Ολέθρια λάθη οδήγησαν στον θάνατο πέντε Ελληνες

Ακόμα ένα φιάσκο με τραγικό επίλογο γράφτηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη με την επιστροφή των σορών των θυμάτων

Με ολιγόλογη ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το πρωί, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό «με αεροσκάφος C-27J Spartan πέντε σορών, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών».

  • Από τον Περικλή Ζορζοβίλη

Με το αίμα πέντε αθώων, δύο γυναικών, μίας πλωτάρχη και μίας επισμηναγού του Υγειονομικού, ενός άνδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και δύο αδερφών διερμηνέων, γράφηκε ο τραγικός επίλογος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που κατέληξε σε «φιάσκο» τεράστιων διαστάσεων. Το τρίτο κατά σειρά, μετά την έκρηξη στα πυρομαχικά της 111 Πτέρυγας Μάχης και την καταστροφή του αεροδρομίου της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο, λόγω πλημμύρας.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.10 το πρωί, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την αναχώρηση αεροσκάφους C-130 από την αεροπορική βάση Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο Al Abraq της πόλης Μπάιντα, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, «κατόπιν εντολών της ηγεσίας» (αναφορά ενδεικτική του κλίματος στη Μεσογείων, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν αναφέρεται ούτε με την ιδιότητα ούτε με το όνομά του).

Στην αποστολή, τη διαδικασία αναχώρησης της οποίας επέβλεψε ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, συμμετείχε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ) και υγειονομικό προσωπικό της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Πρώτες Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων. Επίσης, το αεροσκάφος μετέφερε δύο τόνους εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης και έναν τόνο φαρμακευτικό υλικό.

Το βράδυ, στις 19.34, ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023 το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό το οποίο είχε μεταβεί στη Λιβύη συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. «Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας, από τη σύγκρουση, που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Ολοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής. Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές Αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στη Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. αεροσκάφους C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, με νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Η ανακοίνωση αποκρύπτει ότι το C-130, αν και επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Al Abraq της Μπάιντα, κατέληξε στις 12.30 το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης, σε απόσταση 220 χιλιομέτρων, που απαιτούν περισσότερες από τρεις ώρες για τη διάνυσή τους οδικώς.

Το απόγευμα της Κυριακής, περί τις 17.30, αναχώρησε από την Ελευσίνα για τη Βεγγάζη C-130 ειδικά διασκευασμένο για αεροδιακομιδές (MEDEVAC), για επαναπατρισμό των τραυματιών. Στο αεροσκάφος επέβαινε κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών της Πολεμικής Αεροπορίας για την υγειονομική υποστήριξη των τραυματιών. Περί τις 21.00, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν δηλώσεις του υπουργού Υγείας της κυβέρνησης του ανατολικού τμήματος της Λιβύης για τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής με νεκρούς και τραυματίες.

Παράλληλα, βίντεο και φωτογραφίες από τον τόπο του συμβάντος αναρτώνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις 11.57 το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει «ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται». Ομως, όπως και στην προηγούμενη ανακοίνωση, ουδεμία αναφορά γίνεται στον τόπο του δυστυχήματος, που, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το 85ο χιλιόμετρο της οδού Μαράουα, του ηπειρωτικού δρόμου που συνδέει τη Βεγγάζη με την Μπάιντα.

Το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στις 8.13, το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει τον επαναπατρισμό των πέντε σορών και 16 λεπτά αργότερα εκδίδεται ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οποία ο Νίκος Δένδιας εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του, συλλυπητήρια στις οικογένειες, ευχές για ανάρρωση στους τραυματίες και κηρύσσει τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή το ΓΕΕΘΑ επίσημη ανακοίνωση για τους τραυματίες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι 10 (εκ των οποίων ο ένας έχει υποστεί κατάγματα στη μέση) από τους συνολικά 13 τραυματίες νοσηλεύονται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και οι υπόλοιποι τρεις στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.


Τα αστεία επιχειρήματα του ΓΕΕΘΑ και η διακοπή των επικοινωνιών

Επιπλέον ερωτήματα γεννά και η άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ χθες το πρωί, στις 10.45, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και συγκεκριμένα την επί ώρες παντελή άγνοιά του για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι Αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό όμιλο Al Arabiya, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, τη βοήθεια συνόδευε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, προκειμένου να παράσχει διπλωματική βοήθεια στην επιχείρηση. Ο πρέσβης χαρακτηρίζεται από το ΓΕΕΘΑ ως «αρμόδια Αρχή», ο οποίος ενημερώθηκε για τη μη ύπαρξη θυμάτων;

«Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις Αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Ολα τα δορυφορικά τηλέφωνα

Δηλαδή, το ΓΕΕΘΑ εκτελεί αποστολή εντός χώρας σε εμφύλιο πόλεμο και όπου δρουν διάφοροι όχι κατ’ ανάγκη υπό τον έλεγχο των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί αδιάλειπτη επικοινωνία; Τι σημαίνει η αναφορά ότι «τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων»; Την παραδοχή ότι όλα τα δορυφορικά τηλέφωνα και άπαντες βρίσκονταν στο λεωφορείο.


Συσκότιση και συγκάλυψη

Η ίδια άτυπη ενημέρωση είναι επίσης εξαιρετικά αποκαλυπτική και για την επιχειρησιακή διαχείριση του θέματος. «Αργότερα, οι Αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα» αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση.

Δηλαδή, οι Αρχές της Λιβύης ψέγονται επειδή ανακοίνωσαν τα θύματα χωρίς να ενημερώσουν το ΓΕΕΘΑ; Μα, το ΓΕΕΘΑ θα έπρεπε να μεριμνήσει να έχει συνεχή επικοινωνία με τις λιβυκές Αρχές. Σε τελική ανάλυση, το προσωπικό του ήταν στην αποστολή. Επιπρόσθετα, το ΓΕΕΘΑ εννοεί ότι ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη δεν ενημερώθηκε από τις λιβυκές Αρχές; Ή ότι ενημερώθηκε, αλλά με τη σειρά του δεν ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ;

Για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των θυμάτων το ΓΕΕΘΑ επικαλείται την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης των οικείων τους. Δηλαδή, εκδίδεις ανακοίνωση που στη συνέχεια διαψεύδεται από τα γεγονότα και καθησυχάζεις τις οικογένειες των μελών της αποστολής «ότι στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς» και πως «έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής».

Βομβαρδίζεσαι από δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, για μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, και για την καθυστέρηση έκδοσης νέας ανακοίνωσης επικαλείσαι την ανάγκη ενημέρωσης των συγγενών, τους οποίους αρχικά είχες καθησυχάσει!

Τελικά, καταλήγεις να εκδώσεις ανακοίνωση τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, όταν η πλειονότητα των εργαζομένων και των γονέων ξεκουράζεται για να αρχίσει την επόμενη ημέρα. Και το επόμενο πρωί, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κηρύττει τριήμερο εθνικό πένθος, με μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επίλογος.


Δείτε επίσης: Οι 5 εθελοντές που ξεψύχησαν στη Λιβύη!

Δείτε επίσης: Ο Φλώρος δεν μπορεί να ηγείται του ΓΕΕΘΑ

Δείτε επίσης: Ντροπή! Ομολογούν ότι δεν γνώριζαν τα πραγματικά αίτια

Δείτε επίσης: Χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας!

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα