Τελικά έπαιξε κρυφτό στις σκιές

Η χθεσινή δήλωση τηλεοπτικό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά βοήθησε να φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Κάθε άλλο παρά οδήγησε στην αποσυμπίεση της κατάστασης. Αντιθέτως, τα ερωτήματα έχουν γίνει πλέον περισσότερα και το όλο κλίμα πολύ πιο βαρύ και δυσάρεστο.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «δεν κρύβεται», αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι έπαιξε το κρυφτούλι. Και μάλιστα με πολύ κακόγουστο τρόπο. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι προτού γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης προσέγγισε αλλιώς το θέμα της πολιτικής ευθύνης και τόνιζε ότι η ανάληψή της συνεπάγεται και παραίτηση. Αυτή τη φορά, άλλωστε, φρόντισε να μετακυλίσει την ευθύνη αυτή σε ένα εξιλαστήριο θύμα, τον διευθυντή του γραφείου του, έστω κι αν πρόκειται για έναν μετακλητό. Έστω κι αν στην πρώτη φάση η παραίτησή του συνδέθηκε όχι με το θέμα της ΕΥΠ αλλά με την «τοξικότητα που προκαλεί η αντιπολίτευση». Οφείλουμε, όμως, να σταθούμε στη μεγάλη εικόνα, η οποία συνιστά μια τεράστια οπισθοδρόμηση και μια βαθιά παρακμή για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική, αξιακή, πολιτική και κοινωνική.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε χθες επί της ουσίας σε τίποτε δεν πρέπει ίσως να προκαλεί και μεγάλη εντύπωση. Δεν περιμέναμε να πει, άλλωστε, και την αλήθεια ή να αποκαλύψει τις μυστικές διαδρομές της «επιτελικής εξουσίας» που, όπως φαίνεται, εκτροχιάστηκαν σε «επιτελικό παρακράτος». Αλλά πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι αυτή είναι εικόνα πρωθυπουργού που μπορεί να εμπνεύσει αξιοπιστία και σοβαρότητα; Πειθώ και ευθύνη; Εντός και εκτός της χώρας…

Ο ίδιος επικαλέστηκε τους κινδύνους που απειλούν αυτή την περίοδο την Ελλάδα, ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Όντως. Αναλογίζεται όμως ότι με δική του, αντικειμενική, πολιτική ευθύνη τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα διασύρουν τη χώρα μας κάνοντας λόγο για «ελληνικό Watergate» και με απαξιωτικές συγκρίσεις και αναγωγές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα; Με αυτή τη διεθνή εικόνα, που παραπέμπει παράλληλα σε μια παραπαίουσα κυβέρνηση και σε μια ασταθή κατάσταση διαρκείας, μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα χωρίς να απειλούνται με περαιτέρω βλάβη τα συμφέροντα και οι θέσεις της χώρας; Εκτός κι αν ο ευρισκόμενος στον κόσμο του -και «γαντζωμένος» στην εξουσία- κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι παραμορφωτικοί φακοί της λίστας Πέτσα εκτείνονται και… εκτός συνόρων!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα