Πόλεμος… στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Εικόνες ντροπής στην Τσέτινιε, όπου διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα την πόλη, για να εμποδίσουν την τελετή!

Απίστευτες εικόνες, εικόνες ντροπής για την Εκκλησία της Σερβίας εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη Τσέτινιε, στη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Μαυροβουνίου, από τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο, καθώς διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα (!) την πόλη, με στόχο να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της τελετής! Ήδη από το Σάββατο η ευρύτερη περιοχή θύμιζε… εμπόλεμη ζώνη, με την παρουσία της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων του στρατού να είναι ιδιαιτέρως έντονη και να πυροδοτεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι χαρακτηριστικό πως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, όπως και χθες το πρωί, ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί, ενώ ομάδες διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στη μονή συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Τελικά, στο πλαίσιο επιχείρησης που θύμιζε περισσότερο άφιξη κορυφαίου πολιτικού προσώπου -λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφάλειας- ο πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας Πορφύριος αλλά και ο νεοενθρονισμένος μητροπολίτης έφτασαν το πρωί της Κυριακής στη μονή με στρατιωτικό ελικόπτερο και υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων. Ετσι η τελετή ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε κανονικά με τους ελάχιστους παρόντες να αναφωνούν «Αξιος!» στον νέο θρησκευτικό τους επικεφαλής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που πραγματοποιήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννίκιου στην πόλη Τσέτινιε, παρά τις αντιδράσεις πολιτών που δεν αποδέχονται τη δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι ο Βούτσιτς συνεχάρη την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου που κατάφερε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες για την πραγματοποίηση της τελετής ενθρόνισης και ταυτόχρονα κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι ήταν υπεύθυνοι για τα επεισόδια που ξέσπασαν.

Συνολικά, πάντως, το εκκλησιαστικό ζήτημα διχάζει βαθιά την κοινωνία του Μαυροβουνίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δη από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1920, που καταργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του Αλεξάνταρ Καραγιώργιεβιτς η αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και προσαρτήθηκε στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν καταγραφεί διενέξεις. Τα χρόνια του ’90 ανανεώθηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου από κάποιους ιεράρχες, ωστόσο ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε καμία άλλη ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο αναγνώρισαν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, ενώ το Σερβικό Πατριαρχείο τη θεωρεί σχισματική.

Πριν από ενάμιση χρόνο, η τότε κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή για τη δήμευση της περιουσίας της Σερβικής Εκκλησίας -δηλαδή μοναστήρια και ναούς- για την οποία δεν κατείχε τίτλο ιδιοκτησίας πριν από το 1918, δηλαδή πριν από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας. Κίνηση που δικαίως ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να δοθούν οι ναοί στη σχισματική Εκκλησία του Μαυροβουνίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα