Σκηνή «αποκάλυψης» η βόρεια Εύβοια

Τεράστιες πληγές άφησε η κακοκαιρία «Elias» στο πέρασμά της. Απέραντοι λασπότοποι Κυμάσι και Μαντούδι

Αντιμέτωποι με εικόνες… Αποκάλυψης βρίσκονται από χθες οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, αφού η κακοκαιρία «Elias» άφησε πίσω της βομβαρδισμένο τοπίο, ανάλογο με εκείνο που είχε διαμορφωθεί μετά την επέλαση του «Daniel».

Στο ίδιο έργο θεατές, οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας βλέπουν για ακόμα μία φορά τις περιουσίες τους να καταπνίγονται. Μάλιστα, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ψηλότερους ορόφους και ταράτσες, για να σωθούν από τη μανία των ορμητικών νερών. Η περιοχή δοκιμάστηκε για πολλοστή φορά, ποτάμια φούσκωσαν, οι χείμαρροι ξεχύθηκαν και τα λασπόνερα παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ενδεικτικό είναι ότι η παραλία στο χωριό Κυμάσι, το λιμάνι στο Μαντούδι και οι Ροβιές έχουν μετατραπεί σε απέραντους λασποτόπους.

Μάχη με την κακοκαιρία έδωσαν χθες και οι κάτοικοι των χωριών Μετόχι, Σπαθάρι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες. «Πολεμάμε να μη θρηνήσουμε θύματα, δεν γίνεται τίποτα. Είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής του 2021, όταν κατακάηκε εδώ ο τόπος, που έχουν δημιουργηθεί νέα ποτάμια πάνω στα βουνά. Περιμένουμε να σταματήσει η βροχή, να στραγγίξει το έδαφος από τα νερά» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών Θεόδωρος Κέρης.

Το σύνολο των δασών, πάνω από 600.000 στρέμματα, έχει καεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατηθεί το νερό και τα φερτά υλικά να χύνονται στους δρόμους. «Αν δεν πρασινίσει λίγο ο τόπος ψηλά, το νερό θα εξακολουθήσει να χύνεται με τέτοια ορμή και όσο και να καθαρίζουμε τα ποτάμια δεν θα πετυχαίνουμε τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό…

Εδώ και 50 χρόνια οι διάφοροι επιτήδειοι φτιάχνουν σπίτια και επιχειρήσεις στις όχθες, με συνέπεια να μικραίνουν οι διάμετροι των ποταμών» καταλήγει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της κοινότητας Ασμηνίου Σμαράγδα Κολονιώτη έκανε γνωστό πως έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους, αφού το νερό ανεβαίνει ανησυχητικά.

«Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι πλημμυρισμένος, με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά το ένα μέτρο. Για τον λόγο αυτόν έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους, μέχρι να πέσει η στάθμη και το νερό να καταλήξει στη θάλασσα» ανέφερε η πρόεδρος και πρόσθεσε: «Μιλάμε για το κεντρικότερο σημείο του χωριού, κοντά στην κεντρική πλατεία. Από το πρωί έχουμε απεγκλωβίσει από τα σπίτια τους όσους κατοίκους αντιμετώπισαν πρόβλημα. Εχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, η παραλία έχει γεμίσει από φερτά υλικά που έφερε η βροχή, η κατάσταση είναι τραγική. Είναι πολλά τα προβλήματα, γιατί σε αρκετά σημεία οι δρόμοι έχουν συγκεντρώσει τόσο νερό που δεν είναι ακόμα προσβάσιμοι. Εχουμε μια ενημέρωση πως τα καιρικά φαινόμενα θα μας απασχολήσουν μέχρι το μεσημέρι».

Η εικόνα στη βόρεια Εύβοια προκαλεί θλίψη, αφού ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους. Ενδεικτικό είναι ότι ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι από το Μαντούδι έχει διαλυθεί πλήρως. Πρόκειται για ένα λιμάνι που συνδέει τη βόρεια Εύβοια με τις Σποράδες, το οποίο μέχρι πριν από λίγες ημέρες έσφυζε από ζωή, αφού χιλιάδες τουρίστες προτιμούσαν τα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, σεισμός 3,4 βαθμών Ρίχτερ ταρακούνησε χθες το Μαντούδι, κάνοντας τους κατοίκους να καρδιοχτυπήσουν μέσα στην ταλαιπωρία τους.


«Μάχη» στη Λαμία για ενίσχυση των αναχωμάτων του Σπερχειού

Ωρες αγωνίας πέρασαν προχθές οι κάτοικοι της Λαμίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Elias» που σάρωσε τη Φθιώτιδα! Δίνοντας σκληρή μάχη με τον χρόνο, πάλευαν όλη τη νύχτα να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά δεν σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται, ξεφορτώνοντας υλικό εξορύξεων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία, με συνέπεια ως αργά χθες να έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν την ορμή του ποταμού. Σε αυτό βοήθησε και η ύφεση στην ένταση της βροχόπτωσης, που διήρκεσε περίπου έξι ώρες και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει υπέρμετρος όγκος νερού. Ωστόσο, στις 4 χθες το πρωί άρχισε πάλι να βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια η αγωνία να αρχίσει να χτυπά ξανά «κόκκινο» για τον Σπερχειό, ο οποίος έχει φουσκώσει τα τελευταία 24ωρα, καθώς δέχεται τα νερά από τη δυτική Φθιώτιδα, την ορεινή Ευρυτανία, την Οίτη και από χειμάρρους και ρέματα.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του χωριού Κόμμα, που αντιμετώπισε άμεσο κίνδυνο, βρίσκονταν από προχθές το βράδυ σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε, στην περίπτωση που δινόταν το σύνθημα εκκένωσης, να φύγουν γρήγορα και να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 15 οικογένειες με ευάλωτα μέλη μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Παράλληλα, όσο τα χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχη όλη νύχτα στα αναχώματα, πολλοί από τους κατοίκους παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο κοινοτικό γραφείο και λεωφορεία περίμεναν κοντά στο χωριό προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνσή τους. Τέλος, τα οικόσιτα ζώα είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.


Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθεί σήμερα και η Πελοπόννησος

Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας «Elias» στην ηπειρωτική Ελλάδα, που κατέστρεψε ολοσχερώς όσα κατάφεραν να σώσουν οι κάτοικοι στις αρχές του μήνα από τον «Daniel». Ολόκληρη η Θεσσαλία αλλά και η Εύβοια βίωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα τον εφιάλτη, ενώ από τα «δόντια» του «Elias» δεν γλίτωσε ούτε η Αττική. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά, ενώ στο «μάτι» του κυκλώνα θα βρεθεί και η Πελοπόννησος.

Οπως προκύπτει από το δελτίο καιρού που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σε τμήματα των Επτανήσων, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης. Στον αντίποδα, έντονα θα είναι τα φαινόμενα κατά μήκος της Πίνδου και κατά τόπους στην Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 15 έως 28, στην Ηπειρο από 16 έως 28 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς.

«Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27-28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς» καταλήγει το meteo.gr.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα