«Συν-εργασία»: Εμπαιγμός για πάνω από 40.000 μισθωτούς

A κόμη και στα τέλη Ιουλίου ενδέχεται να λάβουν περίπου 40.000 μισθωτοί την αναλογία που καλύπτεται στον μισθό τους από το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για τις ημέρες του… Ιουνίου κατά τις οποίες είχαν ενταχθεί στον μηχανισμό, αφού για πολλοστή φορά δεν τηρήθηκε το επίσημο χρονοδιάγραμμα (βάσει του οποίου οι πληρωμές έπρεπε να είχαν γίνει την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020).

Το πρόβλημα της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για τις πληρωμές των επιδομάτων, των έκτακτων ενισχύσεων και -αυτή τη φορά- του μηχανισμού «Συν-εργασία», για το οποίο έχει ακέραιες ευθύνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί ένα πάγιο φαινόμενο από τις εξαγγελίες των πρώτων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση, με την έναρξη του lockdown, έως σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και πριν από λίγες ημέρες πιστώνονταν τα «534άρια» στους λογαριασμούς δικαιούχων οι οποίοι είχαν τεθεί σε αναστολή συμβάσεων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Πλέον, στον «φαύλο κύκλο» των καθυστερήσεων μπήκαν και τα ποσά τα οποία θα πρέπει να δοθούν από τη «Συν-εργασία» στους μισθωτούς οι οποίοι εντάχθηκαν με αποφάσεις των εργοδοτών τους από τα μέσα περίπου του Ιουνίου και μετά.
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να πληρωθούν την περασμένη Παρασκευή, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω αδυναμίας του συστήματος.

Παράταση

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας παρατάθηκε -για δεύτερη φορά- η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις (έως τις 24 Ιουλίου), χωρίς όμως να ανακοινωθεί οτιδήποτε για την καθυστέρηση των πληρωμών του Ιουνίου στους δικαιούχους μισθωτούς.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των πολλών πληρωμών τις οποίες έχει επιφορτιστεί η ΑΑΔΕ και το σύστημα «Εργάνη» οι καταβολές αυτές θα γίνουν έως τα τέλη του μήνα!
Ο μηχανισμός «Συν-εργασία» δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο της εβδομαδιαίας εργασίας έως και 50% για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους. Από την πλευρά του, το κράτος αναπληρώνει στον εργαζόμενο το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα