Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων το λιμάνι της Μαριούπολης

Νωρίτερα η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού ναυτικού ανακοίνωνε μέσω των social media πως ετοιμάζεται για μια «ύστατη μάχη»

Το λιμάνι της Μαριούπολης «έπεσε». Αυτό τουλάχιστον μετέδιδε χθες το απόγευμα το ειδησεογραφικό δίκτυο Ria Novosti, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας περιήλθε στα χέρια των Ρώσων, κάτι που δήλωσε άλλωστε και ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Ντένις Πουσίλιν, κάνοντας λόγο για την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Η κατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης είναι στην πραγματικότητα απελευθερωμένη από τους Ουκρανούς μαχητές» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων και ο εκπρόσωπος Αμυνας του Ντόνετσκ Εντουαρντ Μπασούριν. Στην ανταπόκριση, πάντως, σημειώνεται πως από την πόλη απομακρύνθηκαν 185 άτομα που ήταν εγκλωβισμένα εκεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Λίγες ώρες νωρίτερα με δραματικούς τόνους ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωνε μέσω των social media πως ετοιμάζεται για μια «ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, η οποία τελούσε υπό πολιορκία από τον ρωσικό στρατό για περισσότερες από 40 ημέρες. «Σήμερα (σ.σ.: χθες) θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει τον θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους» έγραφε στη σελίδα της στο facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, προσθέτοντας «αργοπεθαίνουμε». «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα» ήταν αυτό που ζητούσε «από τους Ουκρανούς» η ταξιαρχία.

Πάντα κατά τα λεγόμενά τους, «για περισσότερο από έναν μήνα πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», ενώ δεν παρέλειπαν να τονίσουν πως ακόμη και οι δυνάμεις τους αποδεκατίστηκαν, καθώς σχεδόν «τα μισά» από τα μέλη της ταξιαρχίας «είναι τραυματίες». Αυτό που προκαλούσε αρνητική εντύπωση ωστόσο -και όχι προς την πλευρά των μαχητών, αλλά προς το Κίεβο- ήταν ότι καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη παροχής βοήθειας. «Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW» ανέφεραν, βάλλοντας ουσιαστικά κατά της κυβέρνησης Ζελένσκι. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», εξηγούσαν, ενώ τόνιζαν πως «υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα