Οκτώ κράτη της Ε.Ε. «έκοψαν» το AstraZeneca!

Συναγερμός έπειτα από περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν από συγκεκριμένη παρτίδα στην Αυστρία

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης, καθώς η μία μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε. αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19, έπειτα από αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου! Μάλιστα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων (ANSA), από την ύποπτη παρτίδα, η οποία κατανεμήθηκε σε 17 χώρες, έχει λάβει εμβόλια και η χώρα μας, κάτι που όμως εχθές διέψευδε ο ΕΟΦ.

Παρά τη διάψευση, πάντως, η ανησυχία που επικρατεί και στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει να κάνει με το γεγονός πως μια παρτίδα ενός εκ των λίγων διαθέσιμων «όπλων» που διαθέτουμε κατά του κορονοϊού, τουλάχιστον προσωρινά, μένει εκτός μάχης. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ήδη αργή πορεία υλοποίησης του σχεδίου μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Αποψη που εντούτοις δεν συμμερίζεται ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που δήλωνε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς».

Τελευταία ήταν η Ιταλία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης πως με απόφαση της εθνικής υπηρεσίας φαρμάκων σταματά «προληπτικά» τη χρήση των εμβολίων της παρτίδας ABV2856, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες». Λίγο νωρίτερα η Νορβηγία και η Δανία είχαν λάβει την ίδια απόφαση. Ωστόσο, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν αντιμετώπισαν περιστατικά σαν της Αυστρίας, που ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας από θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον εμβολιασμό της, καθώς και μία πνευμονική εμβολή σε μια 35χρονη, επίσης, νοσηλεύτρια, η οποία όμως αναρρώνει. Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη «La Stampa», σημείωσε δύο περιπτώσεις θανάτου στη Σικελία.

Πρόκειται για έναν 43χρονο αξιωματικό του ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του και για έναν επιθεωρητή της αστυνομίας, που κατέληξε από θρόμβωση.

Ήδη για τον θάνατο του πρώτου, η εισαγγελία άρχισε έρευνα, καθώς έγινε μήνυση από την οικογένειά του. «Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca» δήλωσε ο Γκέιρ Μπούχολμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

«Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων» είπε, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα αναφορικά με τη συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου, αλλά και γεννώνται πολλά ακόμα, καθώς το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας είναι το ένα από τα τρία που χορηγούνται για την ώρα στη γηραιά ήπειρο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Βιένης για τα δύο περιστατικά στις αρχές της εβδομάδας, σειρά πήραν η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, αναστέλλοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια οδό φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η Ισλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο, από τη συγκεκριμένη παρτίδα, που περιλαμβάνει 1.000.000 εμβόλια, έχουν λάβει η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ελβετία. Για την ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διενεργεί έρευνα για τα περιστατικά, επανέλαβε όμως χθες πως η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων» και πως «το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει αρχίσει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα