«Μαζί για το Παιδί»: 4 χρόνια παρουσίας στη Θράκη

Στήριξε περισσότερα από 10.000 παιδιά διανύοντας 22.500 χιλιόμετρα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης

Το «Μαζί για το Παιδί» υλοποίησε στη Θράκη δράσεις ολιστικής παρέμβασης την τετραετία 2019-2022 αγκαλιάζοντας 10.000 μαθητές και τις οικογένειες τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Διανύοντας 22.500 χιλιόμετρα το «Μαζί για το Παιδί» άφησε το κοινωνικό του αποτύπωμα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών φτάνοντας μέχρι τα ακριτικά χωριά που βρίσκονται στο Τριεθνές.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους τοπικούς φορείς και τους δήμους με στόχο την κάλυψη αναγκών για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και περίθαλψη των παιδιών και των νέων που κατοικούν στους νομούς Έβρου και Ροδόπης.

Όπως δήλωσε η κυρία Τατιάνα Μουλούλη, Υπεύθυνη Ανάπτυξης & Εθελοντισμού του «Μαζί για το Παιδί»: «Μέλημα μας είναι να καταρρίψουμε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε τα παιδιά και οι νέοι της ακριτικής Θράκης να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά που ζουν στα αστικά κέντρα της χώρας μας, να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να λάβουν τα κατάλληλα εφόδια για να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται.»

Εκπαίδευση

Σε στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Θράκης και με την στήριξη των τοπικών φορέων το «Μαζί για το Παιδί», κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, κατέγραψε ενδελεχώς τις ανάγκες δημόσιων σχολείων όλων των βαθμίδων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του.

Έπειτα από επίσκεψη και αξιολόγηση των αιτημάτων και σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δωρεές εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και στις θεματικές που επικεντρώνεται το κάθε σχολείο.

Το αποτύπωμα του «Μαζί για το Παιδί» | Στήριξη 10.064 μαθητές σε 98 σχολεία

Το «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 10.064 μαθητές που φοιτούν σε 98 σχολεία, εξοπλίζοντας τα με 9.452 τεμάχια υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Στόχος της παρέμβασης είναι η εισαγωγή των μαθητών στις σύγχρονες επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες, η επαφή τους με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, η δημιουργία προϋποθέσεων για ασφαλή άθληση και κοινωνικοποίηση, καθώς και η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων ζωής.

Το αποτύπωμα των δράσεων του «Μαζί για το Παιδί» τη χρονική περίοδο 2019-2022 στους νομούς Ροδόπης και Έβρου:

-Εξοπλίστηκαν 107 σχολικές αίθουσες όλων των σχολικών βαθμίδων με διαδραστικούς πίνακες και βιντεοπροβολείς.

-Δημιουργήθηκαν 22 σύγχρονοι εκπαιδευτικοί χώροι. Συγκεκριμένα:

-7 εργαστήρια ρομποτικής πληροφορικής

-7 αίθουσες διερευνητικής μάθησης, παιχνιδιού και φιλαναγνωσίας

-2 σχολικές βιβλιοθήκες και 25 βιβλιοθήκες εμπλουτίστηκαν με νέους τίτλους

-3 εργαστήρια φυσικών επιστημών αναβαθμίστηκαν

-1 αίθουσα σχολικού πλανητάριου

-1 σχολικό θερμοκήπιο

-1 τμήμα ένταξης

-Επιπλέον, προσφέρθηκαν 41 χώροι παιχνιδιού και άθλησης σε δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων:

-1 παιδική χαρά δημιουργήθηκε

-10 γήπεδα ανακατασκευάστηκαν

-30 αυλές νηπιαγωγείου εξοπλίστηκαν με παιχνίδια εξωτερικού χώρου

Ενδυνάμωση της Σχολικής Κοινότητας της Θράκης

Μέσω του προγράμματος το «Μαζί για το Παιδί» παραμένει σε τακτική επικοινωνία με τις υποστηριζόμενες εκπαιδευτικές κοινότητες και συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη ενός δικτύου όπου θα διευκολύνονται, τα σχολεία στην καθημερινή λειτουργία τους.

Συμπληρωματικά, το «Μαζί για το Παιδί» διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ σχολείων συμβάλλοντας στην εξωστρέφειά τους, στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους στόχους κάθε εκπαιδευτικού που συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τομέας Υγείας | Στήριξη 5 Ιατρικών Μονάδων της Θράκης που καλύπτουν πληθυσμό 600.000 κατοίκων

Με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, ώστε τα παιδιά και οι νέοι που κατοικούν στην Θράκη να απολαμβάνουν εξελιγμένες ιατρικές υπηρεσίες, το «Μαζί για το Παιδί» δώρισε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Νοσοκομείο Διδιμοτείχου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» στο Κέντρο Υγείας Σαπών και στο Κέντρο Υγείας Δικαίων, που εξυπηρετούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους.

Συνολικά, 20 σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα παραδόθηκαν στα 3 Δημόσια Νοσοκομεία και στα 2 Κέντρα Υγείας:

-Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το μοναδικό τριτοβάθμιο Κέντρο αναφοράς για νεογνά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έγινε δωρεά τριών θερμοκοιτίδων, δύο αναπνευστήρων και μίας συσκευής παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor).

-Στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δωρήθηκε ένα αναίμακτο χολερυθρινόμετρο για βρέφη.

– Στο Γ.Ν. Κομοτηνής-Σισμανόγλειο, το οποίο εξυπηρετεί πληθυσμό από τον Έβρο έως την Ξάνθη, προσφέρθηκε φορητή συσκευή Ωτοακουστικών Εκπομπών – Ακουστικών Προκλητών Δυναμικών και ASSR μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον ο ακοολογικός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση της παιδικής βαρηκοΐας.

-Στο Κέντρο Υγείας Σαπών στο νομό Ροδόπης δωρήθηκε παιδιατρικός εξοπλισμός: οξύμετρο, ανιχνευτής φλεβών, πιεσόμετρο.

-Στο Κέντρο Υγείας Δικαίων στο νομό Έβρου, προσφέρθηκε 1 τροχήλατη συσκευή αναρρόφησης, 1 ηλεκτροκαρδιογράφος, 3 παλμικά οξύμετρα, 4 θερμόμετρα μετώπου ανέπαφης μέτρησης ενώ προσφέρθηκε υγειονομικό υλικό αντιμετώπισης covid-19 (μάσκες, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτικές φόρμες) για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κάρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (CPR) στους Δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου, σε γιατρούς και γονείς σε συνεργασία με το σωματείο ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού, μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Τομέας Ψυχικής Υγείας | 74 ώρες ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» υλοποίησε με επιτυχία ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους κατοίκους της Θράκης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση τους για θέματα που αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό πλαίσιο, καθώς και την ενδυνάμωση του γονικού τους ρόλου.

Συνολικά διεξήχθησαν 74 ώρες ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε περισσότερους από 700 ωφελούμενους με θέματολογία: την «Επικοινωνία στην Οικογένεια», το «Διάβασμα και τον ρόλο/ εμπλοκή των γονέων», τον «Σχολικό Εκφοβισμό», το «Άγχος των Εξετάσεων» καθώς και τις «Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού».

Ανάπτυξη συνεργασιών

Για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκαν παραπάνω από 170 συνεργασίες με τοπικούς φορείς, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την εκπαιδευτική κοινότητα και εταιρείες ιδιωτικού τομέα ως χορηγοί και προμηθευτές.

{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα