Καμίνι που… βράζει η χώρα! Στους 44 βαθμούς την Τετάρτη

Αν και σήμερα το κύμα καύσωνα θα υποχωρήσει 2-5 βαθμούς, η υπερβολική ζέστη θα επιστρέψει! Την Πέμπτη θα πέσει και πάλι η θερμοκρασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφει ο καύσωνας που σφυροκοπά τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και ανυπόφορη. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε χθες το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και έκανε λόγο για υποτυπώδη υποχώρηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, από την Τρίτη ο υδράργυρος θα είναι και πάλι στο «κόκκινο», με τους μετεωρολόγους να προχωρούν σε τρομακτικές εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

«Σήμερα η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2-5 βαθμούς, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 38-40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41-42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37-39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35-36 βαθμούς» αναφέρει η ΕΜΥ στο επικαιροποιημένο δελτίο και συνεχίζει:

«Αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42-44 βαθμούς. Την Πέμπτη η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6-8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγώντας πως έρχεται από τα βόρεια Βαλκάνια μια πιο ψυχρή αέρια μάζα, η οποία θα στρέψει στην περιοχή μας τους ανέμους σε δυτικούς – βορειοδυτικούς προκαλώντας ιδιαίτερα έντονες ριπές. «Ο συνδυασμός αυτών των ανέμων με την πολύ θερμή και ξηρή ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν και πάλι τα μελτέμια, οδηγώντας τον υδράργυρο σε μια μικρή υποχώρηση. Οι συνθήκες όμως αυτές θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τον κίνδυνο πυρκαγιάς, όπου τοπικά θα διαμορφώνεται ακόμη και ακραίος κίνδυνος.

Την Τετάρτη φαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερη και τελευταία κορύφωση του καύσωνα, με μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 44 με 46 βαθμούς. Αυτή η νέα κορύφωση θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες, ενώ στη συνέχεια αυτές οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα εκτοπιστούν νοτιότερα με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, μια και πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια θα προσπαθήσουν να πάρουν τη θέση τους. Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει τοπικά σε ακραίο άνεμο (ριπές), που καταλαβαίνουμε ότι με τη σειρά του θα διαμορφώσει έναν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι καιρικές αυτές καταστάσεις προσομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. «Ισως, δε, τοπικά είναι και χειρότερες. Μεγάλη προσοχή να περάσει αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο χρονικό διάστημα, το οποίο ίσως να είναι και το χειρότερο όλου του φετινού καλοκαιριού» καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εξέφρασε την εφιαλτική εκτίμηση πως ο φετινός καύσωνας θα είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει βιώσει ποτέ η χώρα, αφού θα «κρατήσει» 17 ημέρες, με θερμοκρασίες ρεκόρ!

«Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση συχνότητάς τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασής τους» τόνισε. Τέλος, συνέκρινε την κατάσταση με την τραγωδία του 1987, υποστηρίζοντας ότι θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες: «Εχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα