Ηλεία: Τέσσερα πύρινα μέτωπα απείλησαν την Αρχαία Ολυμπία

Οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 ζωντάνεψαν προχθές, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά ξέσπασαν τέσσερα πύρινα μέτωπα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τους φορείς και κατοίκους να καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

«Αν δεν είχαν προηγηθεί οι δύο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναέρια μέσα στον αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδό της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο. Νομίζω ότι αυτό μας έσωσε» τόνισε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμό.

«Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην εθνική οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Μάλιστα, δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Σύλληψη 65χρονου

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του Δήμου Πύργου, καθώς και στην περιοχή Φαναράς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μια τέταρτη φωτιά ήταν ξεκάθαρα εμπρησμός και συνελήφθη ένας 65χρονος άντρας ως υπαίτιος απόπειρας εμπρησμού σε ποώδη βλάστηση στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου – Πευκών, κοντά στο χωριό Μουριές. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση.

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα τέσσερα μέτωπα που αναπτύχθηκαν στην Ηλεία το Σάββατο ήταν αποτελεσματική. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, εφτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στα κινητά των κατοίκων έφτασε μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα, και να απομακρυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία. Ενας κάτοικος από το χωριό Παλαιοβαρβάσαινα χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο, αφού, στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην κατάσβεση, εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα καπνού. Αρχικά, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στο μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας.

Κατά μήκος του δρόμου

Μόλις ξέσπασε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία και με δεδομένο ότι στο προηγούμενο μέτωπο δεν κινδύνευε κατοικημένη περιοχή, αμέσως δόθηκε εντολή στα εναέρια μέσα να κατευθυνθούν προς τα εκεί, με αποτέλεσμα το μέτωπο να περιοριστεί πολύ γρήγορα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για ξενοδοχειακή μονάδα και για τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρασφάλειας.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία, με αποτέλεσμα κάτοικοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης να μιλούν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

«Δώσαμε μεγάλη μάχη και τα παιδιά της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα. Είχαμε δύο μέτωπα, με πέντε λεπτά απόκλιση η μία από την άλλη. Μία νότια και μία από την άλλη μεριά του χωριού. Εχει αέρα, αλλά μας ευνοεί να μη φτάσει η φωτιά στο χωριό» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαιοβαρβάσαινας Γιώργος Πολιτικός, ο οποίος τόνισε ότι είναι ξεκάθαρα εμπρησμός.

Το σενάριο του εμπρησμού ενισχύεται από το γεγονός ότι πριν λίγα 24ωρα στο ίδιο σημείο στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, είχε ξεσπάσει φωτιά, η οποία επίσης αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα