«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca

Η φαρμακοβιομηχανία αποκάλυψε ότι η Ε.Ε. καθυστέρησε την παραγγελία και έκανε πολλά «λάθη» στο συμβόλαιο

Σε έναν πόλεμο δηλώσεων -με μόνα θύματα τους πολίτες- αναλώνονται από την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η AstraZeneca, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία οι δύο πλευρές διέψευδαν και κατηγορούσαν δημοσίως η μία την άλλη για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, που απειλούν την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της ηπείρου από την πανδημία. Κι ενώ οι θάνατοι στην Ευρώπη συνεχίζονται με ραγδαίους ρυθμούς, ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ κατήγγειλε ότι η βρετανοσουηδικών συμφερόντων εταιρία αποσύρθηκε από τις συζητήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη διευθέτηση του ζητήματος των παραδόσεων.

Η AstraZeneca διέψευσε την είδηση και πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα γινόταν κανονικά, απλώς αργότερα.

Η φαρμακευτική, η οποία ανακοίνωσε ότι οι αποστολές εμβολίων θα είναι μικρότερες έως κατά 3/4 από τις προβλεφθείσες για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει ήδη κληθεί δύο φορές να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών-μελών της Ένωσης, όμως οι απαντήσεις θεωρήθηκαν «μη ικανοποιητικές» από την αρμόδια επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου. Κι όλα αυτά ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να γνωμοδοτήσει την Παρασκευή για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ε.Ε.

«Η βρετανική συμφωνία έκλεισε τον Ιούνιο του 2020, τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή συμφωνία. Το Λονδίνο απαίτησε η τροφοδοσία η προερχόμενη από τη βρετανική αλυσίδα τροφοδοσίας να προορίζεται κατά προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που έχει τέσσερα εργοστάσια, δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Γερμανία. Η δήλωση του Σοριό ήταν η πρώτη από μια σειρά τοποθετήσεων που στηλιτεύουν τις Βρυξέλλες (και της χρεώνουν μερίδιο της ευθύνης), η γραφειοκρατία των οποίων ευθύνεται σε έναν βαθμό για τις καθυστερήσεις.

Επιπλέον, ο Σοριό αποκάλυψε ότι το συμβόλαιο της AstraZeneca με την Ε.Ε. δεν έχει στοιχεία δεσμευτικότητας για την εταιρία. «Έχουμε υπογράψει ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν» είπε ο Σοριό. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιμένει ότι υπέγραψε το συμβόλαιο με την εταιρία για εμβόλια από όλα τα εργοστάσια και όχι μόνο από τα «ευρωπαϊκά». Οπότε επιμένει στις παραδόσεις που έχουν συμφωνηθεί και -απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι η φαρμακευτική δεν υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «επειδή υπογράψαμε συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας”»- καλεί την AstraZeneca να εμπλακεί πλήρως και να παράσχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για την πορεία της συμφωνίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα