Φρίκη! Καμία γυναίκα ή μικρό παιδί δεν περιλαμβάνεται στους διασωθέντες!

Κάθε ώρα που περνάει σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό κάποιων από τους εκατοντάδες αγνοουμένους

Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για τον εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων που εγκλωβίστηκαν στο κουφάρι του αλιευτικού σκάφους, το οποίο βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν χθες, με τη συμμετοχή ενός πλοίου ανοιχτής θαλάσσης και ενός περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, εννέα παραπλεόντων πλοίων, τριών ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και μιας φρεγάτας του Π.Ν., με αρνητικά αποτελέσματα.

Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος ζωής, ούτε ανθρώπινη σορός. Το ψαροκάικο έγινε ο υγρός τάφος των εκατοντάδων αγνοουμένων, που δεν πρόλαβαν να βγουν από το σκάφος. Την ίδια ώρα, οι 104 διασωθέντες προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Από αυτούς, 47 είναι από τη Συρία, 43 Αιγύπτιοι, 12 Πακιστανοί και 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους και 8 έφηβοι, περίπου 16 ετών, πέντε από την Αίγυπτο και τρεις από τη Συρία.

Κάποιοι από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες. Καμιά γυναίκα ή μικρότερο παιδί δεν περιλαμβάνεται στους διασωθέντες, καθώς τα γυναικόπαιδα ήταν εγκλωβισμένα και ενδεχομένως κλειδωμένα στα αμπάρια του ψαροκάικου.

Οι 78 σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων που πνίγηκαν μεταφέρθηκαν με φορτηγό-ψυγείο στο νεκροταφείο του Σχιστού. Από εκεί μεταφέρονται σταδιακά στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά, για να εξεταστούν από ιατροδικαστές που θα αποφανθούν για την αιτία θανάτου τους. Παράλληλα, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κάνει λήψη DNA για την ταυτοποίησή τους από συγγενείς τους που ενδεχομένως τους αναζητήσουν. Ηδη, συγγενείς επιβαινόντων έχουν σπεύσει στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αναζητώντας να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο Μάλεκ από τη Συρία, που ζει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, έφτασε χθες το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του, Μοχάμεντ. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι ο αδερφός του είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει στην Ιταλία. Από τότε αγνοείται. Τον ανιψιό του, που επέβαινε στο ψαροκάικο, αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία, που ζει στην Κύπρο. Οπως διαπίστωσε, ο ανιψιός του δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ή νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο.

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις οικογενειών των αγνοουμένων από τη Συρία και την Αίγυπτο. Κάποιοι από αυτούς έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στέλνοντας μέσω μηνυμάτων φωτογραφίες των δικών τους, σε μια προσπάθεια να μάθουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί. «Προσπαθούμε να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους» δήλωσε χθες ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Μανώλης Μάκαρης, εμφανώς συγκινημένος από την πρωτοφανή ναυτική τραγωδία.

Στο μεταξύ, χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα νέες φωτογραφίες από το μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, δείχνοντας πάνω από 100 επιβαίνοντες να είναι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στο κατάστρωμα, ενώ είναι άγνωστο πόσοι ήταν μέσα στα αμπάρια. Σύμφωνα με διασωθέντες, στο ψαροκάικο δεν υπήρχαν σωσίβια για να τα φορέσουν, αν και πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να παραμείνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να πνιγούν…

Παράλληλα με την επιχείρηση των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων, οι λιμενικοί έχουν αρχίσει έρευνες για την ταυτοποίηση των μελών του δουλεμπορικού κυκλώματος που μετέφερε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Υποψίες υπάρχουν για τουλάχιστον έξι Αιγυπτίους από τους διασωθέντες, που φέρεται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών. Στις καταθέσεις τους, διασωθέντες υποστηρίζουν ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 700 άνθρωποι, αν και άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να χωρέσουν περισσότεροι από 350 μέσα στα αμπάρια. Οπως κατέθεσαν, καθένας είχε πληρώσει από 4.000 μέχρι και 6.000 δολάρια για τη μεταφορά στην Ιταλία.

Το κακό έγινε όταν χάλασε η μηχανή του ψαροκάικου, με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο. Πάνω στον πανικό που δημιουργήθηκε, οι επιβαίνοντες στο ανοιχτό κατάστρωμα μετακινήθηκαν από τη μία και την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα να ανατραπεί, να βυθιστεί και να μετατραπεί σε πλωτό φέρετρο…


Παρέμβαση Ντογιάκου: Αντιεισαγγελέας του Α. Πάγου θα εποπτεύσει τις έρευνες

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε η ναυτική τραγωδία ανοικτά της Πύλου με τους 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοουμένους. Οπως και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Ντογιάκος παρενέβη στην ποινική διερεύνηση του ναυαγίου και των ευθυνών που προκύπτουν προς κάθε κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτόν όρισε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εποπτεία των ερευνών.

Η εποπτεία της έρευνας για τις αξιόποινες πράξεις που ανακύπτουν από το πολύνεκρο ναυάγιο ανατέθηκε στον αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου.

Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει έρθει σε επικοινωνία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη, η οποία βρίσκεται επιτόπου, εποπτεύοντας την προανάκριση που διενεργεί το κατά τόπο αρμόδιο λιμεναρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, ναυάγια, ναυτικά ατυχήματα και παράνομες δραστηριότητες που εκτυλίσσονται σε διεθνή ύδατα ερευνούνταν δικαστικά από την Εισαγγελία Πειραιά. Ομως, έπειτα από πρόσφατη αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, η δικαστική έρευνα γίνεται από την κατά τόπο αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στην προκειμένη περίπτωση αυτή της Καλαμάτας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα