Πύρινη κόλαση σε Μάνδρα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Χάθηκαν περιουσίες μέσα στη λαίλαπα! «Βροχή» τα μηνύματα από το 112 για να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι. Η φωτιά έφτασε σε απόσταση 1.000 μέτρων από τα διυλιστήρια στους Αγ. Θεοδώρους

Σαν ένα θηρίο με τρία κεφάλια κατέτρωγε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, περιουσίες και πράσινο η πύρινη λαίλαπα σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Μάνδρα, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να υπερβάλλουν εαυτούς για να σώσουν ό,τι σώζεται.

Τα μέτωπα έκαιγαν ασταμάτητα σε πολλά σημεία στον ορεινό όγκο των Δερβενοχωρίων, με τους κατοίκους να δέχονται απανωτά μηνύματα για εκκενώσεις των οικισμών της περιοχής. Επί ώρες, κάτοικοι απελπισμένοι προσπαθούσαν να προστατέψουν το βιος τους με κουβάδες, μάνικες και κλαδιά στα χέρια, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίζουν εστίες. Μάλιστα, επιστρατεύτηκαν ακόμα και οι δύο «Ατλαντες» της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να πέσουν στη μάχη της πυρόσβεσης με τις αντλίες τους.

Η επιχείρηση

Στις 15.00 επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς 140 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 48 οχήματα, και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Επίσης, πολυμελής ομάδα από Ρουμάνους πυροσβέστες επιχείρηση στην περιοχή της Μάνδρας, αφού τελείωσε με τη Σαρωνίδα.

Η φωτιά έφτασε έως τη Μάνδρα και οικισμούς της, και έκαψε σπίτια, όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης. «Με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου, καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης, πέρασαν το ύψωμα-οικισμό Αγ. Σωτήρα με φορά προς τη Ν. Ζωή, και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» δήλωσε.

Οι αστυνομικοί περνούσαν πόρτα πόρτα από τα σπίτια, που ζητήθηκε να εκκενωθούν για να απομακρύνουν κρατώντας στα χέρια ανήμπορους και παιδιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσπαθούσαν να πείσουν άλλους να αποχωρήσουν για να μην κινδυνέψει η ζωή τους. Επίσης, απομακρύνθηκαν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της περιοχής. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί έχουν προσεγγίσει μια επιχείρηση ξυλείας που βρίσκεται μέσα στο δάσος και καλούν τους εργαζομένους να απομακρυνθούν άμεσα.

«Πάμε να φύγουμε, ήρθε η φωτιά» ακούγεται να λέει ένας αστυνομικός, την ώρα που εργαζόμενος του λέει ότι «είναι ο γιος μου πάνω και σβήνει τη φωτιά». Κάποια στιγμή, η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, με τους αστυνομικούς να ενημερώνουν το κέντρο της Αμεσης Δράσης ότι «πήραμε όσους μπορούμε και φεύγουμε», γιατί πλέον «κινδυνεύουμε κι εμείς οι ίδιοι». Σε μοναστήρι της Μάνδρας, οι μοναχές προσπαθούσαν να το προστατεύσουν, όμως οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τις πείσουν να το εγκαταλείψουν, καθώς κάποιες δεν ήθελαν.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Νέα Ζωή της Μάνδρας, όπου καίγονταν σπίτια, ώστε να εκκενώσουν την περιοχή προς την Ελευσίνα και τη θάλασσα. Το ίδιο έγινε και για όσους κατοικούν στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα.

Η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια. Ειρήνη, Καλλιθέα, Αγιος Χαράλαμπος και Αγία Σωτήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης κόλασης. Ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον οικισμό του Νέου Πόντου, τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η φωτιά έφτασε το απόγευμα 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι.

«Ο,τι δεν έχει καεί ακόμα δεν έχει καεί επειδή υπάρχουν οι άνθρωποι που παλεύουν, οι άνθρωποι της γειτονιάς, άνθρωποι ποντιακής καταγωγής που προσπαθούν. Εχουμε δύο υδροφόρες του δήμου και μόλις τώρα ήρθαν δύο πυροσβεστικά. Χωρίς αεροπλάνα δεν λύνουμε το θέμα. Αυτά έχω να πω και ζητάω άμεσα βοήθεια. Το αεροδρόμιο της Ελευσίνας είναι ενάμισι χιλιόμετρο από εδώ. Ελεος πια!» έλεγε απεγνωσμένα.

Στο Λουτράκι ξεκίνησε με αναζωπύρωση η εστία στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους και γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων, μετατράπηκε σε λαίλαπα που άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις. Οι φλόγες που ξεκίνησαν από την Καλλιθέα έχουν κάψει μέχρι και σπίτια στον Αγιο Χαράλαμπο. Ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, καθώς, πέρα από τις καταστροφές σε περιουσίες, διαλύθηκαν οι υποδομές.

Με νέα απόφαση της Αστυνομίας, λίγο πριν από τις 19.00 διακόπηκε η κυκλοφορία τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Αγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα εκκενώθηκαν έπειτα από σχετικό μήνυμα του 112. Το ίδιο έγινε και για τους οικισμούς Λουτρόπυργος, Ανω Βλυχάδα, συνοικισμός Οθωνα και Ευταξία. Πρωτοβουλία για τη φιλοξενία πληγέντων από τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου ανέλαβε ο δήμος, σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «ήδη έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο». Παράλληλα, με την εκκένωση παιδικών κατασκηνώσεων και οίκων ευγηρίας, χρειάστηκε να μεταφερθούν 1.200 παιδιά στο Κλειστό Γυμναστήριο Λουτρακίου, ενώ οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο.

Η αγωνία έως αργά ήταν να μη φτάσουν οι φλόγες στα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους και επέλθει Αρμαγεδδώνας. Η φωτιά έφτασε να απέχει 1.000 μέτρα από τα διυλιστήρια, ωστόσο κινήθηκε γύρω στις 19.00 από τους οικισμούς της Γαλήνης και του Παραδείσου.


Καταστράφηκαν οικισμοί σε Κουβαρά, Ανάβυσσο, Λαγονήσι, Καλύβια, Σαρωνίδα

Το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας αποκάλυψε την καταστροφική επέλαση της πυρκαγιάς στον Κουβαρά Κερατέας. Οι εικόνες από την περιοχή, αλλά και από Ανάβυσσο, Λαγονήσι, Καλύβια και Σαρωνίδα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Η φωτιά θέρισε ό,τι βρήκε στο διάβα της. Οι οικισμοί διαλύθηκαν, δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, όπως και οχήματα.

Ούτε λόγος, βέβαια, για τη βιβλική καταστροφή που υπέστη το περιβάλλον, το οποίο θα χρειαστεί δεκαετίες για να επανέλθει. Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και οι κόποι μιας ζωής αρκετών ανθρώπων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ηδη, μετά τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και να απομακρυνθούν τα κομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια, ξεκίνησαν η αυτοψία και η καταγραφή των ζημιών.

Καταγραφή καταστροφών

Συνεργεία της Αρωγής με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο ήταν από χθες το πρωί στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Ολυμπος», στο 43ο χλμ. της Αθηνών – Σουνίου, όπου έγινε κατανομή των ομάδων οι οποίες με τους αντιδημάρχους της περιοχής έκαναν καταγραφή στους οικισμούς.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στον περιφερειακό συντονιστή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής ([email protected]) ή στο γραφείο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής (213 2005122-24), προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για αυτοψία και εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την έκταση της καταστροφής είναι θλιβερές – το Πάνειο όρος κατακάηκε.

«Εχει γίνει μεγάλη καταστροφή, πάνω από 30.000 στρέμματα» τόνισε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Λαυρεωτικής, η οποία ξεκίνησε από τον Κουβαρά και επεκτάθηκε σε Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι. «Που σημαίνει η βορινή πλευρά και η νότια πλευρά στο Πάνιο όρος, με πάρα πολλούς οικισμούς, αρχικά Πέτα και Μεγάλη Αυλή, και από τη νότια πλευρά που είναι η Ανάβυσσος, η Σαρωνίδα, το Λαγονήσι μέχρι κάτω ανατολικά, που είναι Φέριζα, Σάκκα και Μόκριζα, που ήταν σπίτια μόνιμα και εξοχικά μέσα στο πράσινο» συνέχισε ο κ. Λουκάς.

«Εχουν καεί σπίτια. Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία» τόνισε ο Χρήστος Γκίνης στην ΕΡΤ για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή. «Εχουμε σπίτια καμένα. Δεν έχουμε εικόνα πόσα, δεν έχουμε αποτίμηση… Ο Δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι, όμως, γίνονται 100.000» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σαρωνίδας.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου τόνισε: «Είμαι αρκετά χρόνια αυτοδιοικητικός, αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει. Σχεδόν έχει καεί όλος ο Δήμος Σαρωνικού. Ξεκινώντας από τον Κουβαρά στη 1 η ώρα χθες, πέρασε στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια, έκαψε όλο το Πανί, πέρασε στις θαλάσσιες περιοχές, στις περιοχές Λαγονήσι, Φλαμπουριά, Ολυμπος. Στη συνέχεια προχώρησε προς το βουνό της Σαρωνίδας και έκαψε αρκετά σπίτια στο Πανόραμα». Ο ίδιος μίλησε και για την προσπάθεια να πειστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Εχουμε κάνει μεγάλες εκκενώσεις από χθες. Σε πολλές περιπτώσεις κάναμε και εμείς απεγκλωβισμούς, ακόμα και “βίαια”, αλλά δεν είχαμε θύματα ευτυχώς ή τραυματισμούς» είπε.

Στο μεταξύ, τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν τις εστίες φωτιάς που παραμένουν στον Σαρωνικό. Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πολιτική Προστασία Δήμου Σαρωνικού.

Οι διακοπές ρεύματος συνεχίστηκαν και χθες σε Σαρωνίδα, Ολυμπο (Λαγονήσι), Ολυμπιακό Χωριό Καλυβίων, κάτι που προκαλεί προβλήματα και στην υδροδότηση, καθώς πολλές αντλίες στην περιοχή χρησιμοποιούν ρεύμα για να λειτουργήσουν.


Δείτε επίσης: «Βρισκόμαστε στο έλεος ανίκανων ευθυνόντων»!

Δείτε επίσης: Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στα… ξερόκλαδα!

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα