Πανελλήνιος θρήνος για τους ήρωες πιλότους της Καρύστου

Η τραγική είδηση έχει κατακλύσει τα διεθνή και τα εγχώρια μέσα. «Παγωμένες» και απαρηγόρητες οι οικογένειες των δύο παλικαριών, σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, που έπεσαν στο καθήκον

Ραγίζουν και οι πέτρες με την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε την Τρίτη στην Κάρυστο, όταν συνετρίβη ένα από τα Canadair που επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο δύο ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τον 34χρονο σμηναγό Χρήστο Μουλά, που μάλιστα σε λίγους μήνες επρόκειτο να γίνει πρώτη φορά πατέρας, και για τον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη.

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως τόσο για τη ζωή των δύο ανδρών που έπεσαν στο καθήκον όσο και για τις τελευταίες τους στιγμές πριν από τη μοιραία συντριβή κάνουν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους να λυγίσουν, την ώρα που η τραγική είδηση έχει κατακλύσει τα διεθνή και τα εγχώρια μέσα.

Παιχνίδι της μοίρας

Οι οικογένειές τους σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη παραμένουν παγωμένες και απαρηγόρητες, αφού δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το παιχνίδι που τους έπαιξε η μοίρα από τη μία στιγμή στην άλλη. Οπως εξηγούν πρόσωπα από το περιβάλλον τους, το τελευταίο διάστημα οι δύο άνδρες είχαν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Φανερά συντετριμμένος και ένας πυροσβέστης, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε μαζί τους. «Είχαμε επικοινωνία, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί και το γεγονός ότι ο αδικοχαμένος σμηναγός Χρήστος Μουλάς είχε παντρευτεί πριν από λίγο καιρό την αγαπημένη του και περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Η σύζυγός του, έγκυος στον τρίτο μήνα, σε κατάσταση σοκ αδυνατεί να πιστέψει πως έχασε για πάντα το στήριγμά της. Ο Χρήστος Μουλάς δεν πρόλαβε να γνωρίσει το παιδί του, σίγουρα, όμως, εκείνο θα είναι περήφανο για τον πατέρα του.

Ο άτυχος σμηναγός είχε περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στον Αποκόρωνα, συγκεκριμένα στο Γαβαλοχώρι, από όπου έφυγε για να σπουδάσει στη Σχολή Ικάρων. Οι γονείς του δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, ενώ ο θείος του είναι γιατρός στο Νοσοκομείο Χανίων. Μετά την Ικάρων επέλεξε να πετάει με πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, είχε υπηρετήσει και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Πένθος

Σήμερα ολόκληρη η Κρήτη πενθεί τον χαμό του. Βυθισμένη στη θλίψη και η νονά του, η οποία είδε, όπως χιλιάδες άτομα, την πτώση του αεροσκάφους στην τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ακόμα αν ο ίδιος ήταν στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

Οπως εξήγησε, μόλις είδε τη συντριβή του Canadair έστειλε μήνυμα στο κινητό του Χρήστου για να μάθει αν είναι ασφαλής. «Εγώ του έστειλα μόλις το είδα, αλλά φυσικά δεν πήρα ποτέ απάντηση. Του έγραψα αν είναι όλα καλά, αλλά… Δεν ήξερα πού βρισκόταν, γιατί δεν επιχειρούσε μόνο εκεί. Γνώριζα πως όλο το καλοκαίρι έσβηνε φωτιές» δήλωσε και συνέχισε σχετικά με τους γονείς του σμηναγού: «Οι άνθρωποι ζουν ένα δράμα. Τους ξερίζωσαν την καρδιά. Σε τι κατάσταση μπορεί να είναι; Ηταν μια οικογένεια πρότυπο». Η ίδια περιγράφοντας τον Χρήστο, έκανε λόγο για ένα παιδί με μόνιμο χαμόγελο. «Ευγενέστατος, να βοηθήσει όπου μπορούσε, ένα παιδί με τρομερό χιούμορ. Ο,τι και να πω είναι λίγο» κατέληξε.

Στο Γαβαλοχώρι

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Γαβαλοχώρι, στο χωριό όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του από την Πολεμική Αεροπορία και πολίτες θα του πουν στις 11 το πρωί της Παρασκευής το τελευταίο «αντίο» στον Ιερό Ναό Αγίων Σεργίου και Βάκχου.

Θρήνος έχει σκεπάσει και τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης φίλοι και συγγενείς επισκέπτονται το σπίτι του, στην οδό Μοναστηρίου, για να συλλυπηθούν την οικογένειά του. Γιατροί και ψυχολόγοι, με ασθενοφόρο της ελληνικής αεροπορίας, παραμένουν από χθες στην οικία του, με σκοπό να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς του, που είναι συντετριμμένοι. Ο αδικοχαμένος ανθυποσμηναγός φοίτησε στο 16ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα.

«Ενα χρυσό παιδί, γεμάτο χαμόγελο, γεμάτο όνειρα, και πάντα υποστήριζε τους αδύναμους συμμαθητές του. Παντού, και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και πάντα είχε την καλοσύνη μέσα του, να παλέψει, να βοηθήσει για τους συνανθρώπους τους για να γίνουν και αυτοί καλύτεροι. Δεν έχω άλλα λόγια να πω ούτε να χωνέψω αυτό που συμβαίνει» δήλωσε παιδικός φίλος του Περικλή Στεφανίδη.


Σε επιφυλακή στον Πλατανιστό για αναζωπυρώσεις, υπό έλεγχο τέθηκε νέα εστία στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η Κάρυστος, αφού, όμως, η πυρκαγιά άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, τους δύο πιλότους και τον κτηνοτρόφο. Στην περιοχή, ωστόσο, παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ακόμα και μια ισχυρή ριπή ανέμου είναι ικανή να προκαλέσει αναζωπύρωση.

Χθες επίσης τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Βίταλο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί σε αγροτοδασική έκταση έξω από τον οικισμό. Στο σημείο επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και από αέρος επιχείρησαν τρία αεροσκάφη. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες από Χαλκίδα, Αλιβέρι, εθελοντές και μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Βιτάλου, Γιάννης Γέραλης, η φωτιά άρχισε από καλώδιο της ΔΕΗ, που ακουμπούσε πάνω σε κυπαρίσσι. Για τη φωτιά στην κοινότητα Πλατανιστού, όπου κατά τη διάρκεια της κατάσβεσής της έπεσε το Canadair με τα δύο παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.

«Ζητώ από τις Αρχές και την Πολιτεία να ενεργήσουν αποτελεσματικά και γρήγορα ώστε να μάθουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην καταστροφή» δήλωσε ο δήμαρχος και επιπλέον προέβη και σε μία καταγγελία που συμπεριλαμβάνεται στη μήνυσή του, λέγοντας ότι κάποιος έκλεισε τη βάνα του νερού στο Πανοχώρι.

«Επίσης, ειδική αναφορά έκανα για τον άνθρωπο που είχε κλείσει τη βάνα υδροληψίας στο χωριό Πανοχώρι Πλατανιστού την ώρα της μάχης με την πυρκαγιά και ζήτησα την άμεση διαλεύκανση κι αυτής της υπόθεσης» είπε ο Λευτέρης Ραβιόλος.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά, που έκαιγε δέντρα και χαμηλή βλάστηση και πήρε έκταση λόγω των δυνατών ανέμων, απείλησε αρκετές φορές το χωριό Πλατανιστός και κάποια από τα πρώτα σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα. Κάτοικοι από πολλά μικρά χωριά απομακρύνθηκαν έπειτα από σχετικό μήνυμα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα