ΑΑΔΕ: Έρχονται «ραβασάκια» για όσους έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν όλα τα εισοδήματα

«Καμπάνες» σε όσους έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους στην Εφορία είναι έτοιμη να ρίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που αρχίζει να συλλέγει πληροφορίες από κάθε διαθέσιμη πηγή. Με εγκύκλιό του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρει ότι ξεκινά η επιβολή φόρων σε φυσικά πρόσωπα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό για κρυμμένα εισοδήματα.

Μπορεί να είναι εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ. Τότε θα εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που δεν είχε δηλώσει, ενώ θα του επιβάλλονται ακόμα και τα ποσά που του αναλογούν για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ακόμα και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Η ΑΑΔΕ θα ελέγχει κάθε πληροφορία για εισοδήματα, αλλά και δαπάνες, για να μπορέσει να βρει το πραγματικό εισόδημα ενός φορολογουμένου.

Τι θα ελέγχει η ΑΑΔΕ:

• Ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους).

• Στοιχεία αποδοχών που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

• Πληροφορίες που ζητούνται από οργανισμούς και φορείς κατόπιν αιτήματος της ΑΑΔΕ.

• Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.

• Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής και δεν θα υπολογίζεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής στις περιπτώσεις που οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν από τους πολίτες εμπρόθεσμα, ωστόσο δεν εκκαθαρίστηκαν μέσα στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων, επειδή τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν για έλεγχο δεν προσκομίστηκαν στις ΔΟΥ.

Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, η ΑΑΔΕ είχε κάνει γνωστό ότι έστειλε επιστολή στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb κ.λπ.), με την οποία ζήτησε τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των συμβεβλημένων ιδιοκτητών ακινήτων, ώστε να προχωρήσει και σε αυτό το πεδίο σε διασταυρώσεις και στη συνέχεια να επιβάλει πρόστιμα όπου διαπιστωθεί ότι έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα