Μέρισμα-κοροϊδία σε ελάχιστους θα δώσει η κυβέρνηση!

Θα το λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα μόνο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Στα… κάγκελα είναι ο κόσμος, καθώς του έταξαν κοινωνικό μέρισμα και τελικά θα το πάρουν ελάχιστοι! Ακουσαν τον Μητσοτάκη να μιλά για μέρισμα και φαντάζονταν ότι θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και κόσμο που το έχει πραγματικά ανάγκη, αφού μέσα σε οκτώ μήνες έχουν χαθεί εισοδήματα πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Τελικά το κοινωνικό μέρισμα θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα μόνο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση απέφευγαν τόσο καιρό να ανακοινώσουν το κονδύλι του μερίσματος, καθώς γνώριζαν ότι στο άκουσμα του ποσού ο κόσμος θα αντιδράσει. Γι’ αυτό άλλωστε τις ανακοινώσεις δεν τις έκανε πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης!

Γιατί είναι διαφορετικό να δίνεις μέρισμα ύψους 700.000.000 και 900.000.000 ευρώ και διαφορετικό μια ενίσχυση που μόλις και πλησιάζει τα 100.000.000 ευρώ.

Βαφτίζουν όμως μέρισμα και την έκτακτη ενίσχυση που θα δώσουν σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Κανονικά αυτές τις επαγγελματικές ομάδες θα έπρεπε να τις εντάξει στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Δεν δίνουν μέρισμα στον απλό κόσμο, ακόμα και αν βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, κι αυτό γιατί, όπως λένε στην κυβέρνηση, πήραν την κρατική ενίσχυση για τις αναστολές εργασίας. Πού να φανταστούν ότι με μισθό 400 ευρώ τον μήνα είσαι κάτω από το όριο της φτώχειας (5.500 ευρώ τον χρόνο).

Δηλαδή αντί να έπαιρναν μισθό από τον εργοδότη, παίρνουν μια ενίσχυση από το κράτος, κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που δούλευαν έκλεισαν με κρατική εντολή. Στην ουσία είναι ένας μισθός που τον παίρνουν για να επιβιώσουν μέσα στον μήνα. Αυτό το ποσό στην κυβέρνηση το θεωρούν ενίσχυση και κομμάτι του μερίσματος.

Όπως επίσης θεωρούν ότι δίνουν μέρισμα και σε όσους παίρνουν τον βασικό μισθό ή δουλεύουν part time, αφού, όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς οι υπουργοί της κυβέρνησης, κανονικά το μηνιάτικο αυτών των εργαζομένων (που ζουν στο όριο της οικονομικής ανέχειας) είναι μικρότερο από το έκτακτο επίδομα των 534 ή των 800 ευρώ.

Στην εκάστοτε… υπουργική λογική, αυτοί οι εργαζόμενοι τώρα παίρνουν περισσότερα, άρα είναι σαν να παίρνουν μέρισμα από το κράτος.

250.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα μοιραστούν 100.000.000 €

Σχεδόν 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι φέτος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στην πράξη, τον Δεκέμβριο 482.335 ευάλωτοι πολίτες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πάρουν διπλάσιο ποσό απ’ αυτό που λαμβάνουν τακτικά ως ενίσχυση από το κράτος.

Οι δικαιούχοι αντιστοιχούν σε 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά που -στο τέλος του έτους- θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την έκτακτη ενίσχυση από το κράτος.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατανέμεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Δηλαδή, οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα θα λάβει ως κοινωνικό μέρισμα 400 ευρώ, 300 ευρώ για το ζευγάρι και άλλα 100 ευρώ για τα δύο ανήλικα παιδιά. Πριν αλλάξει ο χρόνος, μαζί με το μέρισμα θα λάβει και την τακτική ενίσχυση των 400 ευρώ που παίρνει ως ευάλωτο νοικοκυριό. Δηλαδή συνολικά θα λάβει το ποσό των 800 ευρώ.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να καταβληθεί στους δικαιούχους κοντά στις 30 Δεκεμβρίου. Για ένα «έκτακτο ισόποσο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά την ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος.

Την ίδια ώρα, με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εισήχθη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας και έχουν δει τα εισοδήματά τους να κάνουν ελεύθερη πτώση.

Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας που πληρώνουν οι ίδιοι οι επιστήμονες και δεν θα βγουν από τα ταμεία του κράτους. Με το ίδιο τρόπο εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες που καταβάλλουν αυτή την ειδική εισφορά, υπέρ του κλάδου ανεργίας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα