Συνεχίζεται ανελέητα η επίθεση του καύσωνα

Από αύριο μέχρι και την Κυριακή η νέα έξαρση της θερμοκρασίας, που θα φτάσει κατά τόπους ακόμα και τους 44 βαθμούς

Ακραία υψηλή αναμένεται να είναι η θερμοκρασία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προχωρά στην επικαιροποίηση του Εκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που «χτυπά» ανελέητα τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα.

«Σήμερα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ειδικότερα, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 27 Ιουλίου αναμένεται νέα θερμική έξαρση» αναφέρει αρχικά η ΕΜΥ και συνεχίζει: «Πιο αναλυτικά, σήμερα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στην Ηπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40, και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42, και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου».

Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο οι μέγιστες τιμές θα φτάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43, κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον άνοδος

«Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την Τρίτη 25 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 27 Ιουλίου αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας» καταλήγει το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ σχετικά με τον καύσωνα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo, κάνοντας λόγο για δύο διαδοχικά θερμά διαστήματα ως το τέλος του μήνα: «Η θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας θα κυμαίνεται έως και 14 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020. Χαρακτηριστικό αυτής της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν να ξεπεράσει τοπικά τους 45 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου στη Σικελία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα