Συνάντησε Σίσι ο Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί με τα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή να αποδείξει ότι η Ελλάδα παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο

Ενώ η Αγκυρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στον δρόμο των προκλήσεων έναντι της Αθήνας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνεχίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας μέσω των… φωτογραφιών και των κοινών δηλώσεων να δείξει πως η Ελλάδα παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τα δεδομένα, όμως, που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι έρχονται να τον διαψεύσουν με τρόπο ωμό, καθώς η εξωτερική πολιτική είναι ιδιαίτερα «σκληρό σπορ», πόσο μάλλον όταν αφορά τη γειτονιά μας. Μετά την επίσκεψη στην Αρμενία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία αλλά και μια σειρά άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Το κλίμα, μάλιστα, μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πολύ θετικό, δείχνοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου συνεχίζουν να βρίσκονται στις ράγες της συνεννόησης και της συμπόρευσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε 45 λεπτά, πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, υπήρξαν συνομιλίες και σύγκλιση απόψεων για διμερή και περιφερειακά θέματα με έμφαση στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως η επίσκεψη στην Αίγυπτο ήρθε λίγες ώρες μετά την επίθεση με πύραυλο σε ελληνόκτητο πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. Η κλιμάκωση της επιθετικότητας των Χούθι -που ελέγχονται από το καθεστώς της Τεχεράνης-, αλλά και ο επακόλουθος κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ, που απειλεί με «έμφραγμα» το παγκόσμιο εμπόριο, προβληματίζουν εντόνως την Αθήνα και το Κάιρο.

Στρατηγικός εταίρος

«Η Αίγυπτος αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της. Είναι έτι περαιτέρω αναγκαίο να αναπτύξουμε τους συνδέσμους μας, τη στρατηγική μας συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την εμβαθύνουμε και να την αναπτύξουμε. Η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αιγύπτου.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία, η οποία ερείδεται σε μια εμπορική, ενεργειακή, βάσει του ηλεκτρικού καλωδίου που θα αναπτυχθεί και βεβαίως σε μια συμμαχία, η οποία θα είναι πολιτιστική. Οι δύο χώρες έχουν βαθιές ρίζες και θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Η συμμαχία που αναπτύσσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή είναι κρίσιμη και για την ανατολική Μεσόγειο και για την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας» ανέφερε ο υπουργός μετά το πέρας των συναντήσεών του στην Αίγυπτο αλλά και της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα