Μια ευκαιρία που χάθηκε

Η Αίγυπτος «επαναλανσαρίστηκε» στο παγκόσμιο στερέωμα με τη «Χρυσή Παρέλαση» των Φαραώ, που πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά το σαββατόβραδο. Εκεί, 22 άρματα μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου στο καινούργιο τους «σπίτι», το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

ΟΙ MΟΥΜΙΕΣ μεταφέρθηκαν με μια πομπή εξαιρετικά υψηλής αισθητικής, που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα με την πομπή πραγματοποιείτο εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε και βίντεο σχετικό με την αιγυπτιακή ιστορία, παρουσία του προέδρου της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Ελλάδα είχε μια μοναδική ευκαιρία να στείλει στον κόσμο το δικό της μήνυμα υπεράσπισης του πολιτισμού, αρετής, ελπίδας, πόθου για την ελευθερία και αγωνιστικότητας με τον εορτασμό της 200ετίας από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Ενα τόσο πολύτιμο εθνικό, ιστορικό και συναισθηματικό κεφάλαιο χάθηκε επειδή το διαχειρίστηκαν άνθρωποι που αφενός δεν το καταλαβαίνουν, αφετέρου δεν κάνουν για τέτοιου είδους δουλειές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φανατικός πολέμιος του «νατιβισμού», όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, ανέθεσε στη Γιάννα Αγγελοπούλου την ευθύνη να οργανώσει κάτι της προκοπής, αντάξιο του Αγώνα των Ελλήνων το 1821, να τονώσει το ηθικό του λαού μας, που δοκιμάζεται εδώ και καιρό από φοβερές αντιξοότητες, και να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν μηδέν εις το πηλίκον. Η μόνη που άξιζε από όλες τις εκδηλώσεις ήταν η στρατιωτική παρέλαση, και αυτή οργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου ναυάγησε στην προσπάθειά της να φέρει επιφανείς καλεσμένους στις εκδηλώσεις (μόνο ο Κάρολος της Αγγλίας και η σύζυγός του Καμίλα παρευρέθησαν) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε να «απονευρώσει» ακόμα και τη στρατιωτική παρέλαση, απαγορεύοντας στους Έλληνες να την παρακολουθήσουν από κοντά – ενώ πριν από λίγο καιρό επέτρεπε στους οπαδούς του δολοφόνου Κουφοντίνα να διαδηλώνουν ελεύθερα υπέρ του.

Οι συγκρίσεις με τον θρίαμβο της Αιγύπτου είναι αναπόφευκτες. Η Ελλάδα, λόγω της ακαταλληλότητας προσώπων σε θέσεις «κλειδιά», έχασε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα