Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη χθες (με διανυκτέρευση) του Μπλίνκεν στο Κίεβο!

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Β. Ζελένσκι και τον ομόλογό του Ντ. Κουλέμπα. Πολύ πιθανόν να ανακοινώσει κι ένα νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ, αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Επίσκεψη-έκπληξη στο Κίεβο πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ενώ, όπως μετέδιδαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ επρόκειτο μάλιστα να διανυκτερεύσει στην Ουκρανία (πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022). Παράλληλα, δε, είναι πιθανόν να ανακοινώσει κι ένα νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας, αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψη.

Διαβούλευση και ευθυγράμμιση των δύο πλευρών, ενώ μαίνεται ο αδιέξοδος πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία, είναι πάντως το κύριο ζητούμενο της αιφνιδιαστικής διήμερης επίσκεψης, όπως μετέδιδε χθες και το CNN, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Παρ’ όλα αυτά χθες ο Μπλίνκεν συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις και με προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών της Ουκρανίας.

Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης επικαλούνταν, εντούτοις, μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η αντεπίθεση εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και επηρεάστηκε από λανθασμένες στρατηγικές, κριτική η οποία έχει προκαλέσει οργή σε Ουκρανούς αξιωματούχους και οδήγησε τον Κουλέμπα στο να πει στους επικριτές «να το βουλώσουν».

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περισσότερα από 12 χωριά και μικρούς οικισμούς στο πλαίσιο της αντεπίθεσης, αλλά η επίθεση των στρατιωτών της στο έδαφος που έχει καταλάβει η Ρωσία έχει καθυστερήσει εξαιτίας των μεγάλης έκτασης ναρκοπεδίων και χαρακωμάτων. Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην ασκούν δημόσια κριτική στη στρατηγική της Ουκρανίας και την περασμένη εβδομάδα είπαν ότι παρατήρησαν αξιοσημείωτη πρόοδο από την πλευρά της Ουκρανίας κατά τις προηγούμενες 72 ώρες της επίθεσης στα νοτιοανατολικά.

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε να έχει διάλογο με τους Ουκρανούς για το πώς εξελίσσεται η αντεπίθεση, για την αξιολόγηση των αναγκών επί του πεδίου αλλά και για τα όποια βήματα που πιθανόν να απαιτούνται για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας εν όψει των χειμερινών μηνών, όπως είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του. «Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να λάβουμε μια πραγματική αξιολόγηση από τους ίδιους τους Ουκρανούς. Θέλουμε να δούμε, να ακούσουμε πώς σκοπεύουν να προωθηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε.

Παρά την ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μέχρι σήμερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που προσβλέπουν στην προεδρία έχουν αμφισβητήσει αυτήν τη βοήθεια, προκαλώντας ανησυχίες για το αν η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον ίδιο βαθμό όταν θα εντατικοποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, εν όψει των προεδρικών του 2024. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής παράσχει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε οπλισμό και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, πάντως, χθες προειδοποίησε τον υψηλό καλεσμένο του για έναν «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται. «Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας. Αλλά είμαστε χαρούμενοι που δεν θα τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Θα τον αντιμετωπίσουμε μαζί με τους εταίρους μας» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στον Μπλίνκεν, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για τη βοήθειά τους στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος ήταν συστηματικά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα