«Δώρο» Πάσχα για την εκτός σχεδίου δόμηση

Τι προβλέπει η μεταβατική διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και θα αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα της κοινοχρησίας οδών

Μεταβατική διάταξη που θα ξεμπλοκάρει την έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά το θέμα της κοινοχρησίας οδών μέσω της κύρωσης του συνολικού κοινόχρηστου οδικού δικτύου, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με στόχο την ψήφισή της μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας».

Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν από το 1985, ακόμα κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο. Για όσα είναι μεταγενέστερα, δηλαδή την περίοδο από το 1985 έως και το 2003, προβλέπεται η δυνατότητα της δόμησης υπό όρους, όπως, για παράδειγμα, η σύνδεσή τους με αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για την ανέγερση ακινήτου.

Πρακτικά, έχουν παγώσει τα πάντα, καθώς οι υπηρεσίες δόμησης αποφεύγουν πλέον να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε κοινόχρηστο δημοτικό δρόμο, αναγνωρισμένο με διοικητική πράξη αρμόδιου οργάνου. Η διαπίστωση, όμως, της κοινοχρησίας είναι αδύνατη ή ευχερώς δύσκολη, διότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο και νομικά διαπιστωμένο με πράξεις της διοίκησης οδικό δίκτυο.

«Πράγματι υπάρχει αναστάτωση στην κοινωνία και στους ιδιοκτήτες σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της οικοδομησιμότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση. Επεξεργαζόμαστε εξαιρετικά και ως μεταβατική -πριν κλείσει η Βουλή, πριν από το Πάσχα- διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί έπειτα από την απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σε ένα γήπεδο στην Πάτμο όπου είχε εκδοθεί μια οικοδομική άδεια, και ως σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορεί να οικοδομείται ένα γήπεδο εκτός σχεδίου αν δεν έχει πρόσωπο, έστω και αν από τον νόμο 3212/2003 επιτρεπόταν κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 23 το δικαίωμα και με δουλεία διόδου έκδοσης οικοδομικής άδειας, εφόσον είχε δημιουργηθεί το γήπεδο αυτό πριν από την ισχύ του νόμου, πριν από την 31η του Δεκεμβρίου του 2003» ανέφερε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής ο κ. Ταγαράς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα