Εξάρθρωση της… ΔΟΥ Χαλκίδας

Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε στηθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν η διευθύντρια και ακόμα τέσσερις εφοριακοί μαζί με δύο λογιστές

Ενα αδίστακτο κύκλωμα είχαν στήσει πέντε εφοριακοί στη Χαλκίδα σε συνεργασία με δύο λογιστές, εκβιάζοντας επιχειρηματίες για να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε φορολογουμένους. Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε στηθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας και ακόμα τέσσερις εφοριακοί σε νευραλγικά πόστα, όπως η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου και ο προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από καταγγελίες επιχειρηματιών για εκβιασμό τους από εφοριακούς που απαιτούσαν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας ξεκίνησαν έρευνες και με τη βοήθεια «κοριού» κατάφεραν να διαπιστώσουν πως «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι», φτάνοντας στα ίχνη της διευθύντριας της ΔΟΥ, η οποία ήταν αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και είχε αναλάβει τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών.

Ο «κοριός» της Αστυνομίας είχε καταγράψει την προϊσταμένη της ΔΟΥ να ζητά από λογιστή το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου διευθετήσει ευνοϊκά φορολογική υπόθεση. Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη, απαιτούσε και λάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρει τις επιστροφές χρημάτων σε φορολογουμένους.

Aιφνιδιαστική έφοδος

Η αστυνομική επιχείρηση στήθηκε προχθές το πρωί, έπειτα από αιφνιδιαστική έφοδο στην Εφορία Χαλκίδας, όπου εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε, κρατώντας έναν λευκό φάκελο, ο οποίος περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ και βρέθηκε στην κατοχή της διευθύντριας της ΔΟΥ. Ο πολίτης είπε στους αστυνομικούς ότι παρέδωσε το ποσό, καθώς είχε πέσει θύμα εκβιασμού. Ακολούθησαν οι συλλήψεις της διευθύντριας, του υποδιευθυντή, τριών ακόμα υπαλλήλων της Εφορίας Χαλκίδας και δύο λογιστών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έξι άτομα που δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Παράλληλα, προχώρησαν στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών για να διακριβωθεί η έκταση της δράσης τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά 95.600 ευρώ σε 17 περιπτώσεις που αφορούν διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών. Κατά τις έρευνες στα γραφεία και τα σπίτια τους κατασχέθηκαν συνολικά 78.795 ευρώ, 10 κινητά τηλέφωνα, σημειώσεις, φωτοτυπίες υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Σε ένα σημειωματάριο αναγράφονται τα ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., ΛΙΝΑ (υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων), ΣΠΥΡΟΣ, με ποσά από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4/11/2020 έως και τον Μάιο του 2024. Στην κατάθεσή της στους αστυνομικούς η προϊσταμένη της ΔΟΥ και αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ότι παραδέχθηκε την εμπλοκή της, υποστηρίζοντας ότι πριν αναλάβει τη θέση της προϊσταμένης, τον Σεπτέμβριο του 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λαμβάνουν χρήματα για φορολογικές «διευκολύνσεις» εταιριών. Οταν ανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο εφοριακοί αναφέροντάς της τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν επί χρόνια, πείθοντάς την να συμμετέχει στο κύκλωμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα