Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας έχει πυροδοτήσει νέο γύρο αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με άμεσες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με αναφορές, οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Χούθι εναντίον του αγωγού East-West της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μεταφέρει αργό από τις πετρελαιοπηγές στα ανατολικά προς την Ερυθρά Θάλασσα στα δυτικά, λειτούργησαν ως καταλύτης για την εκτίναξη των τιμών.
Ο αγωγός, μήκους περίπου 1.200 χιλιομέτρων, είχε αποτελέσει την κύρια διέξοδο για τις σαουδαραβικές εξαγωγές μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ λόγω του ευρύτερου πολέμου στην περιοχή.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent προσέγγισε τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) ξεπέρασε τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2023.
Προς το τέλος της εβδομάδας, οι τιμές υποχώρησαν. Το Brent διαμορφώθηκε κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι και το TTF στα 77 ευρώ/MWh. Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά παραμένουν κατά 70% και 180% υψηλότερα, αντίστοιχα, σε σχέση με τις αρχές του 2026.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτίμησε ότι από την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει δαπανήσει 90 δισ. ευρώ επιπλέον για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, για την ίδια ακριβώς ποσότητα ενέργειας.
Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη παρατεταμένη διακοπή των σαουδαραβικών εξαγωγών πετρελαίου αμβλύνθηκαν μετά από πληροφορίες ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μερικώς άμεσα και ότι ορισμένες αποστολές προς ασιατικές χώρες θα διοχετευθούν μέσω του Ομάν.
Παρόλα αυτά η προσφορά αργού από τον Κόλπο παραμένει έντονα περιορισμένη εξαιτίας της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ιράν, ενώ οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές επιτείνουν το πρόβλημα. Παράλληλα, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, που αντιστοιχούν στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς, παραμένουν αποκλεισμένες, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος πέραν των Στενών του Ορμούζ.
Οι προθεσμιακές αγορές προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση. Για το πετρέλαιο, πτώση κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι στις παραδόσεις Δεκεμβρίου, με περαιτέρω υποχώρηση προς τα 90 δολάρια τον Μάρτιο του 2027. Πιο αισθητή μείωση εκτιμάται από τον Ιούλιο, με το Brent να αναμένεται κοντά στα 82,5 δολάρια.
Για το φυσικό αέριο, οι τιμές είναι πιο συγκρατημένες. Το TTF αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα έως τον Μάρτιο, να υποχωρήσει στα 60 ευρώ τον Απρίλιο, καθώς λήγει η περίοδος θέρμανσης, και να πλησιάσει τα 50 ευρώ τον Ιούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων πριν από 10 ημέρες για να αντιμετωπίσει πληθωριστικούς κινδύνους, αναμένει παρατεταμένα υψηλές τιμές ενέργειας. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2026, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν μέση τιμή πετρελαίου στα 87 δολάρια/βαρέλι στο βασικό σενάριο, 99 δολάρια στο δυσμενές και 132 δολάρια στο ακραίο σενάριο.
Αντίστοιχα, για το φυσικό αέριο οι προβλέψεις διαμορφώνονται στα 60 ευρώ/MWh (βασικό), 77 ευρώ (δυσμενές) και 130 ευρώ (ακραίο).
Το ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα ενεργειακή κρίση παραμένει ανοιχτό, καθώς εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη δυνατότητα αποκατάστασης των πληγεισών υποδομών.
