Χρυσή «ψαριά»! 210 κιλά κόκα σε φορτίο με γαρίδες

Οι αστυνομικοί το εντόπισαν σε κοντέινερ στον Πειραιά, έπειτα από σήμα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης DEA

Ισχυρό χτύπημα στα κυκλώματα που διακινούν κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν οι ελληνικές διωκτικές Αρχές, συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων έναν σεσημασμένο Αλβανό που είχε… πλημμυρίσει την Αττική με 634.246 δισκία του ναρκωτικού των τζιχαντιστών «Captagon» και έναν Ελληνα που έκανε μπίζνες με κολομβιανά καρτέλ, πουλώντας όπλα με αντάλλαγμα τη λευκή σκόνη.

Αυτή τη φορά, συνολικά 210 κιλά κοκαΐνη έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα σε κοντέινερ που ήταν έμφορτο με κατεψυγμένες γαρίδες. Στη Δίωξη Ναρκωτικών είχε σημάνει συναγερμός, όταν ενημερώθηκαν από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης DEA για πλοίο που είχε ξεκινήσει από τον Παναμά με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας το κοντέινερ που περιείχε πακέτα με κοκαΐνη που έγραφαν απ’ έξω «Sparta» και είχαν σήμα μία περικεφαλαία. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο λιμάνι του Πειραιά το κοντέινερ, το οποίο είχε τελικό προορισμό την Αλβανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δράστες από τη διάθεση των 210 κιλών κοκαΐνη θα κέρδιζαν πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Εγκέφαλος της σπείρας που θα διακινούσε τα ναρκωτικά ήταν ένας παλιός γνώριμος της Αστυνομίας, ένας 48χρονος Αλβανός, ο οποίος φρόντιζε για την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων, τη χρηματοδότηση της αγοράς και της μεταφοράς και την οργάνωση της αποστολής των ναρκωτικών σε κοντέινερ. Ο 48χρονος είχε κατηγορηθεί το 2017, χωρίς να συλληφθεί, ως υπεύθυνος της εγκατάστασης και της λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων σε μονοκατοικία στη Νέα Πέραμο, όπου είχαν κατασχεθεί 634.246 δισκία του συνθετικού σκευάσματος «Captagon», του λεγόμενου ναρκωτικού των τζιχαντιστών. Για την υπόθεση εκκρεμούσε σε βάρος του ανεκτέλεστη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία τού είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Στρατολόγηση

Συνεργάτης του εγκεφάλου στη μεταφορά του κοντέινερ με την κοκαΐνη και ένας 36χρονος συμπατριώτης του που ήταν επιφορτισμένος με τη στρατολόγηση συνεργατών στη χώρα μας για την εισαγωγή και την παραλαβή των ναρκωτικών, καθώς και για την περαιτέρω διακίνησή τους. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχαν οι δύο Ελληνες συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους παλιός γνώριμος των αμερικανικών Αρχών, που παραλάμβανε κοκαΐνη από κολομβιανό καρτέλ. Πρόκειται για τον Ιωάννη Βιγλάκη, ο οποίος είχε αναλάβει την επικοινωνία με τη Λατινική Αμερική για την αποστολή της κοκαΐνης που θα έφτανε με κοντέινερ στον Πειραιά. Ο δεύτερος Ελληνας μεριμνούσε για την επιχειρησιακή κάλυψη και την προστασία του εγκεφάλου, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της σύλληψής του.

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια και οχήματα των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 510 γραμμάρια κοκαΐνη, 1,5 γραμμάριο χασίς, 131.675 ευρώ και 30 λίρες Αγγλίας, πιστόλι με γεμιστήρα με 15 φυσίγγια, 37 φυσίγγια των 9 mm και τρία φυσίγγια των 7.65 mm, μία ζυγαριά, δύο μοτοσικλέτες, 17 κινητά τηλέφωνα, τρεις ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker), σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών, παράνομη είσοδο στη χώρα και προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση. Οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.


Ο Ιωάννης Βιγλάκης που ήθελε να γίνει ο Ελληνας «Εσκομπάρ»

Τη δόξα του Κολομβιανού βαρόνου των καρτέλ της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ φαίνεται πως είχε ζηλέψει ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τα 210 κιλά κοκαΐνη στο κοντέινερ με τις γαρίδες. Ο λόγος για τον 65χρονο Ιωάννη Βιγλάκη, ο οποίος είχε το παρατσούκλι Πάμπλο και είχε φτάσει στο σημείο να πουλάει όπλα σε αντάρτες της Κολομβίας για να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Η δράση του εντοπίστηκε από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA τον Νοέμβριο 2011, όταν προσπαθούσε να πουλήσει πολεμικά όπλα και εκτοξευτές ρουκετών (RPG) στις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας (FARC) με αντάλλαγμα κοκαΐνη και χρήματα. Ομως, για κακή του τύχη, διαπραγματευόταν με πράκτορα της DEA, ο οποίος παρουσιάστηκε ως διαμεσολαβητής για την αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών. Τα όπλα θα τα μετέφερε από την Ευρώπη στην Κολομβία για να τα δώσει στην κολομβιανή οργάνωση.

Τον Ιούλιο του 2012 έκλεισε τη συμφωνία με τον μυστικό πράκτορα της DEA, στον οποίο παρέδωσε τις ρουκέτες και τους έξι εκτοξευτήρες RPG. Επίσης, είχε δώσει στον πράκτορα της DEA 11.200 δολάρια ως προκαταβολή για να του κανονίσει μια αποστολή κοκαΐνης προς την Ισπανία, ενώ την υπόλοιπη ποσότητα των ναρκωτικών θα την έπαιρνε με την παράδοση 200 χειροβομβίδων. Ο Ελληνας Πάμπλο διέφυγε στον Παναμά, όπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2012. Οδηγήθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης και τον Απρίλιο του 2014 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Μετά την έκτιση της ποινής του επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εχοντας την… τεχνογνωσία στις μπίζνες με τα καρτέλ της κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, έκανε τις συνεννοήσεις για λογαριασμό του 48χρονου Αλβανού «εγκεφάλου» της μεταφοράς των 210 κιλών κοκαΐνη στον Πειραιά. Ο 64χρονος επικοινωνούσε με μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για τον συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων. Οι αμερικανικές Αρχές ενημέρωσαν τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας για τις νέες μπίζνες του με τα κοντέινερ που μετέφεραν τη λευκή σκόνη. Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν πολύμηνη παρακολούθησή του και χωρίς να το γνωρίζει τους οδήγησε στον Αλβανό εγκέφαλο, ο οποίος διέφευγε εδώ και έξι χρόνια για την υπόθεση των χιλιάδων ναρκωτικών χαπιών που παρασκευάζονταν στο εργαστήριο στη Νέα Πέραμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα