιώτης παραπέμπει τον επιχειρηματία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στο επίκεντρο μιας ογκώδους δικογραφίας, που αποτυπώνει σωρεία κακουργηματικών πράξεων με «φόντο» υπόθεση οικονομικής απάτης-μαμούθ σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, βρίσκεται από χθες ο Νίκος Κοκλώνης. Ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών πιάστηκε στην… τσιμπίδα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία κατόπιν ενδελεχούς έρευνας αποκάλυψε ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με εμπλεκόμενα, εκτός από τον κ. Κοκλώνη, ακόμη επτά πρόσωπα. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Αρχής, ο τηλεοπτικός παραγωγός οφείλει στο Δημόσιο φόρους και άλλα ποσά συνολικού ύψους άνω των 20.000.000 ευρώ.

Πλέον οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς ήδη ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έστειλε το σχετικό πόρισμα 80 σελίδων, που συνέταξε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, ζητώντας του την έναρξη έρευνας και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του παρουσιαστή και των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Συνολικά ο κ. Βουρλιώτης ζητεί την άσκηση δίωξης για πέντε κακουργήματα τόσο σε βάρος του κ. Κοκλώνη όσο και σε βάρος των υπόλοιπων προσώπων για τα οποία υπάρχουν στοιχεία για διάπραξη αδικημάτων. Τα αδικήματα για τα οποία ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης είναι τα εξής: απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, η Ανεξάρτητη Αρχή βρέθηκε μπροστά σε μια εγκληματική οργάνωση η οποία ξέπλενε, σύμφωνα με πληροφορίες, χρήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω περίπου 13 εταιριών-φάντασμα. Κατόπιν αυτών, ο κ. Βουρλιώτης προχώρησε στη δέσμευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του τηλεπαρουσιαστή, όπως και των περιουσιακών στοιχείων των υπόλοιπων επτά φυσικών προσώπων και των εμπλεκόμενων εταιριών. Συνολικά οι διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ανέρχονται στις 20.

Ωστόσο, τα στελέχη της Αρχής δεν πρόλαβαν να δεσμεύσουν οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000.000 ευρώ, την οποία πρόσφατα το Ελληνικό Δημόσιο φέρεται ότι ενέκρινε για την εταιρία του κ. Κοκλώνη. Πλέον, αυτό που απομένει είναι η Οικονομική Εισαγγελία να μελετήσει το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη και να προχωρήσει σε έρευνα για την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών σε βάρος των εμπλεκομένων.

«Στη διάθεση των Αρχών»

Από την πλευρά του, πάντως, ο τηλεπαρουσιαστής με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν την εμπλοκή του στην υπόθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα τεθεί στη διάθεση των Αρχών και θα προσφύγει δικαστικά κατά όσων αναπαράγουν «ψευδείς ειδήσεις». «Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκλώνης, επισημαίνοντας πως μέχρι χθες αργά το απόγευμα ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για τίποτα σχετικό από καμία Αρχή.

Ακόμη, στη σχετική ανάρτησή του ο παρουσιαστής υποστήριξε πως οι δαπάνες και οι πληρωμές που κάνει στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας «είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους, και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές, καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις» και «αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, ανέφερε πως οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους το «πόθεν έσχες» του και πως αποτελεί πάγια αρχή του ιδίου και των εταιριών του να συνεργάζονται και να διευκολύνουν τις Αρχές στην άσκηση του έργου τους, κάτι που, όπως σημείωσε, θα πράξει και στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τι απαντά το υπουργείο

Ανακοίνωση για την υπόθεση, και ειδικά για την επιχορήγηση ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ στην εταιρία του παρουσιαστή, εξέδωσε και το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως «η εταιρία BARKINGWELL PROGRESS, συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη, ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ» και «ουδέποτε προσπάθησε να εκταμιεύσει τα χρήματα αυτά», ούτε όμως και θα μπορούσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εταιρία του παρουσιαστή θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον κάποιο ποσό (καθώς είχε υπαχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων), και συγκεκριμένα «μετά από χρόνια 2.000.000€, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09€ και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα». Κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «καμία εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα